România va discuta cu Comisia Europeană despre urmărirea traseului exporturilor din Ucraina

0
Publicat:

Premierul a declarat, în cadrul Forumului economic România-Polonia, că cele două țări se numără printre statele care vor discuta cu Executivul comunitar despre „trasabilitatea exporturilor din Ucraina”, astfel încât fermierii să nu mai fie afectați de această situație.

Nicolae Ciucă, premierul României FOTO: GOV
Nicolae Ciucă, premierul României FOTO: GOV

„Am discutat cu domnul prim-ministru aspectele legate de modul în care exportul de cereale și alte produse din Ucraina au afectat atât producătorii agricoli din România, cât și din Polonia, dar și din celelalte țări de graniță cu Ucraina. Suntem împreună angajați într-un demers în care să discutăm cu Comisia Europeană care vor trebui să fie mecanismele de a instrumentaliza trasabilitatea exporturilor din Ucraina și destinația finală, astfel încât să evităm această speculă prin care prețurile de dumping au afectat fermierii, producătorii agricoli din țara noastră”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

Premierul Ciucă susține că România și Polonia sunt țări cu un sector agricol foarte bine dezvoltat și cu potențial. 

„În continuare, din analizele pe care le avem pe masa Guvernului, putem să identificăm că există spațiu astfel încât prin eficientizarea proceselor să putem să obținem producții agricole mai mari. Totodată, să ne orientăm și să ne concentrăm pe prelucrarea acestor produse și să reușim să asigurăm, prin procesare, alimentele necesare cetățenilor din România, respectiv Polonia, și, de asemenea, să putem să exportăm, pentru că avem ce să exportăm, doar după ce reușim să asigurăm un cadru de procesare adecvată”, a explicat Nicolae Ciucă.

Premierul din Polonia a făcut apel către România ca cele doua state să discute pe aceeași voce la nivelul Uniunii Europene.

„Îi rog pe prietenii din România şi astăzi ca vocea noastră să fie întărită, să fie aceeaşi la forumul Uniunii Europene. Este un lucru foarte important dacă vorbim pe aceeaşi voce, pentru că în felul acesta ne putem asigura interesele noastre comune", a arătat şeful Executivului de la Varşovia, potrivit Agerpres.

De asemenea, acesta a făcut referire și la tranzitul cerealelor din Ucraina: „Şi aici luptăm, pentru ca aceste cereale să plece mai departe din ţările noastre, ca Uniunea Europeană să ne ajute în realizarea politicii comerciale (...) în interesul strategiei Ucrainei şi Europei Centrale, dar şi în interesul economic, bineînţeles, al Poloniei şi al României"

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite