Reforma pensiilor speciale, din nou în Parlament. Când ar urma să treacă de votul parlamentarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a informat că noile amendamente, în acord cu decizia CCR, reforma pensiilor speciale ar urma să treacă de Parlament până la finalul lunii noiembrie.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

„Până la finalul lunii pensiile speciale vor fi adoptate de Parlament. Luni va există o discuție pe amendamentele ajunse în Parlament. În foarte scurt timp va trece de Senat. Promisiunea va fi respectată, până la finalul lunii noiembrie vor fi gata. Sunt amendamente deja în Parlament, vor fi și alte amendamente trimise. Le vom discuta în foarte scurt timp, vom face un calendar luni, astfel încât să treacă cât mai repede de Senat, să ajungă în Camera Deputaților”, a informat purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, susținând că prioritatea principală este îndeplinirea condițiilor pentru cererea de plată numărul III din PNRR.   

Cu privire la amendamentele trimise către Comisia Europeană, Romașcanu a afirmat: „se pare că există un acord al Comisiei pe aceste amendamente, le vom discuta și cu colegii parlamentari, după care va urma procesul firesc legislativ din Senat și din Cameră”. 

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a susținut că că doreşte ca în următoarele două săptămâni să fie trecuten prin Parlament amendamentele la legea pensiilor speciale, astfel încât să poată fi rezolvată cererea de plată numărul III din PNRR. „Doresc ca în următoarele 2 săptămâni aceste amendamente la pensiile speciale să le trecem prin Parlament şi să vedem dacă mai este atacată de Înalta Curte legea, astfel încât să închidem cererea de plată numărul trei”, a afirmat premierul.

Ce a cerut Comisia Europeană

În urmă cu trei săptămâni, oficialii din Comisia Europeană le-au transmis miniștrilor Guvernului Ciolacu mai multe condiții privind modul cum să modifice legea pensiilor speciale, iar schimbările să fie acceptate și de Bruxelles, printre acestea fiind ridicarea pragului de impozitare.

Potrivit informațiilor „Adevărul”, Comisia le-a transmis că acea impozitare de 15% a pensiilor speciale ar trebui crescută la minim 20%, fiind preferabil chiar un 25%, iar toți beneficiarii de pensie specială să primească acest tratament. Adică să nu fie impusă impozitarea doar unora cu venituri mai mari. De asemenea, nu e o problemă faptul că ar fi impozitată doar partea de necontributivitate. 

Un alt element indicat de responsabilii de la Comisia Europeană este perioada pentru baza de calcul. Trebuie renunțată la formula cu o bază de calcul care să țină cont de lefurile pe ultimele 12 luni și să se treacă la o formulă în care raportarea să fie la minim ultimele 48 de luni de activitate. 

Procentele privind cât la sută din ultimele lefuri să intre în baza de calcul rămân la latitudinea autorităților române, dar e recomandat să mai fie scăzute, acolo unde se poate. În forma legii care nu a trecut de CCR, magistrații se bucurau de 80% din veniturile media veniturilor pe mai multe luni, în timp ce alte categorii aveau lăsat procentul de 65% din media veniturilor pe un număr de luni.

De asemenea, oficialii europeni le-au transmis că trebuie să facă o inițiativă care să treacă de filtrul CCR, potrivit informațiilor „Adevărul”. Surse din Coaliție au precizat pentru ziar că acest detaliu a fost interpretat drept o reanalizare a recalculării pensiilor, însă într-un mod în care să nu afecteze veniturile aflate în plată, în sensul în care acestea să nu fie diminuate deloc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite