Muraru: Voi sesiza Tribunalul București pentru scoaterea AUR în afara legii

0
Publicat:

Alexandru Muraru, care este consilier al premierului României și vicepreședinte PNL, susține că AUR este un partid „cu acțiuni cu caracter extremist”, pe care îl catalogează drept „toxic” și „destabilizator”

Muraru anunță că va depune o solicitare privind scoaterea AUR în afara legii FOTO Colaj Adevărul
Muraru anunță că va depune o solicitare privind scoaterea AUR în afara legii FOTO Colaj Adevărul

Suntem la o succesiune de acțiuni cu caracter extremist ale acestui partid toxic, destabilizator, cu acțiune periculoasă. Am spus mereu că în spatele falsului patriotism al AUR stă practic o bombă cu ceas, plantată în România și am condamnat în nenumărate rânduri comportamentul extremist al acestui partid parlamentar, cu acțiuni care au scop clar subminarea valorilor societății românești, societăți libere și democratice. Susțin fără nici un fel de dubiu această chestiune legată de scoaterea acestui partid în afara legii și probabil că cei care au intervenit pe subiect nu cunosc legislația românească”, susține vicepreședintele PNL, într-o intervenție la RFI.

Deputatul liberal, care este și consilier onorific al premierului Ciucă, susține că sunt două căi prin care AUR ar putea fi scos în afara legii. „Există două mari căi prin care un partid parlamentar sau un partid politic poate fi scos în afara legii. În primul rând se poate face printr-o dizolvare printr-o decizie a CCR și aceasta poate fi realizată la sesizarea președinților celor două Camere sau a Guvernului. Din punctul acesta de vedere, criteriile pentru această decizie includ încălcarea principiilor statului de drept, a suveranității, a integrității sau a independenței României sau militarea împotriva pluralismului politic și în acest context, Parchetul General ar putea sesiza CCR pentru dizolvarea AUR. Reamintesc aici, există mai multe dosare penale deschise în urma acțiunilor AUR, care au inclus de-a lungul timpului violențe la adresa demnitarilor români, fie în Parlamentul României, fie în alte instituții, au fost marșuri ale urii, proteste, descinderi în instituții românești, cum a fost de exemplu Primăria Timișoara, descinderi la domiciliile unor demnitari români”, a afirmat Muraru. 

A doua cale 

A doua posibilitate este aceea prin hotărâre a Tribunalului Municipiului București, adică instituția care acordă legitimitate și consfințește crearea unui partid politic. Această a doua cale poate fi urmată, dacă se constată încălcarea principiilor despre care am vorbit mai devreme și care sunt foarte clar vizibile în acțunile AUR de până acum și această sesizare poate fi făcută de către persoane fizice, iar conform articolului 30 din Constituție, un partid politic poate fi dizolvat dacă se constată că acesta a încălcat prevederile privind interzicerea defăimării țării, a națiunii, îndemnul la agresiune, la război, la ură rasială, națională, de clasă, religioasă, incitarea la discriminare, care este de asemenea extrem de prezentă în discursurile oficiale și în acțiunile acestui partid extremist AUR, separatismul teritorial, violența publică, incitare la violență publică, precum și manifestările obscene, contrare bunelor moravuri”, completează Alexandru Muraru.

Întrebat dacă e decis să meargă până la capăt cu demersul, Muraru a confirmat. „Da, m-am decis să fac acest demers. Pe lângă acest lucru, vreau să vă spun că de-a lungul timpului am depus mai multe sesizări la Parchetul General privind diferite acțiuni ale AUR, violente sau cu încălcarea legislației, din păcate și acest lucru vă spun că este îngrijorător (...)  Să fac o acțiune în sensul legii, prin enumerarea și inventarierea de-a lungul timpului, începând cu 2020, a actelor anticonstituționale, antidemocratice și ilegale ale AUR și pentru a sesiza Tribunalul Municipiului București, în sensul declanșării acțiunii de scoatere în afara legii a AUR”, a mai precizat deputatul PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite