PSD vrea reluarea rapidă a unui vot pentru aderarea României la Schengen

0
0

Eurodeputatul Victor Negrescu susține că PSD a făcut pași concreți pentru reluarea rapidă a unui vot privind aderarea la Schengen a României, prin folosirea mai multor instrumente procedurale.

Victor Negrescu, eurodeputat PSD FOTO Fb V.Negrescu
Victor Negrescu, eurodeputat PSD FOTO Fb V.Negrescu

Săptămână viitoare Consiliul şi Comisia Europeană au fost chemate în Parlamentul European, la inițiativa Grupului social-democrat, pentru a discuta despre aderarea României la spațiul Schengen şi pentru a prezenta care sunt următorii paşi de urmat pentru realizarea acestui obiectiv. Să sperăm că celelalte grupuri politice vor susține demersul”, a afirmat Victor Negrescu. 

Tot săptămâna viitoare, Partidul Social Democrat va pune subiectul pe agenda şedinței de pregătire a Consiliului European organizată de stânga europeană cu şefii de stat şi de guvern. De altfel, guvernele social-democrate din Germania şi Spania şi ministrul de interne social-democrat din Luxemburg au fost ieri printre cei mai puternici susținători ai României prin intervențiile lor din Consiliul de Justiție şi Afaceri Interne. Nu cedăm! Rămâne de văzut dacă dreapta europeană, din care face parte cancelarul austriac, ne urmează exemplul”, a completat eurodeputatul PSD.

Ministrul Afacerilor Interne, mai prudent

Întrebat despre pașii următori și un nou vot, Lucian Bode a explicat. „Regulile sunt clare. O decizie de aderare a României la spațiul Schengen poate fi doar la Consiliul JAI. Următorul Consiliu JAI ordinar e programat în martie. Dacă până atunci e unul extraordinar și președinția în exercițiu, cea cehă, sau viitoare, cea suedeză, va agrea împreună cu Comisia, cu statele candidate, România și Bulgaria, să introducă pe ordinea de zi, în înțelegerea serviciului juridic al Comisiei nu e nevoie să parcurgem toate procedurile, ci doar un vot și atât”, arată ministrul de Interne. 

Chestionat de ce nu a încercat decuplarea de Bulgaria, ministrul a explicat faptul că ar fi eșuat un asemenea demers. „E simplu, pentru că pentru o astfel de decizie are nevoie de unanimitate. Vă imaginați că Bulgaria ar fi susținut decuplarea de România (...) Nu s-a pus această problemă din cel puțin două motive. Primul: e nevoie de unanimitate. Al doilea: noi am început evaluările cu Bulgaria. Avem o relație bună cu ei, de vecinătate, parteneriat. Ar fi fost incorect să purtăm discuții de splitare

Pe de altă parte, Nicolae Ciucă a avut o altă variantă în ceea ce privește povestea decuplării. Mai precis, premierul României a afirmay că s-a încercat, dar s-au opus Austria și România. 

Poziția JAI

Concluziile oficiale ale Consiliul JAI, transmise joi noapte, nu menționează România și Bulgaria decât în declarația generală a președinției cehe, care salută aderarea Croației și spune că va continua să lucreze intens pentru ca Bulgaria și România să devină și ele membre ale familiei Schengen în viitorul apropiat.

Consiliul a adoptat astăzi o decizie privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Croația”, este începutul comunicatului referitor la lucrările Consiliului JAI.

Sunt foarte mulțumit că, în timpul președinției cehe, Croația a reușit să facă doi pași importanți pentru integrarea sa europeană, aderând atât la zona euro, cât și la spațiul Schengen. Sunt încrezător că aceste succese vor deschide calea altor state membre care îndeplinesc condițiile pentru a face următorul pas în parcursul lor european, iar eu și colegii mei vom continua să lucrăm din greu pentru a ne asigura că putem primi Bulgaria și România în familia Schengen, în viitorul apropiat”, este declarația lui Vit Rakusan, ministru de Interne al Cehiei, țară care deține președinția Consiliului UE până la finalul lunii decembrie.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite