Demers pentru anularea votului Austriei prin care România nu a fost primită în Schengen. Ce pas a fost deja făcut

0
Publicat:

Raportul eurodeputatului Victor Negrescu, prin care se propune invalidarea veto-ului Austriei privind extinderea spațiului Schengen, a fost înregistrat oficial la Parlamentul European, urmând să fie discutat în legislativul european.

Victor Negrescu, eurodeputat PSD FOTO Facebook V.Negrescu
Victor Negrescu, eurodeputat PSD FOTO Facebook V.Negrescu

Raportul europarlamentarului Victor Negrescu prin care se propune justificarea legală a voturilor din Consiliu, limitarea în timp privind deciziile recomandate de Comisie și Parlamentul European și, în consecință, invalidarea veto-ului Austriei privind intrarea României în spațiul Schengen, a fost înregistrat oficial la Parlamentul European, urmând să fie discutat în Comisia pentru Afaceri Constituționale și adoptat de plenul legislativului european în toamna acestui an”, arată un comunicat de presă al PSD

Acest raport permite clarificarea disputelor de natură juridică dintre Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliu. În documentul înregistrat oficial de Parlamentul European se regăsesc referințe exacte la situația aderării României la spațiul Schengen: întârzierile repetate și absența unei decizii în ciuda recomandărilor venite de la instituțiile europene responsabile, lipsa unei justificări legale valide a veto-ului Austriei și încălcările tratatelor și legislației europene generate de acest caz, în special cele cu privire la principiul cooperării loiale. Raportul prezintă, totodată, și soluțiile legale pentru astfel de situații: limitarea timpului de decizie la nivel de Consiliu, obligativitatea justificării legale a voturilor din Consiliu și invalidarea veto-urilor care contravin legislației europene sau trecerea la un sistem simplificat de validare sau de vot”, a afirmat Victor Negrescu, potrivit comunicatului de presă.

Instrument de presiune

Prevederile acestui raport pot să constituie, după aprobarea sa în plen, un instrument legal de presiune asupra Austriei, cât și un suport pentru inițierea de către Comisia și Parlamentul European a măsurilor fie pentru procedură simplificată, fie pentru atacarea deciziei privind extinderea Schengen la Curtea de Justiție a Uniunii Europene", a subliniat eurodeputatul Victor Negrescu.

Raportul urmează să fie dezbătut în Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European în data de 4 septembrie. Votul la nivel de comisie este prevăzut la finalul lunii octombrie, iar votul în plen, până la finalul anului.

Comisarul pentru afaceri interne,Ylva Johansson, a dat asigurări privind implicarea Comisiei Eirpene în subiectul extinderii spațiului Schengen, într-un răspuns la solicitarea eurodeputatului Eugen Tomac. 

Comisia Europeană este alături de România în procesul de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. În procesul pe care l-am deschis la CJUE împotriva Consiliului Uniunii Europene, am solicitat ca votul din 8 decembrie să fie constatat ca fiind nelegal, deoarece a încălcat Tratatul Uniunii Europene, Tratatul de funcționare al UE și Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană. În acest context, am solicitat Comisiei Europene să-și prezinte punctul de vedere cu privire la această acțiune deschisă în premieră în justiția europeană împotriva Consiliului Uniunii Europene”, a transmis eurodeputatul Eugen Tomac.

Potrivit europarlamentarului, „răspunsul primit din partea executivului european confirmă în totalitate abordarea noastră în acest proces și ne ajută în cauza deschisă împotriva blocajului injust generat de Austria în Consiliul JAI”.

„Raportul reafirmă încă o dată poziția clară și constantă a Comisiei conform căreia cele două țări continuă să îndeplinească condițiile necesare pentru a aplica integral toate părțile relevante ale acquis-ului Schengen”, a transmis comisarul, arătând totodată că „raportul demonstrează importanța luării unei decizii rapide pentru a asigura întregul potențial al spațiului Schengen, eliminând barierele interne care au un impact negativ asupra cetățenilor români, bulgari și europeni”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite