Liderul minorităților din Parlament: Solicităm statelor membre UE de care suntem legați prin limba maternă să sprijine România

0
Publicat:

Varujan Pambuccian a transmis un comunicat oficial prin care solicită statelor membre UE de care suntem legați prin limba maternă și cultură să sprijine România pentru aderarea la Schengen.

Minoritățile naționale din Parlament, alături de România în aderarea la Schengen FOTO: Inquam Photos
Minoritățile naționale din Parlament, alături de România în aderarea la Schengen FOTO: Inquam Photos

Liderul grupul minorităților naționale din Parlament cere un vot pozitiv în Consiliul JAI din 8 decembrie. Pambuccian a adăugat că grupul parlamentar al minorităților a susținut România în toate demersurile majore de politică externă.

„Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale a susţinut toate demersurile majore de politică externă a României, cum ar fi integrarea în NATO sau în Uniunea Europeană. Rămânând consecvenţi, am solicitat şi solicităm statelor membre UE de care suntem legaţi prin limba maternă şi cultură să sprijine România în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen, votând, în consecinţă, în Consiliul JAI din 8 decembrie 2022”, a transmis deputatul Varujan Pambuccian, potrivit News.ro.

Potrivit acestuia, România „a întreprins toate demersurile necesare, aspect atestat de către experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre după vizitele efectuate în ţara noastră”.

„Considerăm că votul politic din Consiliul JAI trebuie să confirme realitatea obiectivă, adică faptul că România satisface toate condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen. Solicităm acelor state membre care au exprimat poziţii contrare să revină asupra poziţiei lor pe baza rapoartelor tehnice existente şi să nu fie influenţate la vot de interese politice, care nu au legătură cu procesul de aderare a unui stat membru la Spaţiul Schengen. Toate statele membre sunt, în mod egal, îndreptăţite la această aderare, pe baza performanţelor proprii”, a precizat Pambuccian, potrivit News.ro.

Liderul minorităților din Parlament a adăugat că Uniunea Europeană este un spațiu comun în care „trebuie să funcţioneze aceleaşi reguli pentru toată lumea şi, în consecinţă, solicităm ca noi, cetăţenii României, să fim trataţi la fel ca toţi ceilalţi cetăţeni europeni”.

Austria se opune oficial aderării României la Schengen

Cancelarul austriac Karl Nehammer susține că Austria se opune aderării României la spațiul Schengen. Potrivit acestuia, nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea Schengen, fiind nevoie „de mai mult timp”.

„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a declarat Nehammer, potrivit Digi24.

Declarațiile cancelarului austriac vin la o zi după ce ministrul Lucian Bode s-a aflat într-o vizită oficială în Austria, unde s-a întâlnit cu omologul său. Oficialul român a explicat autorităților austriece că România nu face parte din coridorul de imigrație.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite