PSD tranșează rapid noile numiri de miniștri, dar cere o nouă demisie din Guvern. Ce lider s-a opus propunerilor lui Ciolacu

0
Publicat:

PSD le-a găsit înlocuitori Gabrielei Firea și lui Marius Budăi într-o ședință-fulger, unde un singur lider din teritoriu s-a opus nominalizărilor Simonei Bucura-Oprescu și Nataliei Intotero, amândouă cu un CV fără prea multe legături cu portofoliile pentru care au fost propuse.

Marcel Ciolacu, premierul României, a fost contestat în ședința PSD FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu, premierul României, a fost contestat în ședința PSD FOTO Inquam Photos

În mai puțin de o oră, liderii PSD din Consiliul Național Politic au decis persoanele pe care le vor trimite ca propuneri pe masa lui Klaus Iohannis, ca viitori miniștri în Guvernul Ciolacu: Simona Bucura-Oprescu la Ministerul Muncii și Natalia Intotero la Ministerul Familiei.

Înainte de ședință, în cazul portofoliului Muncii mai exista cel puțin o doamnă pe lista scurtă, adică secretarul general Vasilica Robu. Marcel Ciolacu a fost cel care luat cuvântul și a propus-o pe Bucura-Oprescu. În timpul ședinței, singura opinie contrară cu a lui Ciolacu a fost a președintelui CJ Vaslui și a PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, cel care controlează filiala din zona Moldovei de mai bine de un deceniu. De altfel, Buzatu a fost cel care a zis că poate o propunere mai bună e Adrian Solomon, vechi președinte al Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, unul dintre cunoscătorii problemelor ce țin de zona de pensii, salarii și alte venituri. Buzatu a fost și singurul care s-a opus la numirea Bucurei-Oprescu. Buzatu a fost cel care a precizat că ar trebui discuții mai largi, mai ales seama unui portofoliu atât de important cum e Munca.

CV-ul propunerii lui Ciolacu nu prea merge în direcția a ceea ce presupune activitatea de la Ministerul Muncii. Deținătoare a funcției de președintă a Comisiei de administrație din Cameră, Bucura-Oprescu nu a fost niciodată nici măcar membră a Comisiei de muncă sau a celei de egalitate de șanse, deși e la al treilea mandat în Camera Deputaților. Bucura-Oprescu are studii economice la nivel de licență, apoi trecând pe zona de Relații internaționale, la Academia de Poliție.

Laude la adresa Chinei și arme de vânătoare

Bucura-Oprescu s-a evidențiat în trecut prin declarații controversate de solicitare a apropierii României de China, cu prilejul vizitei ambasadorului chinez la Pitești, precum și a înființării unui institut Confucius, entitate culturală pe care unele state occidentale au interzis-o, pe motiv că sub umbrela acesteia ar fi purtate activități de spionaj. „Vă mulţumim pentru Drumul Mătăsii şi pentru faptul că în acest program atât de important pe care dumneavoastră îl promovaţi, România (...) reprezintă în fapt poarta de intrare a Chinei în Uniunea Europeană. Apreciem preocuparea dumneavoastră şi pentru partea de mediu de afaceri şi pentru dorinţa de a pune în comun Argeşul şi regimul din China (…), şi pentru partea de educaţie, şi apreciem foarte mult că intenţionaţi ca şi la Piteşti să fie (deschis – n.n.) un institut Confucius“, a afirmat, la finalul anului trecut, viitorul ministru.

Și declarația de avere a Simonei Bucura-Oprescu e inedită. Nu are vreun apartament sau casă, dar deține două arme de vânătoare cu lunetă, ambele estimate la câte 6.000 de euro. Din punct de vedere politic, deputata se bazează pe sprijinul lui Ion Mînzînă, actualul șef al PSD Argeș, iar în trecut a fost sprijinită de fostul baron politic Constantin Nicolescu (ex-șef al CJ Argeș).

Recomandare pentru români: mai multă muncă

Nici propunerea pentru Ministerul Familiei nu excelează la capitolul relevanță pentru funcția deținută. Deputată la al treilea mandat, Natalia Intotero are profil de parlamentar axat pe probleme de politică externă și privind românii din diaspora. De altfel, Intotero a și fost ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni în Guvernul Dăncilă (2018-2019).

Una din afirmațiile controversate ale acesteia a fost într-un interviu pentru „Adevărul“, în 2018, când era ministru, în care sublinia că soluția nu e ca românii să plece din țară, ci să rămână aici, recomandând inclusiv trei locuri de muncă pentru cineva care vrea să aibă o satisfacție materială.

În primul mesaj dat ulterior nominalizării sale, Natalia Intotero i-a mulțumit lui Marcel Ciolacu pentru susținere, dar și liderului PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor. De altfel, Nistor este vicepreședinte național al PSD pentru partea de Vest. „Social-democraţia este despre oameni, iar valorile în baza cărora îmi voi ghida mandatul sunt parte integrantă din ethosul Partidului Social Democrat: egalitate, solidaritate, dreptate şi respectul pentru cetăţeni“, a transmis Intotero. Sprijinul masiv pentru viitorul ministru este din partea lui Nistor, fiind o apropiată a acestuia.

PSD vrea demisia lui Turcan

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romașcanu, a precizat că partidul său așteaptă demisia de onoare a Ralucăi Turcan de la Cultură, în trecut fost ministru al Muncii. „Cred că şi doamna Turcan, fiind una din persoanele care au avizat azile ale groazei, ar trebui să facă un pas în spate, este un gest de demnitate politică. Nu o acuz pe doamna Turcan că ar fi făcut ceva direct, care să influenţeze direct activitatea acelor aşezăminte, dar şi-a asumat să avizeze un azil care s-a dovedit al groazei la sfârşit“, a spus purtătorul de cuvânt al PSD. Lucian Romaşcanu a mai subliniat: „Domnul Budăi a înţeles să îşi dea demisia de onoare, doamna Turcan nu“. Răspunsul a venit de la Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL. „Exclus așa ceva. PNL nu are niciun motiv pentru a lua in discuție retragerea sprijinului politic doamnei Turcan sau a cere o demisie voluntară, deoarece nu există implicații de natură legală, morală sau politică. Si chiar nu e cazul să ne ceară domnul Romașcanu sau partenerii“, a subliniat liberalul. La rândul său, Turcan a precizat că, la momentul acreditării azilului din Voluntari, toate documentele erau în regulă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite