Oficial. Răzgândire a Coaliției. Noi categorii exceptate de la interzicerea cumulului pensie-salariu de la stat
0Deputații din Comisia de muncă au modificat la foc automat legea privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul, fiind introduse în categoria excepțiilor și persoanele din instituții ca BNR, ANRE, ANCOM sau ASF. Noi schimbări au fost adoptate de Cameră.
UPDATE Proiectul de lege a fost adoptat cu 215 de voturi „pentru”, au fost 49 de abțineri și doar trei „împotrivă” . Inițiativa merge la promulgare, dacă nu va fi atacă la Curtea Constituțională.
---
„Persoanele care exercită un mandat în cadrul autorităţilor administrative autonome aflate sub control parlamentar şi care se finanțează integral din venituri proprii generate ca urmare a desfășurării de activităţi şi operaţiuni specifice pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate până la finalizarea mandatului în exerciţiu la data intrării în vigoare a prezentei legi”, este prevederea prin care sunt adăugate noi categorii de persoane exceptate de la prevederea legii.
Mai precis, din instituțiile care se află în subordinea Parlamentului și se autofinanțează sunt Autoritatea de Supraveghere Financiară, Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie, Aurotitatea Națională pentru Reglementare în Comunicații, dar și Banca Națională a României. De exemplu, la BNR majoritatea celor din Consiliu beneficiau și de pensie, dar și de salariu.
Celelalte excepții
Schimbarea vine în condițiile în care oricum erau destul dexcepții de la aplicarea acestei legi mai multe categorii. În această categorie a „norocoșilor“ sunt persoanele alese în demnități publice – deputați, senatori, primari, viceprimari, președinți de CJ sau vicepreședinți de CJ, europarlamentari și președintele României. Acestea sunt toate categoriile de demnitari aleși care primesc indemnizație. Așadar, o persoană în situația lui Nicolae Ciucă, atât senator, cât și pensionar, își poate primi ambele venituri. De asemenea, un europarlamentar pensionar, cum e Vasile Blaga, poate încasa atât venitul de la Bruxelles, adică indemnizația, dar și două pensii: una de fost parlamentar (74.984 de lei/ an) și una pe bază de contributivitate (63.432 de lei/an).
De asemenea, tot în rândul celor care beneficiază de exceptare de la interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat sunt cei care au vârsta și îndeplinesc condițiile necesare din rândul persoanelor care dețin funcții al căror mandat e prevăzut în Constituție. Iar în Constituție mai sunt prevăzute mandatele, cu tot cu ani, ale celor de la Curtea de Conturi, magistraților CCR, Avocatul Poporului și membrii CSM. De exemplu, de la Curtea de Conturi un beneficiar de pensie este Ilie Sârbu, care a fost și parlamentar timp de mai multe mandate, iar acum scapă cu ambele venituri. Ca să nu mai spunem de judecătorii de la CCR, unde „Adevărul“ a arătat că, din cei nouă, cinci sunt beneficiari și de pensie specială, unii chiar la 56 de ani sau 60 de ani.
O modificare substanțială e cea legată de posibilitatea rămânerii în câmpul muncii și după ajungerea la vârsta de pensionare. Astfel, dacă în forma inițială era permisă rămânerea în activitate până la 70 de ani, printr-o modificare asumată la Comisia de muncă de grupurile PSD și PNL un salariat „poate fi menținut în activitate maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu acordul al angajatorului“.
Decizia în ceea ce privește alegerea pensiei sau a salariului, în cazul celor la care nu poate exista cumul, va trebui luată de persoana în cauză în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Exact prevederea aceasta era și cea inițială. A fost schimbată perioada calendaristică a repunerii în plată a pensiei, de la 60 de zile la 30 de zile, în situația celor care, după o perioadă de timp, decid faptul că vor să rămână la pensie.