Rafală de critici la adresa UDMR. Ciolacu: Înainte de a-și da cu părerea, să mă întrebe și pe mine

0
Publicat:

Președintele PSD s-a declarat nemulțumit de atitudinea UDMR din ultimele zile, când liderii Uniunii au vorbit de ieșirea de la guvernare dacă vor rămâne fără Ministerul Mediului la rotativa guvernamentală.

UDMR-ul lui Kelemen este criticat de Ciolacu FOTO Inquam Photos
UDMR-ul lui Kelemen este criticat de Ciolacu FOTO Inquam Photos

Șeful PSD a avut o răbufnire la adresa UDMR, joi dimineață, când i-a fost comunicat faptul că repreznetanții Uniunii nu au fost consultați pe tema posibilei angajări a răspunderii privind proiectul pensiilor speciale. 

Chiar nu cer voie UDMR pentru orice vreau Cei de la UDMR, înainte de a-și da cu părerea, să mă întrebe și pe mine”, a declarat, indignat, Marcel Ciolacu. Chestionat cum vede faptul că cei din UDMR au ieșit public să vorbească despre ieșirea de la guvernare, Ciolacu a continuat: „Cred că n-ar fi trebuit să discutăm lucruri pe care le-am discutat în interior”, a punctat șeful PSD. 

Cu o zi înainte, într-un interviu la RTV, Ciolacu a mai lansat săgeți către UDMR. „Au făcut o greșeală mutând discuțiile avute între trei lideri ai Coaliției în spațiul public. E o greșeală, dacă au vrut să influențeze prin media o decizie a mea sau a lui Ciucă. E o greșeală de abordare. Eu nu am participat la discuția ca PNL să fi solicitat Ministerul Mediului”, afirma Ciolacu. De altfel, Ciolacu a subliniat în interviu că stâlpii guvernării sunt PSD și PNL. 

Cum decurg negocierile în Coaliție

Partidele Coaliției dau asigurări că a fost stins conflictul mocnit UDMR-PNL pe tema ministerelor, însă situația nu e tranșată, în condițiile în care liberalii vor cel puțin o parte a portofoliului Mediului, susțin sursele „Adevărul”.

La prima vedere, disputa PNL-UDMR pe tema Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a părut una dintre deja tradiționalele tensiuni între formațiunile Coaliției, însă insistența liberalilor privind preluarea acestui minister i-a determinat pe cei din UDMR să pună pe masă problema plecării de la guvernare, iar amenințarea e „una serioasă”, susțin surse din Uniune pentru „Adevărul”. PSD a încercat să tempereze reprezentanții celor două tabere. Surse din PSD susțin că Marcel Ciolacu vrea să țină UDMR aproape, pentru a nu fi emoții cu majoritatea parlamentară, în condițiile în care Coaliția a dat rateuri și în formula de trei partide și grupul minorităților.

Posibilă împărțire a unui minister

În schimb, liberalii sunt deciși să obțină ori Ministerul Mediului în actuala structură, ori o bucată din acesta, adică partea de Ape și Păduri. Sforile sunt trase pentru un om sprijinit de liderii din Moldova, în frunte cu Gheorghe Flutur, dar de care nu sunt străini nici alți liberali, cum e Costel Alexe (președintele CJ Iași). Omul pregătit pentru minister, indiferent de forma structurii guvernamentale, e Mircea Fechet, președintele PNL Bacău.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, dar și liderul senatorilor UDMR, Lorand Turos, consideră că situația a fost rezolvată, iar protocolul de colaborare va fi respectat, însă surse din conducerea PNL susțin pentru „Adevărul” că până după ședința de Birou Politic Național a partidului lor nimic nu e tranșat. Atunci sunt trasate obiectivele finale ale lui Ciucă pentru negocierea Guvernului Ciolacu. Inclusiv înțelegerea de principiu ca Grindeanu să rămână la Transporturi, iar PNL să păstreze MIPE, este pe cale să se schimbe, deși PSD dă la schimb, atât Finanțele (cum prevedea protocolul), dar și Justiția (care trebuia să fie la PSD). Gândirea liberalilor e simplă: mai bine să inaugureze părți de autostradă decât să tragi de miniștri să-și realizeze jaloanele și țintele din PNRR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite