Prezidențiale 2024. Cum sunt cotați la pariuri posibilii candidați

0
Publicat:

Mircea Geoană, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu sunt persoanele publice din topul favoriților pentru funcția de președinte, potrivit primelor cote date de o companie de pariuri, cu un an și jumătate înainte de scrutinul pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni.

Ciucă e văzut ca al doilea favorit, în timp ce Ciolacu al treilea FOTO Inquam Photos
Ciucă e văzut ca al doilea favorit, în timp ce Ciolacu al treilea FOTO Inquam Photos

Mai precis, actualul secretar-adjunct al NATO, Mircea Geoană, are cea mai mică cotă, adică 2,50. Concret, dacă o persoană mizează pe Geoană câștigător și pariază 100 de lei, aceasta va câștiga 250, dacă oficialul NATO va deveni președinte. Nicolae Ciucă are o cotă de 5,00, în timp ce Marcel Ciolacu – 7,00. În primii cinci mai intră Alexandru Rafila, cu o cotă de 10,00, dar și Laura Codruța Kövesi, cu 11,00.

Din rândul Opoziției, cel mai bine plasat politician este George Simion, care se bucură de o cotă de 13,00, în timp de președintele USR, Cătălin Drulă, are 15,00. Fostul premier Ludovic Orban, acum președinte al partidului Forța Dreptei, are cotă 100,00, ceea ce arată că nu sunt date prea multe șanse acestuia la prima funcție în stat.  

Specialist: „Trebuie privite datele cu precauție“

Contactat de „Adevărul“, sociologul Alfred Bulai a vorbit despre apariția pe piața din România a primelor cote în ceea ce privește prezidențialele de la anul. „Haideți să ne uităm la fotografia de moment. E doar domnul Geoană care a tot transmis prin fel de fel de evenimente și discursuri că ar vrea. Ceilalți nu au transmis așa ceva, din persoanele menționate. De ce urmează ei după Geoană? Cei mai credibili sunt prim-ministrul, în cazul acesta Nicolae Ciucă, apoi Ciolacu, care e șeful celui mai mare partid din România și președinte al Camerei Deputaților. Nu ar trebui să ne surprindă“, a punctat Bulai.

Sociologul a precizat că poate fi și un exercițiu de manipulare. „E o formulă de câștig pentru unii, în cazul de față o companie de pariuri, pentru că rețelele de lobby, mai ales când vorbim de alegeri prezidențiale, sunt foarte extinse. Trebuie privite cu precauție datele, la fel ca la sondaje. Candidații reali o să-i avem cam pe la anul, pe vremea asta. Iar spre deosebire de alte alegeri, la prezidențiale e cel mai bine să anunți cât mai târziu cu putință candidatura“, a completat Bulai.

Întrebat de ce apare pe locul II Ciucă, nu Ciolacu, deși șeful PSD are în spate un partid mai puternic, sociologul a subliniat că după primul tur are loc reconfigurarea electoratului, iar în ultimele două decenii stânga nu a reușit să dea „candidatul cel mai acceptabil“ pentru turul doi, așa că s-a lovit de un vot de respingere.

Alegerile prezidențiale ar trebui să aibă ambele tururi, în condițiile în care un candidat nu câștigă cu majoritate de voturi din prima rundă, în luna noiembrie. Însă până la testul de la prezidențiale, partidele trebuie să treacă prin europarlamentare (obligatoriu la final de mai), locale (cele mai multe șanse în luna septembrie), precum și parlamentare (în luna decembrie). Așadar, românii vor merge la urne în 2024 de patru ori, cu condiția ca Puterea să nu vină cu o lege de comasare a unor alegeri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite