Ciucă, întâlnire cu președintele Consiliului European. Aderarea la Schengen, printre subiectele abordate

0
Publicat:

Premierul României s-a întâlnit cu președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei cine de lucru. Cei doi oficiali au analizat situația din Ucraina și Republica Moldova din perspectiva impactului războiului de pe teritoriul ucrainean și a acțiunilor hibride ale acesteia.

Întrevederea premierului cu președintele Consiliului European FOTO: GOV.ro
Întrevederea premierului cu președintele Consiliului European FOTO: GOV.ro

Președintele Consiliului European a adresat mulțumiri pentru demersurile responsabile și determinate ale României în susținerea Ucrainei și Republicii Moldova. Charles Michel a declarat sprijin deplin pentru eforturile Bucureștiului de aderare la Schengen și disponibilitatea de a se implica în facilitarea găsirii unei soluții politice care să deblocheze decizia Consiliului UE”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat măsurile adoptate în sprijinul Ucrainei, reiterând necesitatea ca UE să rămână unită și solidară.

De asemenea, șeful executivului a subliniat nevoia continuării acțiunilor pentru stabilitatea economică și pentru securitatea Republicii Moldova, apreciind inclusiv discuțiile pe margine lansării unei noi misiuni civile a UE care să susțină creșterea capacității Chișinăului de a gestiona amenințări hibride.

„Prim-ministrul a arătat că România rămâne angajată să continue sprijinul pentru eforturile întreprinse atât de Ucraina, cât și de Republica Moldova, în calitate de state candidate la UE”, arată sursa citată.

Totodată, premierul Ciucă a confirmat continuarea demersurilor care să conducă la aderarea României la Schengen cât mai curând posibil, recunoscându-se implicit contribuția pe care România o are deja la asigurarea securității interne a UE.

Președintele Consiliului European promite sprijin pentru aderarea la Schengen

Charles Michel, aflat într-o vizită la București, a dat asigurări privind susținerea aderării României la Schengen, susținând că spațiul de liberă circulație ar fi mult mai sigur cu intrarea României.

„Sunt convins că UE ar fi mai sigură dacă România ar intra în spațiul Schengen, este clar că România a îndeplinit toate obligațiile necesare pentru a adera și o să fac tot ce pot ca să obțin această decizie, este un obiectiv comun al nostru în 2023. O să continuăm să lucrăm împreună, înțeleg această dezamăgire, aș vrea să spun românilor că există acest sprijin la nivel european. Avem această vizită la acest centru ca să pot dovedi că România îndeplinește toate obligațiile. Libera circulație este ceva fundamental la nivel UE”, a mai spus Charles Michel.  

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite