Cine sunt oamenii trimiși de PNL la ANCOM și Curtea de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii au decis care sunt membrii din partid ce vor deține funcții în cadrul ANCOM și a Curții de Conturi. Lucian Heiuș, fostul președinte al ANAF, este propunerea pentru funcția de vicepreședinte a Curții de Conturi, în timp ce Pavel Popescu pentru funcția de vicepreședinte ANCOM.

Cine sunt oamenii trimiși de PNL la ANCOM și Curtea de Conturi FOTO: Inquam Photos
Cine sunt oamenii trimiși de PNL la ANCOM și Curtea de Conturi FOTO: Inquam Photos

De asemenea, Gabriella Ștefania Ferencz este propunerea PNL pentru funcția de membru al Curții de Conturi.

„PNL a propus şi votat reprezentanţii de la PNL în poziţiile de la ANCOM, de la Curtea de Conturi. Pentru ANCOM, fostul deputat Pavel Popescu este propunerea PNL, acceptată unanim, vicepreşedinte al prestigioasei Agenţii. De asemenea, domnia sa urmând să demisioneze din cadrul Parlamentului României şi de la conducerea filialei Sector 4”, a transmis Rareș Bogdan.

De asemenea, acesta a precizat și că Lucian Heiuș este propunerea pentru funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi.

„Pentru Curtea de Conturi pentru poziţia de vicepreşedinte a fost votat domnul Lucian Heiuş. Este fostul şef al ANAF, secretar general al Ministerului Finanţelor în acest moment. Un om care a fost prefect, care a fost şef de ANAF, şef de Administraţie Financiară, cu o mare experienţă în domeniu. Credem că va face un lucru excepţional în următorii 9 ani la Curtea de Conturi. De asemenea, cealaltă poziţie de membru în Consiliu, doamna Ştefania Ferencz”, a completat liberalul.

PNL a avut în această dimineață o ședință a Biroului Executiv, cât și a Biroului Politic Național (conducerea extinsă). Liberalii au decis propunerile pentru funcțiile de vicepreședinte al ANCOM și Curții de Conturi.

Plenul reunit pentru votul Camerei Deputaților și Senatului pentru numirile în funcții la ANCOM și Curtea de Conturi este organizat pe 10 octombrie, termenul limită pentru depunerea candidaturilor fiind pe 9 octombrie.

Ce venituri au membrii ANCOM și cei ai Curții de Conturi

Media salariilor lunare ale celor din conducerea Curții de Conturi sare de 25.000 de lei, ajungând până la circa 28.000 de lei, lefuri mult peste ale șefului statului, care a încasat lunar circa 15.000 de lei în 2022.

Președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, instalat la șefia instituției în epoca Dragnea, în 2017, a încasat în 2022 (anul fiscal aferent declarației de avere depuse în iunie 2023) 335.832 de lei, ceea ce înseamnă un salariul lunar net de aproximativ 28.000 de lei.

Vicepreședintele Curții de Conturi, Vasile Cosmin Nicula, a avut un venit asemănător, adică a primit de la instituție 324.156 de lei, adică o medie lunară de 27.000 de lei.

Celălalt vicepreședinte al Curții de Conturi, Ilie Sârbu, a încasat 325.130 de lei (o medie lunară de 27.100 de lei). Sârbu, care a avut mai multe mandate de parlamentar, are a avut și pensie specială de 51.998 de lei, precum și o altă pensie, bazată pe contributivitate, de 72.012 lei.

În privința celor de la ANCOM, deputații din Comisia de muncă au modificat legea privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul, fiind introduse în categoria excepțiilor și persoanele din instituții ca BNR, ANRE, ANCOM sau ASF.

De asemenea, tot în rândul celor care beneficiază de exceptare de la interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat sunt cei care au vârsta și îndeplinesc condițiile necesare din rândul persoanelor care dețin funcții al căror mandat e prevăzut în Constituție. Iar în Constituție mai sunt prevăzute mandatele, cu tot cu ani, ale celor de la Curtea de Conturi, magistraților CCR, Avocatul Poporului și membrii CSM. 

Potrivit declarațiilor de avere ale foștilor șefi ai Agenției, președintele instituției câștigă lunar circa 50.000 de lei.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite