Iohannis, de ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: Atacurile cu caracter antisemit și xenofob trebuie condamnate cu tărie

0
Publicat:

Președintele României a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Iohannis a punctat că „atacurile cu caracter antisemit și xenofob sunt intolerabile trebuie condamnate cu tărie și sancționate cu celeritate”.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency
Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency

Șeful statului român a apreciat că atacurile la care au fost supuse comunitățile evreiești și lăcașurile de cult, persecuțiile și crimele comise împotriva evreilor sunt „o mărturie incontestabilă a consecințelor pe care le au prejudecățile, discriminarea și ignoranța, o lecție dură și rușinoasă”.

Iohannis a punctat că „pentru a înțelege că singura garanție pe care o avem că o asemenea dramă nu se va mai putea repeta este cunoașterea trecutului și cultivarea memoriei victimelor Holocaustului”.

„Supraviețuitorii acelor tragice evenimente ale istoriei ne-au lăsat moștenire neprețuite lecții de viață – curajul de a vorbi despre experiențele chinuitoare prin care au trecut și puterea de a ierta și de a-și reconstrui viețile, iar noi avem responsabilitatea de a transmite generațiilor viitoare memoria acestor experiențe teribile. Este misiunea de onoare a educației să facă astfel încât noile generații să cunoască aceste mărturii și să înțeleagă cauzele și dimensiunea Holocaustului, precum și impactul copleșitor al acelui negru moment istoric”, a subliniat președintele României.

Klaus Iohannis a precizat că statul român a făcut un progres semnificativ în acest sens, prin introducerea, în învățământul liceal, începând cu acest an școlar, a disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul”: „Astfel, tinerii vor cunoaște realitatea istorică și vor putea înțelege mesajul supraviețuitorilor: „Niciodată încă o dată!”.

„Doar prin educație, tinerele generații pot fi motivate să adopte și să își însușească principii de viață și valori democratice și să se dezvolte într-un mediu social clădit pe toleranță și respectul față de drepturi, libertăți și, mai ales, față de demnitatea umană”, a punctat șeful statului.

Președintele României a evidențiat contextul dificil din regiunea, Europa dar și din lume, precizând că populismul are un „teren fertil pentru a manipula  facil conștiințele, iar extremismul găsește ușor adepți”.

Șeful statului a subliniat că „atacurile cu caracter antisemit și xenofob sunt intolerabile și trebuie condamnate cu tărie și sancționate cu celeritate”.

„Nu trebuie să uităm că Holocaustul a fost și consecința propagării nestăvilite la timp a discursului urii, a rasismului, a xenofobiei și a antisemitismului, pe fondul crizei economice, politice și de securitate dintre cele Două Războaie Mondiale. Autoritățile au obligația de a depune toate eforturile necesare pentru a preveni și pentru a combate în mod eficient manifestările antisemite și xenofobe, inclusiv prin sancționarea celor care se fac responsabili de astfel de comportamente și acțiuni. Nu trebuie să mai permitem niciodată ca România să fie locul urii și al înjosirii ființei umane”, a subliniat acesta.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite