Aurescu, discuție cu omologul lituanian. Reconfirmare a sprijinului pentru aderarea la Schengen

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe a avut astăzi o discuție cu omologul lituanian, ocazie cu care ministrul Landsbergis a reiterat susținerea pentru aderarea României la spațiul Schengen. Oficialul lituanian a exprimat disponibilitatea de a purta discuții pe acest subiect cu restul liderilor europeni. 

FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 30 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Republicii Lituania, Gabrielius Landsbergis. Convorbirea a vizat, pe lângă un schimb de opinii cu privire la evoluțiile din perioada următoare în raport cu agenda bilaterală, europeană și euroatlantică, procesul de aderare a României la spațiul Schengen și demersurile recente în acest dosar. Astfel, subiectul aderării României la spațiul Schengen a fost abordat pe larg în cadrul convorbirii, ministrul Bogdan Aurescu informându-l pe ministrul lituanian cu privire la dialogul intens derulat în ultimele săptămâni cu omologii din majoritatea statelor membre, inclusiv cu Președinția suedeză a Consiliului UE”, se arată într-un comunicat al MAE.

În cadrul discuției Bogdan Aurescu l-a informat pe ministrul lituanian cu privire la reconfirmarea sprijinului din partea omologilor săi în vederea obținerii obiectivului de aderare la Schengen.

„În privința dialogului cu Austria, ministrul Bogdan Aurescu a informat cu privire la dialogul inițiat deja cu partea austrică și cu privire la deschiderea părții române pentru un dialog constructiv, fiind necesară o atitudine constructivă, orientată spre soluții din partea executivului austriac, care să permită depășirea situației de blocaj. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că România dorește să se angajeze activ în eforturile de la nivel UE privind formularea de soluții concrete eficiente la provocările determinate de migrația ilegală, în continuitate cu acțiunile și conduita sa de până acum bazată pe solidaritate și responsabilitate, cu toate că nu acceptă conexiunea artificială între tema migrației și aderarea României”, se arată în comunicatul MAE.

În replică, ministrul Landsbergis a reiterat susținerea fermă a Lituaniei pentru aderarea României la spațiul Schengen, exprimând întreaga disponibilitate de continuare a unui dialog activ cu ceilalți parteneri europeni pe acest subiect și subliniind importanța acestei decizii pentru ansamblul agendei europene, mai ales în actualul context de securitate deosebit de dificil.

Cei doi diplomați au avut un schimb de păreri în ceea ce privește obiectivele viitorului summit NATO de la Vilnius, atât din perspectiva asigurării implementării obiectivelor asumate la Summitul precedent de la Madrid, precum și în vederea pregătirii unor decizii cât mai de substanță, inclusiv în lumina evoluțiilor curente determinate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

„Demnitarul român a subliniat prioritatea acordată de țara noastră cooperării în domeniul apărării, făcând referire la faptul că România urmează să își reia, în 2023, participarea la misiunile de poliție aeriană din regiunea Mării Baltice. La rândul său, ministrul lituanian de externe a salutat convergența de viziune și caracterul substanțial al cooperării bilaterale dintre România și Lituania, mulțumind în mod deosebit României pentru atitudinea activă în domeniu și pentru reluarea participării țării noastre la misiunile de poliție aeriană”, indică sursa citată.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri