Sinecuriada de toamnă. Cum își împart partidele funcțiile din instituții-cheie
0Prima rundă de numiri în funcții din instituții-cheie va fi marți, când are loc un plen comun, pentru a fi dat votul pe mai multe poziții din conducerea Curții de Conturi și a Agenției Naționale pentru Reglmentare în Comunicații.
Formațiunile Puterii, care de data aceasta vor avea grijă să ofere din funcții și UDMR, vor stabili în următoarele zile șefii unor instituții-cheie, urmând ca în câteva săptămâni să urmeze noi validări la conducerea altor instituții
Marți după-amiază va fi dat votul, într-un plen comun, pentru două funcții de vicepreședinte la ANCOM, dar și pentru două de vicepreședinte la Curtea de Conturi, unde expiră mandatele lui Cosmin Nicula și Ilie Sârbu. De asemenea, la Curtea de Conturi vor fi puse la bătaie și câteva funcții de consilier al Curții de Conturi, tot cu mandat pe 9 ani.
Potrivit informațiilor „Adevărul”, la ANCOM una din funcții va fi decisă de cei de la UDMR, în timp ce cealaltă va fi un om agreat de Coaliție. Pentru cele două sunt vizate persoane cu profil de tehnocrat, dat fiind că instituția e condusă acum de Valeriu Zgonea, fost președinte al Camerei Deputaților, care nu are chiar profilul specialistului.
La Curtea de Conturi, funcțiile de vicepreședinte sunt împărțite frățește, una la PNL, cealaltă la PSD, susțin surse din Coaliție pentru „Adevărul”. Din celelalte funcții de consilieri de conturi, care sunt patru la număr, una merge la UDMR, pentru că expiră mandatul unei persoane susținute acum 9 ani de Uniune pe funcție, dar mandatele nu pot fi reînnoite. Rămâne de stabilit celelalte trei funcții de consilier al Curții de Conturi.
Palma bătut pe alte funcții
Un plen comun ulterior va avea loc săptămânile următoare, când va trebui validată noua conducere a Autorității de Supraveghere Financiară. PSD va stabili noul șef al acestei autorități, favorit fiind Liviu Voinea, susțin surse social-democrate pentru „Adevărul”. În ultima perioada, Voinea a devenit unul din cei mai importanți sfăuitori pe zona economică pentru guvernanții PSD.
Liberalii ar urma să aibă șeful Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Întreprinderilor de Stat, însă mai trebuie împărțite și alte funcții. De asemenea, PNL vrea să îl impună pe Dan Vlaicu pe funcția de secretar general al AEP, după înaintarea demisiei de Mitulețu-Buică. Însă procedura este cea de numire de către prim-ministru, în urma unui concurs.
„Autoritatea Electorală Permanentă are un secretar general. Secretarul general este numit de prim-ministru pe bază de concurs, în condițiile legii”, prevede legea.