Iohannis, la Congresul PPE: „Tendințele revizioniste se manifestă din ce în ce mai virulent pe continentul nostru”. Cum sunt văzuți extremiștii

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis le-a cerut celor care vor candida la alegerile europene din această vară să prezinte de fiecare dată beneficiile apartenenței la UE și a atras atenția că extremiștii sunt cei care prin acțiunile lor au provocat doar „conflicte” și „războaie fratricide”

Klaus Iohannis la Congresul PPE FOTO Radu Eremia
Klaus Iohannis la Congresul PPE FOTO Radu Eremia

Mă bucur să fim împreună din nou și să văd că transmiteți cu toții optimism, hotărâre, preocupare pentru viitor și implicare. De asta avem nevoie pentru ca, uniți și solidari, să conturăm proiecte cu care să câștigăm alegerile pentru Parlamentul European, răspunzând astfel așteptărilor legitime ale cetățenilor noștri. Partidul Popular European rămâne cea mai importantă forță politică în Europa și sunt convins că acest Congres va revalida valorile noastre democratice care pun în centru libertatea, statul de drept și demnitatea umană.  Totodată, sunt sigur că vom găsi soluții concrete pentru a ne proteja cetățenii împotriva diverselor crize care nu ne-au ocolit deloc în ultimii ani, fie că vorbim de pericolele aduse de un război brutal care se desfășoară chiar la granițele României, fie că ne referim la necesitatea de a rămâne competitivi economic, astfel încât nivelul de trai al oamenilor să se îmbunătățească semnificativ”, a afirmat Klaus Iohannis.

Contextul internațional este complicat, complex și instabil. Ne confruntăm cu cea mai gravă situație de după cel de-al Doilea Război Mondial. La doar câteva sute de kilometri de aici, vecinii noștri își dau viața pentru a-și ocroti familiile și pentru a-și apăra țara de invadatori care comit atrocități inimaginabile. Ucrainenii sunt în tranșee și depind de ajutorul nostru, iar noi, europenii, nu avem voie să obosim în efortul nostru de a le fi alături cu tot sprijinul de care au nevoie. Pentru noi, este vorba nu doar de suveranitatea unui popor, ci și de viețile unor oameni care sunt obligați să lupte într-un conflict pe care nu ei l-au declanșat. Avem, totodată, responsabilitatea și de a-i asigura pe cetățenii noștri că sunt protejați, pentru că, doar într-un climat de stabilitate și securitate, economiile noastre se pot dezvolta și să prospere, iar oamenii pot duce o viață mai bună”, a completat Iohannis.

Extinderea UE

„Extinderea rămâne una dintre cele mai de succes politici ale Uniunii Europene, o investiție geostrategică în pace, securitate, stabilitate și prosperitate pentru toți –statele membre UE și, deopotrivă, partenerii angajați pe calea europeană. Puterea sa transformatoare și abilitatea de a uni țări și popoare în jurul valorilor și principiilor UE, în beneficiul tuturor, nu poate fi subestimată niciodată. Republica Moldova, Ucraina și Georgia sunt parte integrantă a Uniunii Europene, iar viitorul lor este în Uniune. La fel și viitorul Balcanilor de Vest. Partenerii noștri au făcut progrese incredibile. Cetățenii acestor țări cred în Uniunea Europeană și își doresc să facă parte din familia europeană – de aceea, nu trebuie să îi dezamăgim”, a punctat șeful statului.

„Europa este un continent al păcii! Trebuie să afirmăm răspicat acest lucru și să le reamintim oamenilor că beneficiem cu toții de cele mai mari garanții de securitate din istorie, iar complementaritatea dintre Uniunea Europeană și NATO este pragmatică, realistă și asigură securitatea națiunilor noastre. Uniunea Europeană și NATO nu s-au aflat și nu se află într-o competiție. Acest context complex în care ne aflăm aduce însă un risc politic suplimentar, criza de încredere în instituțiile europene, care este cauzată și de distanța tot mai mare dintre clasa politică și cetățenii europeni.  Să ne reapropiem de cetățenii noștri, ei sunt cei care dau legitimitate actului politic. Să-i ascultăm cu atenție, să fim siguri că, înainte de a veni cu proiecte electorale, știm care sunt preocupările reale ale cetățenilor noștri. Pentru aceasta, clasa politică europeană trebuie să dea dovadă de maturitate. Cea mai eficientă metodă de consultanță politică este să acorzi atenție emoțiilor și așteptărilor oamenilor”, a mai subliniat Iohannis. 

Tinerii mai ales vor să simtă clasa politică și Uniunea Europeană mai aproape, vor să fie auziți și susținuți. Noi suntem cei care trebuie să găsim atitudinea cea mai potrivită pentru a le câștiga încrederea, pentru că avem nevoie de entuziasmul și creativitatea lor, iar ei au nevoie de măsuri concrete. Tinerii nu au nevoie de sentimentalisme sau de replici mecanice, așteaptă soluții și își doresc spațiu de afirmare, condiții pentru a investi în industriile viitorului”, susține Iohannis.

Naționalismul găunos

Dintre toate provocările cu care ne confruntăm în prezent, una se distinge în mod deosebit prin potențialul toxic pe care îl poate avea chiar asupra fundamentului proiectului european. Mă refer, desigur, la extremism, în toate formele sale, de la naționalismul găunos, de fațadă, până la tendințele revizioniste care, din păcate, se manifestă din ce în ce mai virulent pe continentul nostru. În definitiv, ce este Uniunea Europeană? 27 de state care au aderat benevol și din convingere la același set de principii, care împărtășesc aceleași valori și care doresc să își protejeze nivelul de bunăstare atins, datorită proiectului european”, a mai declarat Iohannis.

„Uniunea Europeană este atractivă tocmai pentru că valorile sale fundamentale permit și facilitează un grad ridicat al calității vieții. Și tocmai din acest motiv sunt unii care își doresc ca acest proiect să eșueze, pentru că oferă ceea ce autocrațiile și alte sisteme nedemocratice refuză cetățenilor lor – libertatea de mișcare, comerț liber, protecția drepturilor fundamentale, justiție și stat de drept. Campania pentru alegerile europarlamentare se apropie cu pași repezi. Oamenii vor fi bombardați cu tot soiul de oferte și promisiuni”, a completat șeful statului.

Mulți dintre cei prezenți aici veți candida pentru un mandat de europarlamentar și veți intra în dezbateri cu eurosceptici și alți nemulțumiți care contestă proiectul nostru european. Îi puteți întreba direct: „Care este alternativa voastră la un proiect care a adus peste 50 de ani de pace și prosperitate?”. Și veți vedea imediat cum se destramă întregul lor eșafodaj, pentru că alternativa acestor persoane gălăgioase, foarte vocale, este una sumbră, a resentimentelor și a unui egoism naționale, care a provocat dezastre umanitare, conflicte și războaie europene fratricide. Vă îndemn să folosiți campania pentru alegerile europene ca un prilej de revigorare a liberalismului în fața autocrațiilor care îngrădesc drepturile fundamentale ale omului. O comunicare mai bună a avantajelor statutului de membru al Uniunii Europene este esențială pentru a contracara dezinformarea și manipularea”, susține Iohannis

Zgomotul „populismelor”

Trebuie să ne asigurăm că cetățenii noștri sunt conștienți de beneficiile incontestabile pe care le aduce apartenența la acest proiect remarcabil.  Uniunea Europeană a înlocuit frica și ostilitatea cu metode de colaborare și respect reciproc, iar la consolidarea acestor sentimente sunt chemate azi familiile politice care se inspiră din valorile democrat-liberale. Partidul Popular European este principala forță motrice capabilă să descătușeze toate aceste energii pozitive. Mă bucur că sunt alături, aici, de oameni cărora știu că nu le lipsește curajul, competența, experiența și responsabilitatea de a impune schimbările necesare pentru a revitaliza cel mai important proiect politic și social pe care noi, europenii, l-am construit și continuăm să-l dezvoltăm.

Zgomotul din zona populismului de stânga sau de dreapta poate fi acoperit printr-o participare activă și o comunicare eficientă, urmând principiul unității în diversitate, fără a pierde nicio clipă din vedere obiectivul principal, care este siguranța și bunăstarea cetățenilor noștri. Suntem cu toții parte a aceleiași mari familii europene, fără a însemna că renunțăm la identitatea națională. Uniți în a susține aceleași valori și principii, dar diferiți prin moștenirea noastră culturală, prin tradiții, prin istorie, iar tocmai această unitate în diversitate face din proiectul european unul cu adevărat unic. Unitatea și mobilizarea noastră colectivă reprezintă cheia pentru a duce mai departe proiectul european. Trebuie să fim proactivi în susținerea valorilor și a obiectivelor noastre comune, să ne implicăm cetățenii și să îi inspirăm să facă parte din acest efort conjugat pentru un viitor mai prosper și sigur. De aceea, încurajarea unei participări ridicate la vot este vitală pentru a ne asigura că vocea fiecărui cetățean contează în procesul decizional la nivel european”

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite