Ciucă: Este evidentă intenția Moscovei de a lovi în capacitatea de export a Ucrainei

0
Publicat:

Fostul premier Nicolae Ciucă a condamnat atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene Ismail și Reni, subliniind că periclitarea transporturilor navelor cu cereale ucrainene pune în pericol securitatea alimentară pe plan mondial.

FOTO Guvernul României
FOTO Guvernul României

„Condamnăm cu toată puterea astfel de atacuri. Este evidentă intenția Moscovei de a lovi în capacitatea de export a Ucrainei, acesta fiind și motivul pentru care au fost atacate cele două puncte de o mare importanță comercială. (...) România, împreună cu celelalte state ale lumii libere, rămân alături de Ucraina în cea mai grea perioadă din istoria sa”, a mai transmis fostul premier, Nicolae Ciucă.

Totodată, șeful Senatului României a subliniat că „atacurile aeriene rusești asupra infrastructurii portuare din Reni și Izmail nu vor putea opri determinarea lumii libere de a sprijini restabilirea păcii în regiune” și a explicat că „de exportul cerealelor ucrainene depinde aprovizionarea cu hrană a mai multor state, iar periclitarea acestor transporturi pune în pericol securitatea alimentară de pe plan mondial”.

Atacurile asupra infrastructurii portuare de pe Dunăre ale Ucrainei au fost condamnate inclusiv de șeful statului român, președintele Klaus Iohannis, dar și de prremierul Marcel Ciolacu.

„Condamn ferm recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre”, a transmis șeful statului, semnalând că atacurile au fost „foarte aproape de România”.

Potrivit președintelui, „această escaladare recentă prezintă riscuri serioase pentru securitatea din Marea Neagră”.

La rândul său, șeful Guvernului român, premierul Marcel Ciolacu, a cerut Rusiei să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene.

  „Aceste acțiuni continuă seria atacurilor aeriene ale forțelor armate ruse asupra obiectivelor civile din regiunea Odesa, intensificate după decizia unilaterală a Federației Ruse de a-și suspenda participarea la Inițiativa privind Cerealele la Marea Neagră. Facem apel la Federația Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene. Țintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenției Federației Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către piețele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială și punând astfel în pericol numeroase persoane”, a transmis Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat al Guvernului României.  â

Atac în portul Reni

Ucraina a confirmat luni o serie de atacuri cu drone asupra Moscovei și unui depozit de muniții din peninsula Crimeea. De partea cealaltă, Rusia a lansat drone și rachete asupra regiunii Odesa, vizând inclusiv orașul Reni, situat aproape de granița cu România. În timp ce atacă infrastructura portuară a țării vecine, Vladimir Putin insistă pe lângă liderii africani ca Rusia să înlocuiască Ucraina în exporturile de cereale.

Atacul cu drone a avut loc la aproximativ 25 de kilometri de orașul Galați. Potrivit directorului Capitaniei Zonale Galați, Vlăduț Brânză, după momentul exploziilor din portul Reni, șase nave românești au solicitat permisiunea de a traversa Duărea pe malul românesc. Vapoarele nu au suferit avarii. 

Cele șase nave românești care se aflau în Portul ucrainean Reni au traversat Dunărea de urgență spre malul românesc, după ce rușii au atacat zona cu drone. „Cu astfel de probleme nu ne confruntăm prea des. Dar trebuie sânge rece și să mergem înainte”, a transmis conducerea Căpităniei Zonale Galați.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite