Rezultate alegeri locale 2024. Cutremur în USR. Cătălin Drulă pleacă de la conducerea partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Drulă, președintele USR, a anunțat că va convoca alegeri pentru conducerea partidului, după ce s-au aflat rezultatele de la alegerile locale 2024.

FOTO Inquam
FOTO Inquam

Mi-am dăruit toată priceperea”, a declarat acesta într-o declarație de presă.

Rezultatul alegerilor este sub aşteptările pe care le-am avut. (...) Pentru mine, în întreaga mea viaţă asumarea a fost un principiu de bază. Îmi asum acest rezultat”, a continuat Drulă.

Șeful USR a mai spus că nu părăsește partidul, dar că va convoca alegeri în cel mai scurt timp. Mai mult, l-a indicat pe primarul reales al Timișoarei, Dominic Fritz, drept unul dintre liderii care „pot duce mai departe această construcție”.

Îmi asum acest rezultat și voi convoca în USR alegeri pentru un nou președinte în cel mai scurt timp. Avem oameni și lideri puternici care pot duce mai departe această construcție. Și mă gândesc aici la Dominic Fritz, un om care a câștigat decisiv votul în Timișoara și a arătat că PSD și PNL pot fi înfrânte. E foarte important ca USR să continue, pentru că în această construcție s-au pus speranțele de modernizare a României”, a spus Drulă.

„E foarte important să avem un reset”

Șeful USR a insistat asupra faptului că alegerile locale și europarlamentare de duminică, 9 iunie 2024, au adus și rezultate bune pentru USR. „Nu e dracul chiar așa de negru”, a spus Drulă, cu toate acestea „e foarte important să avem un reset, să pornim mai departe cu energii proaspete și să atacăm alegerile foarte impotante prezidențiale și parlamentare cu un suflu nou și cu optimism”, a adăugat Cătălin Drulă. 

Șeful USR a trecut în revistă localitățile în care USR a obținut rezultate bune și foarte bune, începând enumerarea cu Bucureștiul, unde Alianța Dreapta Unită l-a susținut pe Nicușor Dan, și continuând cu Timișoara, Câmpulung, două primării din Argeș, șase primării din Bacău, orașul Râșnov, localitatea Corbeanca, patru primării din Sibiu, Milișăuți și Întorsura Buzăului - recâștigate, patru primării din Timiș (care se adaugă Timișoarei și comunei limitrofe, Dumbrăvița).

„Am avut alegeri organizate prost”

Drulă s-a referit și la situația de neacceptat prin care trec membrii secțiilor de votare care în aceste ore trebuie să predea materialele electorale către birourile de circumscripție și a spus că alegerile au fost organizate prost. 

Am avut alegeri organizate prost. În acest moment vreau să fac un apel către autorități , către cei de la AEP, de la BEC, să se comporte mai uman, pentru că sunt oameni care leșină în secții, membrii ai birourilor secțiilor de votare, așteptând cu sacii la cozi pentru a fi predați. Alegeri organizate cu un singur scop, ca această coaliție să fie menținută la putere”, a spus ședul USR. 

Drulă a comentat și o anumită tendință care pare să se contureze, anume aceea de a se promova candidații independenți. Este nevoie de partide, a susținut Drulă, chiar dacă alegătorii sunt dezamăgiți.

Eu cred că în democrație rezultatele se obțin prin organizare și democrație fără partide politice nu s-a inventat. Am auzit pe cineva spunând că e vremea independenților. Fără organizare nu poți obține rezultate. Forțele răului în România sunt organizate și sunt bine organizate. Forma de organizare într-o democrație se numește partid politic. Îi înțeleg pe oameni că sunt dezamăgiți de politică și caută soluții de tip Albă ca Zăpada. Ele nu există în realitate, rezultatele în politică se obțin prin structură, prin ierarhie, prin oameni care au o gândire și o susținere comună. Așa că îi încurajez pe oameni să voteze în continuare partide politice, să se uite la cele care merită. Bineînțeles, eu cred că merită USR”, a mai spus șeful USR.

Cătălin Drulă și-a manifestat convingerea că partidul își va crește scorul electoral la alegerile viitoare și a dat exemplu situația înregistrată cu patru ani în urmă, când rezultatele USR s-au dublat între alegerile locale și cele parlamentare. Pentru scorul foarte mare al alianței PNL-PSD ar fi, însă, responsabili alegătorii, care au trasferat votul de la candidatul al funcția de primar și către formațiunea din care acesta face parte.  

Nu vreau să-i cert pe alegători, dar exită o responsabilitate în vot. Dacă ei iau 48% o să înțeleagă că fac bine României. Nu e timpul pierdut. Sunt alegeri în toamnă, dați-le nota de plată pentru răul care-l fac acestei țări. Gândiți-vă bine cu cine votați, pentru că votați pentru viitorul vostru, al nostru și al copiilor noștri”, a mai spus președintele USR. Acesta și-a încurajt de asemenea colegii din partid, pe care i-a rugat să nu se dea bătuți. 

„E doar o luptă, luptele cele mai importante vin în toamnă”, a conchis Drulă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite