Ciucă dă asigurări că nu vor fi tăiate salariile bugetarilor SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României a precizat, într-o ședință cu liberalii din Timiș, că a vorbit cu ministrul de Finanțe să nu umble la salariile bugetarilor, în încercarea de a face economii la bugetul de stat, susțin surse din PNL.

Premierul Nicolae Ciucă FOTO gov.ro
Premierul Nicolae Ciucă FOTO gov.ro

Principalul deficit în instituții nu este cel bugetar, ci cel de voință, viziune și caracter. I-am cerut ministrului de Finanțe să nu taie niciun leu de la salarii și de la investiții”, a fost explicația premierului din partea PNL, în discuția cu colegii din partid, din filiala Timiș. 

De altfel, și la Focșani liderul de la Palatul Victoria a dat asigurări că nu vor fi tăiate salariile bugetarilor. „Am dat sarcină în Guvern ca orice opţiune să fie discutată, mai puţin cea de salarii şi cea de investiţii. Ca atare, chibzuirea bugetului mi se pare normală”, a punctat Nicolae Ciucă, luni după-amiază. 

Premierul a adăugat că în 2022 economia şi bugetul de stat au înregistrat o evoluţie pozitivă, bazată pe creşteri substanţiale, cu investiţii străine şi o rată de absorbţie a fondurilor europene record, însă în acest an atât România, cât şi celelalte ţări de pe continent resimt consecinţele războiului din Ucraina, ale inflaţiei şi problemelor logistice create pe lanţurile de aprovizionare.

Mai bună colectare a taxelor

Premierul a susţinut că Guvernul nu are în vederea noi creşteri de taxe în perioada următoare, ci o mai bună colectare a taxelor. Totodată, şeful Guvernului a menţionat că guvernanţii au responsabilitatea faţă de români şi nu se poate să vină să îi înspăimânte cu privire la pierderea locurilor de muncă sau reducerea salariilor, iar în acest sens a cerut miniştrilor ca până miercuri, 12 aprilie, să îi prezinte propuneri de scădere a cheltuielilor.

Există varianta în care noi, ca Guvern, trebuie să ne manifestăm cât se poate de profesionist şi responsabil să rezolvăm problema colectării taxelor. Sunt soluţii şi toate aceste soluţii trebuie derulate prin instituţiile statului. Le cer instituţiilor statului să-şi facă datoria şi să ajungă să facă o colectare aşa cum este ea planificată. Nu discutăm despre noi taxe la acest moment. Îmi asum orice decizie pe care o iau, şi aici este vorba despre responsabilitate. Este responsabilitatea noastră faţă de români. Nu putem să venim acum şi să îi înspăimântăm că urmează să rămână fără locuri de muncă sau fără salarii. Pentru că sunt soluţii la îndemâna Guvernului. Le-am cerut miniştrilor ca până miercuri să vină să-mi prezinte o situaţie de principiu cu modul în care pot să îşi chibzuiască cheltuielile. Este absolut normal. Sunt o serie întreagă de linii de buget care pot fi gestionate astfel încât să scădem cheltuielile”, a afirmat premierul.

Nicolae Ciucă a arătat că este mai bine ca aceste măsuri de redresare să fie luate din timp, având în vedere că „un echilibru, o balansare între cheltuieli şi colectare ne poate asigura liniştea necesară pentru acest an”.

După trei luni de zile, avem un deficit de 1,4 la început de trimestru. Şi este bine să ne luăm măsurile acum, la început de an, astfel încât să nu ajungem pe final de an să nu ştim cum să rezolvăm această problemă. Ca atare, dacă găsim, şi sunt convins că găsim, pentru că se lucrează la nivelul Ministerului Finanţelor, la nivelul fiecărui ordonator principal de credite, să vină cu aceste soluţii. Şi atunci un echilibru, o balansare între cheltuieli şi colectare ne poate asigura liniştea necesară pentru acest an”, a mai spus liderul de la Palatul Victoria.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite