Motivul pentru care Dominic Fritz a refuzat să candideze la șefia USR: Nu vreau să repet greşelile

0
Publicat:

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a explicat de ce a refuzat în cele din urmă să candideze la preşedinţia USR, motivând că nu și-a dorit să dezbine şi mai mult partidul și să  repete greşelile care au dus la fragmentarea acestuia. Fritz a afirmat că va candida pentru Biroul Naţional. Președintele USR Cătălin Drulă l-a nominalizat pe Dominic Fritz, drept persoana care ar putea prelua conducerea formațiunii politice după demisia sa.

Cătălin Drulă, despre Dominic Fritz: A arătat că PSD și PNL pot fi înfrânte Foto: Arhivă
Cătălin Drulă, despre Dominic Fritz: A arătat că PSD și PNL pot fi înfrânte Foto: Arhivă

Obiectivul meu în ultimele zile a fost să construim o formulă unificatoare pentru că ultimul lucru de care avem nevoie este şi mai multă dezbinare (...) Trebuie să iau însă la cunoştinţă că propunerea mea de a separa candidatura la prezidenţiale şi preşedinţia partidului nu pare să aibă suficientă tracţiune momentan în interiorul partidului şi nu este împărtăşită nici de Lucian, nici de Elena. Să merg înainte cu ea ar risca să ne dezbine într-un moment crucial şi nu vreau să repet greşelile din USR care au dus la fragmentare”, le-a transmis Dominic Fritz colegilor de partid, conform News.ro.

Dominic Fritz și-a anunţat colegii de partid că nu va candida pentru șefia USR: ”Nu voi candida. Vă asigur că a fost o decizie extrem de dificilă pe care am luat-o cu multă responsabilitate. Nu am nevoie de preşedinţia USR ca să particip la reconstrucţie”.

De asemenea, primarul din Timişoara le-a transmis colegilor de partid că va susţine „noul preşedinte sau noua preşedintă” a USR, afirmând că l-au „îngrijorat unele intervenţii războinice din ultimele zile”. Dominic Fritsz a subliniat că este necesar să se analizeze rezultatele și să se tragă „consecinţele personale şi structurale”, demisia lui Cătălin Drulă oferind șansa „unui reset”:

Candidat la Biroul Naţional 

Primarul din Timişoara a a făcut apel la ”o mai bună comunicare bazată pe nevoile reale ale oamenilor, o împuternicire a filialelor locale performante şi o deschidere a partidului către toate forţele reformatoare din interior şi din ţară”.

USR trebuie să devină din nou un magnet pentru idei şi oameni de calitate. Mă voi pune în slujba acestor idei cu o candidatură la Biroul Naţional împreună cu o echipă din toată ţară. Prieteni, ştiu că e agitaţie multă în aceste zile. Unii adversari politici deja au început să facă planuri pentru o România fără noi. Se înşeală. USR va ieşi întărit din această criză. Vom câştiga din nou”, şi-a încheiat primarul din Timişoara mesajul transmis colegilor.

Uniunea Salvaţi România (USR) a anunţat, luni, 17 iunie, că în total zece membri ai formațiunii și-au depus candidatura pentru președinția partidului, până duminică noaptea. 

Elena Lasconi, realeasă primar la Câmpulung cu un procent zdrobitor, aproape 70% dintre voturi, a anunţat, duminică că pe lângă candidatura pentru șefia USR îşi asumă şi candidatura pentru alegerile prezidențiale.

Proaspăt (re)confirmat în funcția de primar cu peste 49% dintre voturi, Dominic Fritz a declarat, joi, în cadrul unui interviu televizat că preşedinţia USR nu ar trebui amestecată cu o candidatură la prezidenţiale, și că le-a transmis colegilor că nu va fi disponibil pentru a candida la alegerile din septembrie, pentru Cotroceni.    

După cum a relatat „Adevărul” Dominic Fritz afirmase, luni, într-o conferință de presă, că își asumă o candidatură pentru președinția USR. El nu ar putea fi însă candidatul fomațiunii la alegerile prezidențiale din toamnă, pentru că nu are cetățenia română.    

Reamintim că președintele USR Cătălin Drulă a anunțat, luni, 10 iunie 2024, că demisionează din funcție, după un scor „sub așteptări” obținut de USR la alegerile locale și alegerile europarlamentare 2024, și l-a nominalizat chiar pe primarul Timișoarei, Dominic Fritz, drept persoana care ar putea prelua conducerea formațiunii politice. 

Îmi asum acest rezultat și voi convoca în USR alegeri pentru un nou președinte în cel mai scurt timp. Avem oameni și lideri puternici care pot duce mai departe această construcție. Și mă gândesc aici la Dominic Fritz, un om care a câștigat decisiv votul în Timișoara și a arătat că PSD și PNL pot fi înfrânte. E foarte important ca USR să continue, pentru că în această construcție s-au pus speranțele de modernizare a României”, a spus Drulă.  

   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite