Aderarea României la Schengen rămâne pe agenda Consiliului JAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii COREPER au decis păstrarea pe agenda Consiliului JAI de pe 8 decembrie a punctului ce privește extinderea spațiului Schengen, în ciuda opoziției exprimate de Austria. De altfel, un nou scenariu prevede abținerea statului de la vot.  

Intrarea României în spațiul Schengen rămâne pe agenda ședinței JAI FOTO Shutterstock
Intrarea României în spațiul Schengen rămâne pe agenda ședinței JAI FOTO Shutterstock

Potrivit agendei agreate de membrii COREPER, pe ordinea de zi de joi, 8 decembrie, a Consiliului JAI, apare aderarea la Schengen a României, Bulgariei și a Croației. 

Într-un anunț pe pagina de Facebook, europarlamentarul Siegfried Mureșan a explicat că liderii români au lucrat în ultimele luni în strânsă legătură cu instituțiile europene și cu autoritățile din Olanda, Suedia și Austria, care s-au poziționat împotriva aderării României, Guvernul de la Viena rămânând ultimul care se opune și în prezent. 

Premierul României, Nicolae Ciucă, a subliniat miercuri, 7 decembrie că liderii români vor cere supunerea la vot a aderării României la Schengen în Consiliul JAI de pe 8 decembrie, în timp ce COREPER decidea dacă subiectul rămâne pe ordinea de zi. 

Decizia finală trebuie să treacă însă prin Consiliul JAI cu votul de susținere al tuturor membrilor.

Noul scenariu pentru intrarea României în Schengen 

Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat însă că intrarea în spațiul Schegen ar putea fi concretizată printr-un un nou scenariu, ce prevede ca în rezoluția pentru aderarea României să fie introduse condiții suplimentare, „eventual să se vorbească mai clar despre modul în care România va combate fenomenul migraţional şi va asista UE pe acest subiect şi acolo să conducă la abţinerea Austriei”.

„Lucrurile se discută, iar dacă acest scenariu va fi agreat de austrieci, putem merge pe acest sistem de vot cu o abţinere”, a explicat eurodeputatul. 

Prin urmare, o astfel de variantă prevede inclusiv decuplarea dosarelor României și Bulgariei, întrucât Olanda rămâne împotriva aderării Bulgariei. 

  În scenariile evocate până acum de surse din instituțiile europene era prevăzută decuplarea, însă fără abținerea de la vot a Austrie, neexistând astfel o soluție concretă pentru opoziția Executivului de la Viena.   

Austria, „complet izolată la nivel european”

De altfel, surse guvernamentale au declarat pentru „Adevărul” că „Austria este complet izolată la nivel european”. 

Opoziția liderilor austrieci este considerată de majoritatea oficialilor români drept neîntemeiată și profund politică. 

Amenințări din partea Bulgariei

Șansele mici de intrare în Schengen ale Bulgariei au stârnit reacții violente și amenințări din partea politicienilor bulgari. Potrivit presei din statul vecin, reținerea austriecilor și a olandezilor privind o decizie favorabilă vor avea consecințe.

Premierul bulgar a declarat că guvernul interimar este pregătit pentru măsuri de răzbunare în cazul în care Țările de Jos și Austria impun un drept de veto asupra aderării Bulgariei la spațiul Schengen. Oficialul nu a punctat însă și care ar putea fi măsurile Bulgariei.

Negocieri până în ultima clipă 

Șeful PPE, Manfred Weber, a afirmat că speră ca liderii europeni să găsească cea mai bună soluție pentru extinderea spațiului Schengen în privința aderării României, în contextul problemei migranților evocate de Austria. 

Oficialul a subliniat că nu este vorba despre o problemă a României, ci de problema Austriei cu migranții, arătând că autoritățile române au făcut eforturi considerabile pentru modernizarea granițelor. 

Manfred Weber a mai subliniat că președinția cehă a Consiliului UE va trebui să găsească o soluție pentru problema migranților.

În privința deciziei de mâine, 8 decembrie, din Consiliul JAI, liderul PPE a explicat că „în politică nimic nu este decis, până când totul este decis”, arătând că de aceea discuțiile continuă până în ultimul moment.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite