Ciolacu: Votul Austriei, cadou pentru Putin. Gestul cancelarului este şi eşecul dreptei europene

0
0

Liderul PSD critică atitudinea Austriei de respingere a includerii României în spaţiul Schengen, menţionând că opoziţia Vienei este un cadou de Crăciun pentru Vladimir Putin. Marcel Ciolacu caracterizează votul împotrivă al Olandei drept unul de conjunctură.

Ciolacu susţine că atitudinea cancelarului austriac este şi eşecul dreptei europene. Foto: Inquam
Ciolacu susţine că atitudinea cancelarului austriac este şi eşecul dreptei europene. Foto: Inquam

"O majoritate covârșitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus astăzi că România merită în Schengen! O majoritate covârșitoare a statelor UE a recunoscut eforturile incredibile ale României pentru îndeplinirea acestui obiectiv! Tuturor acestor prieteni adevărați ai țării noastre le mulțumesc!

Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei – care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană.

Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb - intereselor Rusiei.

Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european.

România nu are nevoie de îngăduința Austriei! Noi vrem doar să fim tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european!

Și vreau să mulțumesc în mod special familiei politice social-democrate europene care a înțeles eforturile României și ne-a susținut permanent. Ajutorul premierilor din cele mai importante state, ajutorul comisarilor europeni și al colegilor noștri de stânga din Europa până în ultima clipă a fost decisiv pentru ca România să se bucure de o asemenea susținere la nivel european. În același timp, dreapta europeană trebuie să își asume această situație, care creează o problemă uriașă Uniunii Europene însăși. Gestul cancelarului de dreapta austriac este și eșecul dreptei europene, care nu a fost în stare să gestioneze această situație.

Toată Europa ne dă dreptate, știm că - de această dată - dreptatea este de partea României. Și trebuie să mergem până la capăt! România trebuie să meargă mai departe, să se ducă în Consiliul European de săptămâna viitoare.

Nu renunțăm, nu ne dăm bătuți! Partidul Social Democrat va continua să depună toate eforturile pentru ca România să fie admisă în Schengen, așa cum am făcut-o și când a fost vorba de aderarea la NATO și Uniunea Europeană sau de ridicarea MCV", a transmis Marcel Ciolacu, printr-o postare pe Facebook.

Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen a fost respinsă în Consilul JAI, după ce Austria şi Olanda au votat împotriva. Olanda a motivat votul prin faptul că România a fost cuplată cu Bulgaria în cadrul procedurii, guvernul olandez opunându-se, de fapt, doar includerii Bulgariei.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri