Ce spune ministrul de Externe de la Chișinău despre interdicția lui Simion de intrare în Republica Moldova

0
Publicat:

Ministrul de Externe al Republicii Moldova a explicat, într-un interviu pentru G4Media, referitor la interdicția de intrare în țara vecină a liderului AUR, că „interesele Federației Ruse” contravin obiectivelor Republicii Moldova de aderare la spațiul european și cel comun.  

Nicu Popescu, ministrul de Externe din Republica Moldova FOTO: Arhivă
Nicu Popescu, ministrul de Externe din Republica Moldova FOTO: Arhivă

„Nu știu în ce măsură este cazul să intrăm în detaliile unor cazuri concrete. Această interdicție a fost aplicată de mai mult timp. (...) Și tot în acest context realizăm faptul că, evident, interesele Federației Ruse contravin acestor obiective pentru țările noastre, pentru societățile noastre și acest lucru este absolut evident”, a afirmat Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova, pentru G4Media.

Oficialul moldovean a adăugat că decizia referitoare la interdicția de intrare în Republica Moldova pentru George Simion este încă valabilă, iar instituțiile moldovene se ghidează după aceasta.

„La acea etapă a fost luată acea decizie de interdicție. Această decizie este valabilă în continuare și instituțiile noastre se ghidează după acea decizie. Pentru noi este foarte important să accelerăm tot ce ne integrează și evident, aceste cazuri individuale care complică dinamica noastră de integrare reciproc în spațiul comun, în spațiul european, sunt regretabile”, a precizat Nicu Popescu.

George Simion, acuzat că s-a întâlnit cu spioni ruși

Un general ucrainean din cadrul serviciilor de spionaj a confirmat în presa ucraineană cel puțin o întâlnire a liderului AUR cu serviciile speciale rusești. 

Potrivit publicației ucrainene Obozrevatel, primul șef al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei și fostul prim-vicepreședinte al SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei), Oleksandr Skipalsky, a confirmat cel puțin o întâlnire a liderului AUR cu serviciile speciale rusești.

„Cât despre celălalt politician român, deputatul George Simion, și contactele sale cu rezidența serviciilor speciale ruse de pe teritoriul Ucrainei, potrivit lui Skipalsky, unul dintre ofițerii SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției Ianukovici a confirmat cel puțin un fapt a unei astfel de întâlniri. Acesta mai spune spune că de multă vreme au existat servicii speciale rusești  în Ucraina”, se precizează în publicația ucraineană Obozrevatel.

Ce spune liderul AUR

Liderul AUR a negat, într-o intervenție la RomâniaTV, acuzațiile la adresa sa referitoare la o întâlnire, în anul 2011, la Cernăuți, cu un reprezentant al serviciilor secrete rusești. Referitor la interdicția de intrare în Ucraina, acesta o motivează prin faptul că a deranjat regimul de la Kiev.

„De fiecare dată când am fost la românii din Cernăuți, români pe care Klaus Iohannis nu i-a vizitat niciodată, m-am văzut doar cu românii din Cernăuți, cu comunitatea românească care este discriminată, care nu are dreptul la școli, nu are dreptul la biserică.(...) Eu eram un copil pe vremea aceea. Vă dați seama ce interes au aveau serviciile rusești să se întâlnească cu mine. Ce să facă? Să mă racoleze? Nu m-am văzut cu nimeni! Eu vorbesc limba română și engleză. Cu cine m-am văzut la Cernăuți am poze, sunt publice, am făcut filmări. Am participat la parada portului popular românesc. Este exclus așa ceva”, a explicat George Simion, într-o intervenție la RomâniaTV.

Liderul AUR a abordat și subiectul referitor la interdicția de a intra în Ucraina până în 2024, pe care a motivat-o precizând că a deranjat regimul de la Kiev.

„Vorbesc despre niște realități, iar ei dacă nu știu să își facă prieteni, pentru că Ucraina a primit foarte mult ajutor din partea României. Românii și-au deschis casele, au găzduit refugiați ucraineni, iar ăsta este răspunsul Ucrainei. Pentru că vorbesc despre România Mare, România dodoloață, vcare este o realitate istorică spre deosebire de Ungaria mare care nu a existat niciodată, sigur că am deranjat. Pentru că am vorbit despre masacrul de la Lunca, despre masacrul de la Fântâna Albă pe care l-am comemorat și normal că deranjăm”, a explicat George Simion, potrivit sursei citate.

Discursul liderului AUR este axat mai degraba pe lansarea de noi acuzații spre persoane pe care nu le-a nominalizat sau spre diferiți adversari politici decât pe explicarea ori infirmarea presupuselor legături cu serviciile de informații rusești.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite