Exotica listă AUR pentru Parlamentul European: de la traseiști la lideri ai partidului

0
Publicat:

AUR e primul partid care și-a prezentat candidații pentru europarlamentare din 2024, unde, deși lista are numeroase cadre universitare, își fac loc persoane care au trecut prin mai multe formațiuni, cunoscuți ai protestelor față de măsurile anti-COVID din pandemie sau cu un discurs anti-UE.

O parte dintre candidații AUR la europarlamentare FOTO Inquam Photos
O parte dintre candidații AUR la europarlamentare FOTO Inquam Photos

Formațiunea a prezentat cele 45 de persoane care vor fi pe listă, însă ierarhia va fi stabilită la anul. Discursul oficial al AUR a fost cel al unei liste unde peste jumătate sunt cadre universitare, cu cariere solide, dar și patrioți. De altfel, intervențiile au făcut mai mereu referire la patriotism, apărarea valorilor crește, a familiei, atacuri la adresa instituțiilor UE și la valorile occidentale ale toleranței.

„Actuala clasă politică din România trebuie schimbată din temelii“, a afirmat George Simion, în fața publicului. Însă ceea ce nu a spus liderul AUR e că pe lista de candidaturi sunt persoane care au făcut naveta între partide.

La al 5-lea partid

Inginerul Avram Fițiu e cel mai cunoscut exemplu. A trecut inițial prin PNȚCD, apoi a fost în ANR-ul lui Marian Munteanu în 2016, pentru ca în 2019 să treacă și prin PLUS. Localele din 2020 l-au găsit candidat la Primăria Cluj-Napoca din partea PMP. Acum e la AUR. Fosta sportivă Monica Iagăr era acum doi ani în Alianța pentru Patrie, formațiune la acea vreme girată de Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu. O altă persoana, Ramona Ioana Bruynseels, care a fost și prezentatoarea evenimentului de sâmbătă seară, a fost candidata PPUSL, partidul fondat de Dan Voiculescu, la prezidențialele din 2019.

Nu în ultimul rând, AUR l-a luat pe eurodeputatul Chris Terheș (fost PNȚCD-ist ajuns în PE pe listele PSD). Rolul lui Terheș e esențial, pentru că va permite ca AUR să aibă reprezentanți în secțiile de votare, dat fiind că e europarlamentar.

Pe listă sunt și câteva persoane controversate. Poate cel mai cunoscut protestatar față de măsurile din pandemie este și o persoană cu notorietate mare: Mugur Mihăescu. Actorul, cunoscut și pentru rolul Garcea, a fost poate cel mai aplaudat om de la evenimentul AUR de sâmbătă seară. „Vaccinul, pentru mine, conține 200.000 de locuri de muncă șterse cu buretele într-o seară, un milion de oameni aruncați în sărăcie“, afirma Mihăescu în octombrie 2021, în plină campanie de vaccinare.

Pe listă e și Gheorghe Piperea, cel care sâmbătă spunea că UE „are politici nebunești“, care „ne sărăcesc pe zi ce trece“ și sublinia că UE a băgat „apartheidul sanitar“ în anii trecuți. Tot printre candidații controversați sunt Peter Costea, unul dintre influenții susținători ai referendumului pentru familia tradițională, care e așteptat să aducă voturi din zona neoprotestantă, dar și Radu Baltasiu, sociolog care s-a pronunțat pentru un institut pentru studii feminine, sub autoritatea Bisericii Ortodoxe și a Academiei Române, care să educe femeile să fie viitoare mame.

Grei ai partidului

De pe listă nu lipsesc nici persoane care și acum sunt în conducere. Cel mai important e Claudiu Târziu, președinte al Consiliului Național al AUR, unul dintre doctrinarii partidului și importantă voce parlamentară. De asemenea, dintre parlamentari, mai sunt și lideri vocali ca Dan Tănasă, Ringo Dămureanu sau Raisa Enachi.

La evenimentul de prezentare, atât prezentatoarea Bruynseels, cât și invitații, au vorbit de modul cum sunt tratați românii în fara țării într-un mod umilitor. Fosta candidată a parrtidului patronat de Dan Voiculescu a subliniat că până acum pentru PE au fost „liste al căror singur scop a fost răspunsul la comenziile pe care le primeau de la Bruxelles”. De altfel, aceasta a și clamat: „Am fost așezați la masa servitorilor”.

Carlo Fidanza, europarlamentar al Fratelli d'Italia a vorbit de nevoia în PE a unor oameni cu demnitate. Fidanza e cel care a spus că 9 iunie va fi ca un referendum între cei care: i) vor granițe deschise, migrație, schimbări ideologice și ii) cei care vor apărarea familiei, a statelor naționale, a tradițiilor. Un alt italian (Paulo Brochia, europarlamentar al Lega per Salvini Premier), dar de la partidul lui Salvini, a zis că nu vrea tată 1 și tată 2, ci tată și mamă. Un europarlamentar suedez, Charlie Weimers, a vorbit despre războiul cu marxiștii, care e dus în Suedia și trebuie împiedicați și în România, pentru că acolo ar fi interzis intonarea imnului în instituții. „Suntem parte a civilizației creștine. Să luptăm pentru familiile noastre, împotriva birocrațiilor de la Bruxelles, cărora nu le pasă de țări”, a afirmat suedezul, vorbind de faptul că Bruxelles-ul vrea să impună cote de migranți.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite