Legea salarizării, prioritate a Coaliției, deși bate pasul pe loc

0
Publicat:

Marcel Ciolacu, viitorul premier, susține că în Coaliție s-a hotărât ca noua lege a salarizării să fie o prioritate, însă până în prezent nici măcar nu există o schiță a proiectului, cu toate că ar trebui să fie gata până la 30 iunie, iar în Coaliție sunt discuții că ar putea fi gata doar în august.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO: Inquam Photos
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO: Inquam Photos

„Am hotărât în Coaliție ca o prioritate să fie noua lege a salarizării, că nu mai putem crea mereu excepții. Ele trebuie să se termine. Sunt multe lucruri de dus până la capăt. A venit nota de plată a excepțiilor de 30 de ani“, a declarat șeful PSD, într-un interviu pentru Antena 3. Ceea ce nu a spus viitorul premier este că exact un om de la el din partid ține pe loc această lege a salarizării. Mai precis, Marius Budăi, ministrul Muncii, în condițiile în care până la 30 iunie ar trebui să fie gata, adică să intre în vigoare noua lege a salarizării.

Lansarea proiectului în spațiul public

Anterior, Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, îl „urechea“ pe titularul portofoliului pe care și ea l-a ocupat, știind că până în prezent nu a fost adusă în Coaliție nici măcar o schiță a proiectului, iar oricum Puterea are două mari restanțe: legea pensiilor speciale și cea a pensiilor publice. „Avem nevoie de o nouă lege a salarizării bazată pe criterii corecte, echitate și meritocrație (...) Avem nevoie de o dezbatere serioasă pe aceasta temă. Ministerul Muncii este pregătit să lanseze acest proiect în dezbatere publică?“, a scris pe Facebook Turcan. 

Potrivit informațiilor de la vârful Guvernului, o estimare a punerii la punct a întregii legi este luna august. Mai precis, coaliția să se concentreze pe acest proiect după trimiterea cererii de plată numărul 3 și după ce termină cu legile presante, cum sunt pensiile speciale și cele publice.  

Ministerul Muncii confirmă că nu există încă un proiect

„Adevărul“ a vrut să vadă cum prezintă Ministerul Muncii situația legată de legea salarizării. Cel care ne-a răspuns a fost Cristian Vasilcoiu, secretar de stat. În primul rând, proiectul încă nu există. „A fost constituit un grup de lucru interministerial din care fac parte toate familiile ocupaționale și se așteaptă propuneri din partea ministerelor de linie, iar în paralel se lucrează cu experții Băncii Mondiale la un proiect de lege“, a punctat Vasilcoiu. Întrebat dacă se va merge pe varianta unuia sau a mai multor proiecte de lege, cum este cazul pensiilor publice, secretarul de stat a punctat: „Încă nu a fost luată decizia dacă facem una sau mai multe variante, cel mai probabil va fi cu variante“.

Din partea Guvernului nu sunt îngrijorări că și legea salarizării va fi la rândul ei tergiversată, cum s-a întâmplat în cazul pensiilor speciale sau al pensiilor publice: „Are termen sfârșitul lunii iunie acest proiect de lege. Deci suntem în grafic, cererile de plată pe PNRR sunt întârziate. Abia s-a soluționat cererea de plată numărul 2, nu s-a depus nici 3, acest proiect este în cererea de plată numărul 4. Termenele inițiale asumate nu mai sunt relevante în acest context, dar va fi în termen“, a mai afirmat secretarul de stat.

Până în prezent nici măcar nu au fost consultări cu sindicatele, fiind așteptată prima formă a proiectului. „Momentan nu am avut consultări cu sindicatele, pentru că sindicatului trebuie să îi prezinți un proiect. Momentan nu avem o formă finală așa că este prematur să avem consultări cu sindicatele. Avem timp de informații prin mijloace electronice, notăm solicitările dumnealor, le analizăm. Așa cum notăm și solicitările venite din partea reprezentanților instituțiilor”, a completat Vasilcoiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite