Țara noastră, în topul european pentru deficit guvernamental în trimestrul doi

0
Publicat:

Potrivit datelor ajustate sezonier, deficitul bugetar din trimestrul doi s-a situat la 3,3% în zona euro și la 3,2% din PIB în Uniunea Europeană, iar țara noastră și Ungaria au înregistrat cel mai ridicat nivel, după cum arată datele publicate luni de către Oficiul European de Statistică (Eurostat).

colaj foto demn de stop pe care scrie „DEFICIT” și bani pe fundal
Deficit guvernamental record în România și Ungaria Foto: Shutterstock

Deşi în perioada aprilie-iunie 2023 ponderea deficitului în PIB în zona euro s-a menţinut stabil comparativ cu primul trimestru din 2023, în UE s-a observat o uşoară creştere. În trimestrul doi din 2023, deficitul guvernamental s-a situat la 3,2% din PIB în Uniunea Europeană, faţă de un nivel de 3,1% din PIB în precedentele trei luni. Măsurile adoptate de guverne pentru a atenua impactul preţurilor ridicate la energie au avut un impact puternic asupra finanţelor publice în semestrul doi din 2022 şi în trimestrul doi din 2023, iar majoritatea statelor membre UE continuă să înregistreze deficit guvernamental.

În perioada aprilie-iunie 2023, singurele state membre UE care înregistrau excedent guvernamental erau Danemarca, unde deficitul guvernamental s-a situat la 2,8% din PIB, Irlanda, unde deficitul a fost de 2,4% din PIB, Portugalia, care a înregistrat un deficit de 2,3% din PIB, Ţările de Jos, care au înregistrat un deficit de 0,2% din PIB şi Letonia, unde s-a înregistrat un deficit guvernamental de 0,1% din PIB.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai ridicat deficit guvernamental în trimestrul doi din 2023 s-a înregistrat în Ungaria (6,6% din PIB) şi România (6,3% din PIB). România a înregistrat un deficit de de 5,9% din PIB în primele trei luni din 2023 şi de 6,3% din PIB în trimestrul patru din 2022.

În UE, veniturile guvernamentale totale s-au situat la 45,6% din PIB în trimestrul doi din 2023, un nivel stabil faţă de precedentele trei luni, în timp ce cheltuielile guvernamentale totale s-au situat la 48,9% din PIB, o creştere comparativ cu nivelul de 48,7% din PIB înregistrat în trimestrul precedent. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite