Luminița Odobescu susține că aderarea la Schengen este obiectiv prioritar: Sperăm la o soluție până la sfârșitul anului

0
Publicat:

Ministrul propus pentru Externe susține că aderarea României la spațiul Schengen este un obiectiv prioritar și speră la identificarea unor soluții până la sfârșitul acestui an.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

„Pentru aderarea la spaţiul Schengen este nevoie în continuare de un efort susţinut al tuturor instituţiilor implicate. Este un obiectiv prioritar şi în strânsă coordonare cu toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniu. Mai avem de convins un singur stat membru. Contăm pe susţinerea nu numai a Comisiei Europene, dar şi a partenerilor europeni pentru a identifica o soluţie, sperăm să putem până la sfârşitul acestui an, pentru că România a dovedit şi continuă să dovedească faptul că este un furnizor de securitate care asigură responsabil protecţia frontierelor sale externe. Aş vrea să dau doar exemplul recent al proiectului pilot pe care îl facem cu Comisia Europeană pentru a demonstra încă odată bunele practici şi maniera în care România ştie să gestioneze frontiera externă a UE. Recent Ministrul de Interne a agreat un plan de acţiune concret cu omologii din Austria. Sperăm ca aceste argumente să fie suficiente în dialogul nostru cu partea austriacă pentru a identifica o soluţie cât mai curând posibil în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen", a spus Luminița Odobescu, potrivit Agerpres.

Oficialul a subliniat că aderarea României la Schengen este un obiectiv care va fi urmărit cu maximă atenţie: „Pentru acest obiectiv avem o fereastră de oportunitate. (...) Până la sfârşitul anului este obiectivul nostru să aducem aderarea noastră la spaţiul Schengen”.

Luminița Odobescu a precizat că politica externă va continua să fie ghidată de cele trei principii fundamentale, adică întărirea și consolidarea rolului României în cadrul UE și NATO, aprofundarea Parteneriatului strategic cu SUA şi promovarea şi respectarea principiilor democratice, a statului de drept, a valorilor şi ordinii internaţionale. 

Luminița Odobescu a primit aviz favorabil pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe din partea comisiilor parlamentare reunite de specialitate. Au fost înregistrate 30 de voturi „pentru” și 7 voturi „împotrivă”.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite