Cum arată planul Coaliției după declararea ca neconstituțională a cumulării pensiei cu salariul de la stat

0
Publicat:

Proiectul de lege privind interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat nu a trecut de testul CCR, fiind vot unanim contra acestuia. Este a doua inițiativă majoră picată la CCR în ultimele trei luni, după reforma pensiilor speciale.

Liderii Coaliției, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO Mediafax
Liderii Coaliției, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO Mediafax

Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că dispozițiile articolului 2 până la 11 din legea privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative sunt neconstituționale”, a precizat, într-o scurtă conferință de presă, Marian Enache, șeful CCR. Practic, doar 2 articole din 12 au fost considerate în regulă. Iar unul dintre articole era o simplă prevedere că legea intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Marea problemă, potrivit șefului CCR, este că prin conținutul său, proiectul parlamentar încălca dreptul la muncă. „Curtea, în esență, a considerat că dispozițiile criticate referitoare la interdicția cumulului pensiei cu salariul contravin dreptului fundamental la muncă, garantat de Constituție. În aceste condiții, legea se întoarce în Parlament, pentru a fi pusă de acord cu decizia Curții Constituționale, în temeiul articolului 147 din Constituția României”, a anunțat președintele Curții Constituționale, Marian Enache.

Inițiativa a stat în Parlament, fără a fi dezbătută, timp de doi ani, până când la foc automat, în iunie, Coaliția a adus câteva modificări la Camera Deputaților la forma venită de la Senat.

După motivare, Coaliția modifică proiectul

Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD și lider al senatorilor social-democrați, susține că majoritatea parlamentară va începe să facă modificările de vigoare de îndată ce va exista și motivarea Curții Constituționale. „Cât de curând (n.r. – începe reanalizarea proiectului). E o lege extrem de importantă pentru noi. Așteptăm motivarea Curții. Apoi, cât de repede se poate, intră în Parlament în procedură”, a punctat liderul social-democrat din Senat.

Potrivit informațiilor „Adevărul”, discuția pe această inițiativă ar putea avea loc în aceeași perioadă cu cea pentru reforma pensiilor speciale, dacă judecătorii CCR vor da repede motivarea. În caz contrar, inițiativa va rămâne pentru a doua parte a acestei sesiuni parlamentare.

Pe de altă parte, Coaliția încearcă să închidă în următoarele săptămâni jalonul legat de reforma pensiilor speciale, în condițiile în care Marcel Ciolacu vrea să fie trimisă cât mai repede cererea de plată numărul trei la Bruxelles, susțin sure de la vârful PSD pentru „Adevărul”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite