Liderii PNL îl împing pe Ciucă spre poziția de vicepremier după rotativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii din PNL, în special cei din administrația locală, ar vrea ca Nicolae Ciucă să meargă vicepremier în viitorul Guvern, pentru a exista un om care care asigură „componenta liberală”. Nu lipsesc însă nici vocile pro preluare a șefiei Senatului.

Nicolae Ciucă are ca principală variantă cea de preluare a funcției de vicepremier FOTO Inquam Photo
Nicolae Ciucă are ca principală variantă cea de preluare a funcției de vicepremier FOTO Inquam Photo

UPDATE Și președinte Organizației Femeilor Liberale, Nicoleta Pauliuc, a precizat premierul va lua o decizie pe care consideră că e „în interesul” românilor, sugerând funcția de vicepremier. 

„Știu că mulți colegi vorbesc despre preluarea funcției vice prim-ministru. Aș spune că e o decizie dificilă pe care doar premierul o poate lua. Eu îl cunosc bine, e un om responsabil, a demonstrat până acum faptul că este serios și om de cuvânt. Eu nu le-aș gândi (n.r. - funcțiile) într-o cheie personală. Face ceea ce crede că e mai bine pentru români. Indiferent ce decizie ar lua, cred  că pune mai presus de orice interesul cetățenilor. Eu cred că a demonstrat că faptul dă încredere oamenilor prin prezența sa în Guvern. Când spune ceva, aia face. Îl interesează ca românilor să le fie mai bine. Dacă le e mai bine să fie în Guvern, atunci probabil acest lucru va face”, a precizat președinta Comisiei de apărare din Senat.

---

„Adevărul” a discutat cu mai mulți lideri ai PNL în ceea ce privește viitorul politic al lui Nicolae Ciucă, înainte de ședința cu liderii de filiale de la Vila Lac, de luni seară, și Biroul Național Politic al PNL, care ar urma să fie marți, după cum au precizat pentru ziar surse liberale. 

Adrian Veștea (președinte PNL Brașov), liberal care deține funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din PNL și președinte al Uniunii Consiliilor Județene din România, susține că în opinia sa cea mai bună opțiune pentru Nicolae Ciucă e cea de vicepremier.  „Mult mai bine ar fi să fie vicepremier. Ar fi o poziție în care ar exista mai mult echilibru în Guvern”, a precizat șeful UNCJR pentru „Adevărul”. Întrebat dacă ar trebui să ceară și portofoliu, Veștea a punctat că rămâne la latitudinea Coaliției: „Aceasta e o discuție care nu pot să o fac, pentru că e o decizie care se ia în foruri. Dacă ar fi să aibă și portofoliul de la Apărare, da, poate fi o opțiune”. 

Și Nelu Tătaru, președintele PNL Vaslui și fost ministru al Sănătății, este tot pro poziția de premier. „În momentul acesta, din punctul meu de vedere, e clar că poziția de vicepremier ar fi mai bună. E președintele partidului, trebuie să fie în mijlocul activității, în mijlocul acțiunii guvernamentale ca reprezentant al PNL. Trebuie să lăsăm acel orgoliu obișnuit, că după ce ai fost premier nu mai poți fi vicepremier sau ministru”, a afirmat Tătaru.

Liderul PNL Vaslui a mai precizat: „Cred că trebuie să ne uităm spre binele partidului, al guvernării, să ne gândim ce vrem să facem în urmărul an și jumătate și după alegerile din 2024”. Nelu Tătaru a confirmat că aceasta va fi poziția sa și la întâlnirea informală cu Ciucă, dar și la BPN-ul de marți.

„Componenta liberală” de la vârful Guvernului

Laurențiu Leoreanu, președinte al Comisiei de apărare din Camera Deputaților, s-a declarat la rândul său pentru preluarea funcției de vicepremier. „Ar trebui să fie vicepremier. Și sigur, cu un portofoliu, fie că e Ministerul Apărării, fie la Interne. Poate cu brio să le coordoneze, pentru că a demonstrat acest lucru pe funcțiile pe care le-a ocupat. PNL a reușit să treacă România cu bine printr-o perioadă foarte grea. Începând cu suita de crize: pandemică, sanitară, socială, economică, energetică, cea generată de conflictul de la graniță. Cu toate acestea am reușit să trecem prin cea mai grea situație de după al Doilea Război Mondial. Inflația a început să dea înapoi, mergem înainte cu reformele. Măsurile luate au fost benefice, nu heirupiste. Au condus către o echilibrare majoră situației. Toate s-au făcut cu PNL la conducerea guvernării. Sigur, noi ne-am asumat o rocadă. Noi trebuie să alegem o strategie care să asigure stabilitate la guvernare și în țară”, a declarat Laurențiu Leoreanu.

Președintele Comisiei de apărare din Cameră a subliniat că asumarea colaborării cu PSD a fost din necesitate și pentru ca România să fie o țară sigură, stabilă, „nu din dragoste”. Concluzia deputatului: „Eu cred că PNL trebuie să continue în a fi participant în actul de guvernare prin liderii săi.  Noi nu vorbim de o ambiție. Președintele nostru, fiind la conducerea Guvernului, fiind vicepremier, poate și ministru, va asigura componenta liberală în următorul Guvern”.

Și Cătălin Toma, președinte PNL Vrancea și al Consiliului Județean Vrancea, s-a poziționat tot pe linia care înclină spre funcția de vicepremier pentru Ciucă. „Eu, ca lider de organizație, doresc să avem o colaborare cât mai bună, date fiind proiectele care sunt în derulare. Acum suntem cu PNRR, cu Anghel Saligny și mai mult multe altele. Din punctul meu de vedere, administrativ, o funcție de vicepremier ar trebui să fie a domnului Ciucă, dar în momentul în care există înțelegere în Coaliție. Să fie și un pact de neagresiune, ca să nu stăm să ne ocupăm cu atacurile. Această Coaliție trebuie să funcționeze”, a precizat Toma. Însă șeful CJ Vrancea a subliniat că decizia rămâne să fie luată de Nicolae Ciucă: „E decizie care ține de voința dumnealui. E extrem de echilibrat și a făcut posibil ca țara aceasta, pe baza Coaliției, aibă stabilitate și să vină fondurile europeme. Orice decizie legată de guvernare ține de voința sa”.

Balanța importanței funcțiilor

O analiză nuanțată avut Alin Nica, șeful Consiliului Județean Timiș și al PNL Timiș. „În ambele variante sunt puncte tari și slabe. La Senat, ar avea mai mult timp de partid și de reacții politice. Însă pe de altă parte, ar pierde contactul cu Executivul, ceea ce primarii au nevoie în teritoriu. Ei a nevoie de un om cu care să discute la Guvern”, a afirmat Nica. Apoi, liderul PNL a completat: „Dacă merge în subordinea lui Ciolacu, în opinia publică, ar părea o subordonare față de PSD. Ceea ce nu știm dacă e foarte bine, la nivel de imagine pentru noi. Eu aș înclina să mergem pe variantă, cea cu Senatul”.

Mai mulți lideri contactați au precizat că decizia ține exclusiv de Nicolae Ciucă, iar părerea lor și a organizațiilor pe care le reprezintă va fi spusă în Biroul Politic Național. Printre cei care s-au poziționat astfel sunt Eugen Pîrvulescu (președinte PNL Teleorman), Liviu Voiculescu (președinte PNL Olt) și Gabriel Avramescu (președinte PNL Buzău)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite