Marile restanțe ale Coaliției, redescoperite doar în prag de rotativă

0
Publicat:

Reforma pensiilor speciale, blocată la nivelul Camerei Deputaților, și noua lege a salarizării, care nu are nici măcar schița proiectului, sunt cele două inițiative de care PSD și-a adus aminte doar în prag de rotativă, deși ar fi trebuit să fie în stadiu avansat cu ele.

Ministrul Budăi este demnitarul responsabil de trei reforme majore FOTO Mediafax
Ministrul Budăi este demnitarul responsabil de trei reforme majore FOTO Mediafax

„Restanța majoră” despre care a vorbit Marcel Ciolacu, președintele PSD, este reforma pensiilor speciale, care este, însă, sub patronaj PSD, în condițiile în care titularul de reformă este Ministerul Muncii, portofoliu condus de social-democratul Marius Budăi. De două luni, proiectul de lege stă în sertarele de la Camera Deputaților, unde a primit doar două avize, fără nicio modificare față de forma de la Senat, la Comisia pentru drepturile omului și Comisia de politică externă. Însă importantă era discutarea la comisiile raportoare: muncă și buget-finanțe, unde termenul pentru raport era 24 aprilie. Cele două comisii nu au avut nicio dezbatere pe tema pensiilor speciale, fiind așteptat Marius Budăi, cu concluziile din urma noilor analize ale Băncii Mondiale. De altfel, ministrul Muncii a evitat să vină la dezbateri și la Senat.

Tergiversarea discuțiilor pe reformă a plecat de la stadiul guvernamental, când același ministru a mers cu proiectul la finele lui decembrie 2022 pentru a fi adoptat, deși acesta ar fi trebuit să fie termenul pentru adoptarea din Parlament. Într-o intervenție la Antena 3, de sâmbătă seară, Budăi a precizat că va veni în Coaliție cu soluția pentru pensiile speciale lunea aceasta. Proiectul de lege ar trebui să fie gata, adică adoptat și în vigoare, până la trimiterea cererii de plată numărul 3 din PNRR, preconizată pentru a fi înaintată la final de iunie, început de iulie.

Budăi așteaptă analize

Cealaltă mare reformă enunțată de Ciolacu a fost cea a noii legi a salarizării, despre care la începutul lui mai spunea că e prioritate. La Ministerul Muncii, atitudinea este departe de a fi proactivă în ceea ce privește noua lege a salarizării. Întrebat în intervenția de la Antena 3 despre stadiul privind noua lege a salarizării, Budăi a plasat-o la categoria analize. „Aşteptăm analize de impact şi apoi le centralizăm şi să continuăm discuţia. Legea salarizării este parte a cererii numărul 4, noi suntem încă cu cererea numărul 2 neînchisă”, a punctat Budăi.

De altfel, la începutul lunii mai, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat la Muncă, declara pentru „Adevărul” că nu există încă un proiect, pentru că sunt doar în stadiul discuțiilor la nivelul unui grup de lucru interministerial, iar în paralel are loc o corespondență cu Banca Mondială. Mai mult, secretarul de stat argumenta că noua lege e parte a cererii de plată numărul 4, dar „Guvernul e în grafic”. Din poziționările celor doi observăm că sunt în același stadiu.

Conform calendarului PNRR, legea ar trebui să fie gata până la final de iunie, însă Coaliția se poate lungi cu discuțiile până la trimiterea cererii numărul 4 din PNRR, adică până în noiembrie-decembrie. Această lege a salarizării se aplică pentru 1,27 milioane de angajați din sistemul public.

O prioritate despre care niciunul dintre liderii PSD nu a vorbit este reforma pensiilor publice, un demers care afectează viețile a peste 4 milioane de oameni.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite