Ambasadorul Ungariei la București, convocat la sediul MAE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe. Informația a fost prezentată în presa de la Budapesta, după o intervenție publică ministrului de Externe maghiar.

Ambasadorul Ungariei la București, convocat la MAE FOTO: MAE
Ambasadorul Ungariei la București, convocat la MAE FOTO: MAE

Oficialul maghiar a precizat că „tonul și atmosfera întâlnirii pot fi descrise ca fiind calme și politicoase”. Convocarea ambasadorului Ungariei la MAE a venit după discursul premierului Viktor Orban de la Băile Țușnad.

„Noi avem interesul ca între Ungaria şi România cooperarea să se bazeze pe respect reciproc, întrucât acest lucru este benefic pentru ambele state şi pentru ambele naţiuni. Noi vom continua să ne străduim în acest sens; întotdeauna vom vorbi despre planurile şi obiectivele noastre, respectiv despre evaluarea situaţiei existente, în mod sincer şi cu respect”, a scris ministrul ungar de externe, potrivit Hirado.hu.

Premierul a punctat că „cele comunicate de secretarul de stat adjunct român au repetat, practic, lucruri deja menţionate anterior, fiind actualizate în urma discursului lui Viktor Orbán”.

Potrivit unor surse politice, MAE nu a transmis niciun document suplimentar părții maghiare referitor la temele sensibile pe care să nu le abordeze la Băile Tușnad.

Atitudinea sfidătoare a lui Viktor Orban

Reamintim că premierul Ungariei a susținut în cadrul discursului său de la evenimentul „Vremea păcii”, organizat la Băile Tușnad, că România i-a cerut să nu abordeze anumite teme în discursul său, fiind ironic cu privire la subiectele enumerate.

„Într-un document oficial, vă fac cunoscut acest lucru, anul acesta, MAE român, din câte am înțeles, ne-a venit în ajutor și mi-a scris ce să spun și ce trebuie să evit. Ni se recomandă să nu vorbim despre lucrurile care pot aduce atingere simbolurilor naționale românești. Bine, putem să convenim asta. Urez bun venit prietenilor care vin cu steagurile românești și secuiești”, a spus șeful Guvernului de la Budapesta. 

Totodată, șeful Guvernului maghiar a mai explicat: „Există subiecte despre care putem vorbi doar să nu le punem în lumina proastă. (...) Valorile occidentale înseamnă migrație, LGBT și război. Nu trebuie să le punem noi în lumină proastă, pentru că se pun ele singure. Și mai trebuie să evităm discursurile xenofobe sau cu tentă xenofobobă referitoare la migrație”, a mai spus premierul Ungariei.

„Ce oferim noi prietenilor români, în primul rând dacă președintele român vine în Ungaria să țîină un discurs, și noi îl tot invităm, noi nu o să stabilim ce poate spune și despre ce subiect”, a mai atras atenția Viktor Orban.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite