Letonia susține aderarea României la Schengen. Aurescu, discuție cu omologul de la Riga

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe a avut o convorbire telefonică cu omologul leton, ocazie cu care acesta a reiterat susținerea pentru aderarea României la spațiul Schengen. Edgars Rinkēvičs a afirmat că va purta discuții cu restul partenerilor europeni în vederea atingerii acestui obiect.

O nouă reconfirmare a României pentru aderarea la Schengen FOTO: Mediafax
O nouă reconfirmare a României pentru aderarea la Schengen FOTO: Mediafax

„Ministrul Edgars Rinkēvičs a reiterat susținerea fermă a Letoniei pentru aderarea României la spațiul Schengen, apreciind că nu există niciun motiv ca aceasta să mai fie întârziată nejustificat, în condițiile în care România îndeplinește toate criteriile necesare. Oficialul leton a exprimat întreaga disponibilitate de continuare a unui dialog activ cu ceilalți parteneri europeni pe acest subiect”, se arată într-un comunicat al MAE.

În timpul discuției, Bogdan Aurescu a mulțumit omologului său pentru sprijinul în vederea aderării la spațiul Schengen și a prezentat demersurile recente întreprinse pe plan diplomatic în vederea realizării acestui obiectiv. 

„Cei doi oficiali au salutat relațiile bilaterale politice excelente, construite pe un dialog constant la nivel înalt, având ca reper recent vizita oficială în Letonia, la 23 noiembrie 2022, a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis. Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat cadrul foarte favorabil pentru aprofundarea, în continuare, a relațiilor româno-letone, inclusiv ținând cont de perspectiva deschiderii, în viitorul apropiat, a Ambasadei României la Riga. De asemenea, ministrul leton de externe a mulțumit pentru reluarea participării României, din acest an, la misiunile de poliție aeriană din statele baltice. La rândul său, ministrul Aurescu a salutat reluarea zborurilor directe regulate între capitalele celor două țări”, potrivit sursei citate.

De asemenea, aceștia au avut un schimb de opinii privind perspectiva procesului de extindere a NATO prin aderarea Suediei și Finlandei, pe care ambele state o susțin activ, inclusiv prin demersuri diplomatice.

Ministrul Bogdan Aurescu a discutat cu majoritatea omologilor săi în vederea obținerii reconfirmării sprijinului pentru aderarea României la spațiul Schengen în acest an. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite