Guvernul vrea măsuri drastice pentru tăierea cheltuielilor: stoparea investițiilor și amânarea plății drepturilor salariale câștigate în instanță

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de OUG pregătit de Executiv prevede mai multe măsuri pentru tăierea cheltuielilor și încadrarea în deficitul bugetar. Astfel, până la finalul anului sunt stopate investițiile cu finanțare de la bugetul statului, dar și plata unor drepturi salariale câștigate în instanță.

Proiectul interzice și organizarea mai multor tipuri de evenimente FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Proiectul interzice și organizarea mai multor tipuri de evenimente FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Proiectul prevede stoparea mai multor cheltuieli, printre care cheltuielile cu serviciile de consultanță, chirii, achiziția de mobilier, organizarea de evenimente sau chiar investiții. 

În cazul evenimentelor, sunt exceptate cheltuielile cu evenimentele ocazionate de zilele declarate ca fiind zile oficiale ale unităților administrativ teritoriale, precum și cheltuielile cu evenimentele ocazionate de sfârșitul de an. De asemenea, cheltuielile cu organizarea acestor evenimente nu pot depăși media cheltuielilor lunare de aceeași natură realizate în perioada ianuarie-septembrie 2023

Proiectul mai menționează că România se află în procedură de deficit excesiv încă din 2019, dinainte de pandemie, iar ținta de deficit pentru anul în curs a rămas de 4,4%.

Plata drepturilor salariale obținute în instanță, amânată până în martie 

De asemenea, ordonanța ar urma să amâne plata drepturilor salariale obținute în instanță. 

În perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024, se suspendă emiterea de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a titlurilor de plată realizată în baza dispozițiilor Legii nr. 165/2013, cu modificările și completările ulterioare, și respectiv ale Legii nr. 164/2014, cu modificările și completările ulterioare”, mai arată proiectul. 

În același timp, instituțiile care au cheltuit sub 50% din bugetul alocat pentru plăți, vor fi obligate să restituie către fondul de rezervă 10% din banii rămași în cel mult 5 zile de la data solicitării.

Măsurile fiscale, întârziate de sesizarea la CCR

Curtea Constituțională a dat recent undă verde pentru aplicarea de noi taxe sau mărirea unor impozite, precum și pentru unele ajustări în rândul administrației publice, după ce măsurile au fost întârziate în urma sesizării Opoziției. 

Guvernul și-a asumat răspunderea pentru măsurile fiscal-bugetare, care au fost propuse în cadrul discuțiilor cu experții europeni pentru a convinge Bruxelles-ul cu privire la o încadrare într-un deficit bugetar mai mare decât cel asumat inițial și pentru a nu pierde banii din PNRR. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite