Ce spun politicienii români despre scorul scăzut obținut de Nehammer la alegerile din Austria Inferioara
0Liderii politici români nu au întârziat să sublinieaze rezultatul dezastruos al partidului lui Nehammer la alegerile regionale din Austria, în urma folosirii temei privind oprirea extinderii Schengen pentru gestionarea și stoparea valului de migranți din acest stat.

Liderii români au atras atenția asupra scorului scăzut al partidul cancelarului Karl Nehammer la alegerile regionale din Austria.
Reacția MAE
Printre primii care au tras o concluzie a scrutinului din Austria a fost șeful diplomației române, care a subliniat că din acest moment este important să fie continuate demersurile României pentru aderarea la Schengen și dialogul cu reprezentanții Austriei.
„Sigur, ca ministru de Externe, este necutumiar să comentez asupra rezultatelor unor alegeri interne dintr-un alt stat, dar aceste rezultate cred că sunt foarte clare. Cred că se poate trage uşor concluzia cu privire la impactul sau absenţa impactului folosirii temei Schengen în Austria, în această campanie sau în acest context electoral”, a spus ministrul Bogdan Aurescu privind rezultatul slab al partidului cancelarului austriac la alegerile regionale.
Potrivit ministrului, „de aici înainte, cel mai important este să continuăm şi să dezvoltăm dialogul pe care l-am început deja, un dialog constructiv pe care l-am declanşat cu Austria”.
Scorul scăzut, un dezastru pentru partidul lui Nehammer
Din Coaliție, europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan a subliniat că rezultatul alegerilor regionale din Austria este o lecție pentru șeful Guvernului de la Viena și partidul său.
Liberalul a subliniat scorul mic al partidului după ce au copiat retorica extremei drepte pe tema migrației, exercitând dreptul de veto privind extinderea Schengen și aderarea României și a Bulgariei.
„Rezultatul alegerilor regionale de ieri din Austria Inferioară este un dezastru pentru cancelarul Karl Nehammer și pentru partidul său”, a susținut europarlamentarul român într-o postare pe Facebook, arătând că partidul cancelarului austriac a pierdut majoritatea absolută în parlamentul regional.
Potrivit eurodeputatului, partidul lui Karl Nehammer „a pierdut 10% față de alegerile anterioare”, iar „partidul de extremă dreaptă a câștigat 10% față de alegerile anterioare”, astfel că nu mai poate forma majoritatea anterioară pentru guvernarea țării.
Eurodeputatul a sublinat pentru „Adevărul” că liderului de la Viena îi va fi greu să mențină acest veto asupra extinderii Schengen o perioadă lungă de timp, arătând că l-a adoptat cu speranță că îl va ajuta”.
Consecințele folosirii temei migrației
„Mă convinge că a folosit această temă doar în scop electoral”, a explicat europarlamentarul privind folosirea temei migrației în ultima săptămână de campanie electorală. „Ca atare strategia a fost greșită, va fi pus sub semnul întrebării ca lider de partid. A obținut cel mai prost scor de până acum”, a mai explicat Mureșan.
Liderul PMP a susținut că șeful Executivului de la Viena „a crezut că își poate păcăli propriul popor, folosind în mod absurd o temă falsă”.
Potrivit liderului PMP, cancelarului austriac s-a demonstrat însă că minciuna are picioare scurte, iar aroganța și populismul se plătesc. România își va câștiga dreptul furat la 8 decembrie. Nehammer însă își trăiește începutul sfârșitului său politic”.
„Nimeni niciodată nu a tratat cu mai mult dispreț România în ultimii 30 de ani. Iar acest lucru nu trebuie uitat”, a mai subliniat Eugen Tomac.
Senatorul PNL Liviu Brătescu a susținut că scorul sub aşteptări obţinut de partidul lui Nehammer arată că nu te poți juca cu simbolurile şi cu spaimele oamenilor, pentru că electoratul nu poate fi păcălit.
Totodată, Brătescu a subliniat că partidele democratice trebuie să-şi revizuiască atitudinea față de electorat, atrăgând atenția asupra faptului că un partid extremist devine relevant pentru că are susţinere electorală.
„Electoratul aşteaptă soluţii reale, aşteaptă fapte în sprijinul său, nu vorbe goale şi populisme care doar fac rău. Aşa cum s-a întâmplat în chestiunea Schengen”, a mai spus Liviu Brătescu.
Așteptări în alegerile din Austria
Fstul premier Dacian Cioloș a susținut că în urma scrutinului din Austria se așteaptă ca „Guvernul României să aibă de mâine un plan ofensiv diplomatic clar pentru a repune subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen pe agenda UE”.
Potrivit fostului premier, „din acest plan ar trebui să facă parte și Bulgaria, care, deși urmează să organizeze alegeri, are un Guvern în funcție cu un premier care a dovedit că poate negocia eficient chiar dacă este învestit cu puteri limitate”.
„O sesizare a Austriei la CJUE pe care să o facă România poate pune presiune suplimentară, dar, din punctul meu de vedere, în cazul în care se recurge la asta, trebuie să fie doar o parte a planului de negociere, nu elementul central. Decizia în consiliu rămâne una politică, iar analiza și o eventuală rezoluție bună pentru noi de la CJUE pe o astfel de sesizare ar putea dura chiar câțiva ani”, a mai susținut Cioloș. .