Convorbire Blinken - Odobescu în contextul bombardamentelor de la granița României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat, luni, cu ministrul român al Afacerilor Externe, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat. Discuția dintre cei doi a avut loc la doar câteva ore de la atacurile aeriene rusești din apropierea graniței României.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA FOTO: EPA - EFE
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA FOTO: EPA - EFE

„Secretarul Blinken şi ministrul de externe Odobescu au discutat despre parteneriatul strategic solid dintre SUA şi România şi despre oportunităţile de cooperare bilaterală şi multilaterală continuă, inclusiv despre securitatea colectivă şi sprijinul neclintit pentru Ucraina şi Republica Moldova, securitatea alimentară globală şi cooperarea privind securitatea la Marea Neagră”, precizează sursa citată.

În noaptea de 24 iulie, rușii au atacat cu drone Shahed-136 în regiunea Odesa. Ținta dronelor a fost infrastructura portuară a Dunării. Trei drone au fost distruse de forțele de apărare antiaeriană ucrainen. Imaginile apărute pe rețelele sociale arată o serie de explozii în portul Reni, dar și sistemele antiaeriene care trag asupra ceea ce par a fi drone kamikaze.

„Forțele ruse au continuat să terorizeze regiunea Odesa aseară, lansând un atac de aproape patru ore cu drone kamikaze Shahed-136 asupra infrastructurii portuare de pe Dunăre”, a transmis Comandamentului Operațional Sud ucrainean, transmite Ukrinform.  

Portul ucrainean Reni, esențial pentru transportul mărfurilor pe Dunăre, se afla la circa 13 kilometri în linie dreaptă de Galați.

Reacțiile liderilor politici

Președintele României a avut prima reacție în urma atacurilor aeriene rusești din apropierea graniței cu Ucraina. Klaus Iohannis a condamnat atacurile recente ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei, care au vizat infrastructura portuară de pe Dunăre.

„Condamn ferm recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre”, a transmis șeful statului, semnalând că atacurile au fost „foarte aproape de România”.

Potrivit președintelui, „această escaladare recentă prezintă riscuri serioase pentru securitatea din Marea Neagră”. 

Premierul Marcel Ciolacu a condamnat ferm atacurile aeriene ale forțelor armate rusești asupra țintelor civile și infrastructurii critice din Ucraina. În acest sens, Marcel Ciolacu a cerut Rusiei să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene.

Facem apel la Federația Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene. Țintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenției Federației Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către piețele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială și punând astfel în pericol numeroase persoane”, a transmis Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat al Guvernului României.

Periclitarea navelor cu cereale ucrainen

De asemenea, o reacție a venit și din partea președintelui Senatului. Nicolae Ciucă a subliniat că periclitarea transporturilor navelor cu cereale ucrainene pune în pericol securitatea alimentară pe plan mondial.

„Condamnăm cu toată puterea astfel de atacuri. Este evidentă intenția Moscovei de a lovi în capacitatea de export a Ucrainei, acesta fiind și motivul pentru care au fost atacate cele două puncte de o mare importanță comercială. (...) România, împreună cu celelalte state ale lumii libere, rămân alături de Ucraina în cea mai grea perioadă din istoria sa”, a mai transmis fostul premier, Nicolae Ciucă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite