Monica Macovei l-a dat în judecată pe europarlamentarul Cătălin Ivan pentru „acuzaţii mincinoase şi denigratoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Macovei a dat în judecată postul de televiziune Antena 3 FOTO Adevărul
Monica Macovei a dat în judecată postul de televiziune Antena 3 FOTO Adevărul

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a anunţat marţi, pe blogul personal, că l-a dat în judecată pe Cătălin Ivan pentru acuzaţiile „mincinoase, denigratoare şi defăimătoare” la adresa ei. În plus, a acţionat în judecată postul de ştiri Antena 3, pentru că a preluat acuzaţiile fără sa le verifice, adăugând chiar „comentarii denigratoare”.

„L-am dat în judecată pe europarlamentarul Cătălin Ivan pentru repetatele acuzaţii mincinoase, denigratoare şi defăimătoare făcute la adresa mea cum că aş fi fost anchetată de o <<Comisie de etică>> a Parlamentului European. Am dat în judecată şi postul Antena 3 care a preluat acuzaţiile mincinoase ale lui Cătălin Ivan fără nicio verificare şi a adaugat comentarii denigratoare la adresa mea. Am depus în instanţă cele 2 acţiuni civile pe data de 28 decembrie 2012”, a scris europarlamentarul pe blog.

Monica Macovei precizează că toate acuzaţiile au fost infirmate de oficialii Parlamentului European „printr-o scrisoare care spune clar că acuzaţia adusă de Cătălin Ivan în legătură cu cercetarea mea de o <<comisie de etica>> este <<informaţie falsă, acuzaţie falsă şi [...] de neacceptat>>. În loc să îşi ceară scuze publice că a dezinformat opinia publică şi că a minţit, Cătălin Ivan a continuat să mă atace şi să îi denigreze inclusiv pe membrii Parlamentului European care i-au dezminţit minciunile”, a adăugat aceasta.

Europarlamentarul PDL a menţionat că a acţionat în judecată şi postul de televiziune Antena 3 care a preluat acuzaţiile lui Cătălin Ivan, fără să le verifice, şi astfel a manipulat opinia publică.

„Am acţionat, de asemenea, în judecată şi postul de televiziune Antena 3 care a preluat acuzaţiile mincinoase ale lui Cătălin Ivan fără să le verifice nici la Parlamentul European şi nici cu mine şi a adăugat comentarii defăimătoare. Postul Antena 3 a devenit astfel părtaş la minciunile PSD, a manipulat opinia publică, în dispreţ faţă de normele deontologice pe care orice instituţie de presă şi ziarist de bună credinţă ar trebui să le respecte. Antena 3 a susţinut cu rea credinţă acuzatii false, mincinoase de natură să-mi distrugă imaginea, reputaţia şi credibilitatea”, a scris eurodeputatul PDL.

Monica Macovei a precizat că a apărat mereu libertatea presei şi a amintit regula de bază a presei libere: „faptele sunt adevărate, iar opiniile sunt libere”. În cazul acuzaţiilor la adresa sa, „atât Cătălin Ivan, cât şi Antena 3 au încălcat această regulă, minţind cu rea credinţă asupra unor fapte”.

„Nimic nu a împiedicat patronii, realizatorii ori moderatorii de la postul de televiziune Antena 3 să facă o minima verificare şi să întrebe Parlamentul European dacă există o Comisie de etica (nu există!) şi daca sunt cercetată pentru ceva (nu sunt!), sau cel puţin să îmi fi cerut opinia”.

„Este vădit că există o campanie de denigrare împotriva mea gândită de USL şi <<Vocea Rusiei>>. Asta dovedeşte că îi deranjează că vorbesc şi expun ilegalităţile pe care USL le comite. Voi continua să fac asta”.

Monica Macovei aminteşte că a mai fost supusă unei camapanii de denigrare asemănătoare de PSD.

„La o campanie similară de denigrare am fost supusă de acelaşi PSD când, în calitate de avocat şi membru al Asociaţiei pentru Drepturile Omului (APADOR-CH, Comitetul Helsinki), făceam plangeri la CEDO pentru românii ale căror drepturi au fost încălcate de autorităţi ale statului, iar până astăzi am câştigat 20 cazuri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Atunci mi se spunea că, dacă fac plangeri împotriva Guvernului român la CEDO, îmi fac de râs ţara, deci o <<trădez>>. În realitate, toate aceste cazuri câştigate au determinat schimbări legislative şi în practica autorităţilor, care au întărit drepturile cetăţenilor şi au determinat progrese în instaurarea democraţiei”.

„Am anunţat la sfârşitul anului 2012 că nu voi tolera minciunile şi impostura politicienilor sau a altora care, prin acţiunilor lor de încălcare a Constituţiei şi a statului de drept, fac rău României, încearcă să îşi acopere acţiunile contrare interesului naţional discreditând pe plan intern şi extern vocile care îi critică..

Campania USL nu mă sperie şi îi asigur pe toţi că voi continua să atrag public atenţia ori de câte ori legea va fi încălcată ori drepturile oamenilor vor fi ameninţate”, a conchis europarlamentarul

La sfârşitul lunii noiembrie, eurodeputatul PSD Cătălin Ivan i-a cerut demisia Monicăi Macovei din PE din cauza „scrisorilor mincinoase şi insinuărilor foarte grave” făcute la adresa Agenţiilor Europene şi a arătat că pe numele ei sunt depuse două sesizări, ce vor fi discutate de comisia de etică a PE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite