Ciucă bate obrazul PSD pe tema propunerii privind suspendarea negocierilor: PNL a cerut respectarea Protocolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că rocada premierilor trebuie să se producă rapid, fără sincope, arătând că Ministerul Muncii are toată susținerea realizarea legii salarizării unitare, în contextul în care șeful PSD a cerut suspendarea negocierilor pentruu viitorul cabinet, invocând problemele din Educație și întârzierea reformei pensiilor speciale.   

PSD încinge spiritele în coaliție cu o nouă propunere FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
PSD încinge spiritele în coaliție cu o nouă propunere FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a transmis că „Partidul Național Liberal a susținut încă de la început că principala preocupare a coaliției trebuie să fie soluționarea problemelor cetățenilor”.

De altfel, PNL a semnalat foarte clar că există riscul îndepărtării agendei politice de cea a cetățenilor, în contextul temei privind rotativa la guvernare. Acesta a fost și motivul pentru care PNL a cerut respectarea Protocolului și evitarea unor discuții pe funcții și persoane, pentru a nu ne îndepărta de la adevăratele probleme ale românilor”, a mai susținut șeful PNL.

„Soluția pentru revendicările sindicatelor din educație este în legea salarizării unitare. În consecință, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susținerea coaliției pentru a realiza legea salarizării unitare și reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL dorește ca revendicările profesorilor să fie soluționate de urgență, ca și problema pensiilor speciale”, a subliniat Nicolae Ciucă, anunțând că a fost convocată o întâlnire cu sindicatele, la Guvern, pentru discuții, începând cu orele 12.00

Potrivit premierului, „în același timp, tranziția la guvernare trebuie să se producă rapid, fără sincope, pentru a menține stabilitatea și echilibrul guvernării. Doar cu seriozitate si responsabilitate putem depăși acest moment și asigura o guvernare funcțională pe mai departe”. 

Ciolacu vrea suspendarea negocierilor pentru viitorul Guvern 

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a susținut într-un mesaj pe Facebook că negocierile pentru viitorul cabinet trebuie suspendate până la rezolvarea reformei pensiilor speciale și a problemelor sindicatelor din învățământ, care amenință cu grevă generală.     

La scurt timp, reacțiile social-democraților pentru susținerea suspendării negocierilor au curs în lanț.

Șeful UDMR susține suspendarea negocierilor pentru cabinetul Ciolacu

Prima reacție a venit din partea șefului UDMR, Kelemen Hunor, care a susținut că este de acord cu suspendarea negocierilor. 

Un lider PNL acuză „un joc dublu care are menirea să manipuleze opinia publică”

Vicepreședintele PNL, Robert Sighiartău, a transmis o primă reacție a liberalilor la propunerea șefului PSD de suspendare a negocierilor pentru formarea cabinetului Ciolacu, acuzând că social-democrații practică un joc dublu pentru manipularea opinie publice. 

Profesorii anunță grevă generală

Declarațiile liderului PSD vin în contextul în care discuțiile Guvernului cu reprezentanții sindicatelor din educație au eșuat, fiind anunțată o grevă generală în învățământ începând de luni, 22 mai. 

Astfel, examenele naționale de anul acesta pentru absolvenții de clasa a VIII-a și a XII-a riscă să fie decalate, dacă nu anulate, în cazul în care sindicatele din învățământ vor rămâne pe poziții declanșând greva. 

După consultările cu premierul Nicolae Ciucă, reprezentanții federațiilor sindicale au declarat că propunerile avansate de Guvern sunt „subțiri“. 

În aceste zile au loc și negocierile dintre PNL, PSD și UDMR pentru formarea cabinetului Ciolacu, după ce liderii coaliției de guvernare au stabilit să schimbe protocolul și să înceapă de la zero negocierile pe ministere.   

Șeful social-democraților a transmis inițial un apel la responsabilitate către liderii sindicatelor din învățământ, arătând deschiderea liderilor coaliției de guvernare pentru a purta noi discuții în weekend, înainte de declanșarea grevei generale de către profesori, anunțată pentru luni, 22 mai. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite