Tusk, la Congresul PPE: Trebuie să cooperăm pentru protejarea granițelor comune externe

0
Publicat:

Premierul polonez Donald Tusk a declarat, joi, la Congresul Partidului Popular European, că responsabilitatea pentru soarta civilizației occidentale, bazată pe libertatea și respectul pentru fiecare individ, revine fiecăruia dintre noi, subliniind necesitatea protejării granițelor comune externe. Prim-ministrul de la Varșovia a făcut un apel la liderii europeni cu privire la securitatea alimentară pe continent.

Premierul polonez Donald Tusk a militat pentru siguranța UE la Congresul PPE Foto: Arhivă
Premierul polonez Donald Tusk a militat pentru siguranța UE la Congresul PPE Foto: Arhivă

Lupta împotriva tendințelor autoritare, a corupției și a minciunilor, are loc pe mai multe fronturi, iar ilustrația sa cea mai dramatică este, desigur, frontul ucrainean-rus. Dar responsabilitatea pentru soarta civilizației occidentale, bazată pe libertatea și respectul pentru fiecare individ, revine fiecăruia dintre noi, în orice loc. (...)Pentru unii dintre frații noștri este un război la scară largă în forma sa cea mai crudă. Nu este vina noastră că vocabularul nostru zilnic include, încă o dată, cuvinte precum: lupte, bombardamente, atacuri cu rachete, genocid. Europa a vrut să trăiască și să se dezvolte într-o lume postbelică. Dar astăzi, trebuie să spunem clar că ne aflăm în fața unei alegeri simple: ori ne asumăm lupta pentru a ne apăra granițele, teritoriul, principiile și, în consecință, cetățenii și generațiile viitoare, ori vom cădea”, a declarat premierul polonez Donald Tusk la Congresul Partidului Popular European (PPE).

Premierul polonez a subliniat că „nu există niciun motiv obiectiv pentru a capitula în fața răuluI” și că potențialul economic, financiar, demografic și moral al Europei „este mai mare decât potențialul celor care ne atacă”. „Este crucial astăzi ca Europa să creadă în puterea sa”, a adăugat Tusk.

Prim-ministrul polonez a militat pentru siguranța UE prin propria apărare și unitate, deoarece „nu va veni nimeni să ne ia locul în această luptă”.

„Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă că unitatea va duce la o Europă sigură pentru toți oamenii, așa cum spune și manifestul nostru și astăzi acesta este semnalul pe care agricultorii își producătorii de alimente îl așteaptă cu nerăbdare. Vor să știe că Europa îi înțelege și știe care le sunt nevoile”, a susținut Tusk.

Prim-ministrul Poloniei a subliniat necesitatea protejării granițelor externe ale Uniunii Europene și a securității alimentare pe continent. 

„Acum doi ani făceam apel la toți liderii europeni să sprijine Ucraina în mod necondiționat și să creăm o Uniune Europeană energetică pentru a renunța la dependența noastră de gazul și petrolul Rusiei. Trebuie să cooperăm pentru protejarea granițelor noastre comune externe și astăzi fac apel la dumneavoastră pentru securitatea alimentară pe continent. Acesta este o altă condiție pentru a beneficia de siguranță și securitate sub toate aspectele lor și știu că cu ajutorul unor lideri ca dumneavoastră, ca al premierilor și președinților pe care îi avem, al lui Manfred și al Ursulei, putem conta pe dumneavoastră”, a conchis Tusk.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite