Iohannis critică Comisia Europeană pe tema despăgubirilor pentru fermieri: Birocraţia pune la îndoiala buna-credinţă a CE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele României a subliniat înainte de intrarea la Consiliului European că, în cazul compensațiilor primite de stat pentru fermieri, este posibil ca datele furnizate de ministerul român să nu fi fost „gândite profund”, însă este și ciudat că „în aceste spețe nu se negociază”. 

Klaus Iohannis participă la Consiliul European de primăvară FOTO Arhivă Adevărul
Klaus Iohannis participă la Consiliul European de primăvară FOTO Arhivă Adevărul

„Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene, Comisia Europeană folosește o formulă de calcul fără să negocieze cu nimeni și acordă anumite ajutoare, e posibil că datele furnizate de Minister să nu fi fost gândite profund. Nu le-am văzut”, a spus președintele Klaus Iohannis în ceea ce privește datele furnizate de ministerul condus de social-democratul Petre Daea. 

În același timp, șeful statului a subliniat că „este foarte ciucat că în aceste spețe să nu se negocieze”.

„Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabilicește. Sunt chestiuni complicate. Trebuia Comisia Europeană să țină cont că am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina către piețele lumii. Nu au făcut-o , vom află de ce, e regretabil că astfel de abordări birocratice pun sub semnul întrebări bună credință a Comisiei”, a mai susținut președintele României.

Ce spune șeful PSD

Și șeful PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, referitor la faptul că în Comisia Europeană s-a decis să fie alocată României suma de doar 10,05 milioane euro, din rezerva Uniunii Europene, drept compensaţii pentru producătorii supuşi şocului importurilor de cereale din Ucraina, mai puţin decât Bulgaria şi Polonia, că „vom vedea la rotativă dacă este sau nu vinovat” ministrul Agriiculturii, Petre Daea.   

„Vom vedea la rotativă dacă este sau nu vinovat. Până atunci să lăsăm ministerele şi miniştrii să funcţioneze. Sunt ferm convins că în luna mai vom face pe fiecare ministru în parte o analiză concretă”, a explicat Ciolacu. 

Totodată, șeful PSD a subliniat efortul făcut de statul român. „Chiar a fost un efort fantastic al statului român cu costuri şi la fermieri. A existat o fluctuaţie de preţ, normal că cei din Ucraina au vrut uneori să grăbească. România a trecut cu bine acest examen. (...) Cel mai important este că era un instrument al lui Putin – această declanşare a unei crize alimentare. În primul rând, suma venită de la Comisie a fost una ridicolă faţă de efortul României, Bulgariei, Cehiei, Slovaciei. S-au făcut anumite criterii care au dezavanatajt România”, a susținut șeful PSD.

Liderul social-democraților a afirmat însă că nu a discutat cu ministrul. „Suma mi se pare mult prea mică. Faptul că am rămas printre statele că am primit 10 milioane, e un lucru bun. Cred că în acest moment statul trebuie să intervină şi să mărească suma. Fermierii în primul şi în primul rând aşteaptă soluţii. Dacă mergem pe această logică, este logica de a căuta un vinovat. Dar nu încălzeşte pe nimeni dacă este domnul Daea sau nu. Vom vedea la rotativă dacă este sau nu vinovat. Până atunci să lăsăm ministerele şi miniştrii să funcţioneze. Sunt ferm convins că în luna mai vom face pe fiecare ministru în parte o analiză concretă”, a mai afirmat Marcel Ciolacu la Europa FM.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite