Tîlvăr: Rusia e cea mai directă ameninţare la adresa securităţii euroatlantice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Apărării susține că războiul de agresiune împotriva Ucrainei a confirmat faptul că Rusia este cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității euroatlantice, europene și regionale. 

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării FOTO: Mediafax
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării FOTO: Mediafax

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat că Rusia este cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii euroatlantice, europene şi regionale. Ne confruntăm, desigur, în vecinătatea noastră, cu invazie brutală, care a generat pierderea a numeroase vieţi omeneşti şi care generează în continuare instabilitate şi insecuritate în regiune, dar şi dincolo de ea. În toată această ecuaţie se relevă desigur importanţa strategică a regiunii Mării Negre, pe care ţara noastră a subliniat-o constant în cadrul bilateral şi multilateral încă din anul 2014, după anexarea ilegală a Crimeei", a afirmat Tîlvăr, după Trilaterala România - Ucraina - Republica Moldova, potrivit Agerpres.

Ministrul Apărării a precizat că România reiterează angajamentul pentru sprijinul privind independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, dar și pentru solidaritatea cu poporul ucrainean, în contextul războiul pornit de Rusia.

De asemenea, acesta a subliniat că în cadrul reuniunii trilaterale cu Ucraina și Moldova au continuat contactele bilaterale anterioare la nivelul Apărării.

„Acest format trilateral este o consecinţă firească a nevoii de consolidare a cooperării dintre ţările noastre, având în vedere evoluţiile situaţiei de securitate din regiune. Mediul actual de securitate regională este extrem de dinamic, având consecinţe directe sau indirecte asupra statelor noastre. Pe acest fond, la nivel bilateral, dar şi trilateral, am discutat despre situaţia de securitate şi militară din Ucraina, precum şi despre evoluţiile din regiunea Mării Negre", a spus Tîlvăr, potrivit Agerpres.

Ministrul Tîlvăr a precizat că în discuțiile purtate astăzi s-a pus accentul pe măsurile pentru creșterea rezilienței și consolidarea capacităților de apărare: „Am reiterat angajamentul nostru pentru sprijinul privind independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, dar şi pentru solidaritatea cu poporul ucrainean în aceste momente dramatice".

De asemenea, Angel Tîlvăr a adăugat că s-a discutat și despre proiectele NATO și UE, menționând că România este „un contributor activ la instrumentele de parteneriat dedicate atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova".

„Tema discuţiilor noastre este reflectată inclusiv în Declaraţia comună a miniştrilor Afacerilor Externe şi ai Apărării ai statelor noastre, pe care am semnat-o în încheierea reuniunii, reiterând astfel mesajele noastre puternice şi constante privind condamnarea războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina, cu impact brutal în Ucraina, dar şi la nivelul utilizării instrumentelor hibride în Republica Moldova", a precizat ministrul Apărării. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite