Legea pensiilor speciale, definitivată săptămâna aceasta. Când vor avea loc modificările în Parlament

0
Publicat:

Premierul României, Marcel Ciolacu, a precizat că ar trebui ca săptămâna aceasta Guvernul să facă ultimele modificări la proiectul de lege privind pensiile speciale, pentru ca ulterior Parlamentul să amendeze inițiativa, conform cerințelor Comisiei Europene.

Premierul României, Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos
Premierul României, Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos

Întrebat dacă a venit vreun răspuns de la Comisia Europeană, fie de la factorul politic, fie de la zona tehnică, pe tema pensiilor speciale, liderul de la Palatul Victoria a precizat:

Nu a venit un răspuns oficial. În fiecare zi există videoconferințe cu tehnicul de la Comisie. Eu cred că săptămâna aceasta se cam hotărăsc lucrurile, urmând să venim în parlament cu modificările. Să ne adaptăm deciziei Curții Constituționale și să plece legea la promulgare”.

Premierul României nu a făcut vreo mențiune referitoare la ce solicitări a avut Bruxelles-ul, dar a subliniat că e de acord cu ultimele propuneri.

Din punctul meu de vedere, solicitările care au fost făcute, ultimele solicitări făcute de Comisie și tehnicul de la Comisie sunt unele de bun simț și corecte ținând cont de contextul României de azi”, a mai afirmat Ciolacu. 

Ce ar vrea Comisia Europeană

În urmă cu trei săptămâni, oficialii din Comisia Europeană le-au transmis miniștrilor Guvernului Ciolacu mai multe condiții privind modul cum să modifice legea pensiilor speciale, iar schimbările să fie acceptate și de Bruxelles, printre acestea fiind ridicarea pragului de impozitare.

Potrivit informațiilor „Adevărul”, Comisia le-a transmis că acea impozitare de 15% a pensiilor speciale ar trebui crescută la minim 20%, fiind preferabil chiar un 25%, iar toți beneficiarii de pensie specială să primească acest tratament. Adică să nu fie impusă impozitarea doar unora cu venituri mai mari. De asemenea, nu e o problemă faptul că ar fi impozitată doar partea de necontributivitate. 

Un alt element indicat de responsabilii de la Comisia Europeană este perioada pentru baza de calcul. Trebuie renunțată la formula cu o bază de calcul care să țină cont de lefurile pe ultimele 12 luni și să se treacă la o formulă în care raportarea să fie la minim ultimele 48 de luni de activitate. 

Procentele privind cât la sută din ultimele lefuri să intre în baza de calcul rămân la latitudinea autorităților române, dar e recomandat să mai fie scăzute, acolo unde se poate. În forma legii care nu a trecut de CCR, magistrații se bucurau de 80% din veniturile media veniturilor pe mai multe luni, în timp ce alte categorii aveau lăsat procentul de 65% din media veniturilor pe un număr de luni.

De asemenea, oficialii europeni le-au transmis că trebuie să facă o inițiativă care să treacă de filtrul CCR, potrivit informațiilor „Adevărul”. Surse din Coaliție au precizat pentru ziar că acest detaliu a fost interpretat drept o reanalizare a recalculării pensiilor, însă într-un mod în care să nu afecteze veniturile aflate în plată, în sensul în care acestea să nu fie diminuate deloc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite