Aderarea României la Schengen. Ciucă: Mâine vom merge la vot. Starea de incertitudine nu poate continua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul a subliniat miercuri, 7 decembrie că liderii români vor cere supunerea la vot a aderării României la Schengen în Consiliul JAI de pe 8 decembrie, în timp ce COREPER decide dacă subiectul rămâne pe ordinea de zi. 

Ciucă a subliniat că România va cere votul fără întârziere FOTO Arhivă
Ciucă a subliniat că România va cere votul fără întârziere FOTO Arhivă

„La acest moment, toate statele membre ne susțin în avansarea aderării, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei. Avem inclusiv susținerea fermă a Franței și Germaniei, reconfirmată la toate nivelurile. Referitor la Austria, am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte, președintele ROmâniei cu cancelarul Austriei, miniștrii de Interne și experții tehnici. Datele, inclusiv de la instituțiile europene, Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temere. Nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înțelegem că problema migrației ilegale e sensibilă politică în multe state membre și că este nevoie de măsuri pentru a răspunde la acest fenomen, însă blocarea României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria”, a spus șeful Executivului, miercuri, îniantea deciziei din COREPER. 

Șeful Guvernului a mai explicat că în urma aderării la Schengen, statul român va avea mai multe instrumente pentru combaterea fenomenului migraționist, motivul invocat de Austria  privind opoziția față de extinderea Schengen. „România, după aderare, va avea mai multe instrumente la îndemână, având tot instrumentarul Schengen, pentru a ajuta la controlul acestui fenomen”, a explicat Ciucă. 

Totodată, Nicolae Ciucă a subliniat că „și ceilalți parteneri europeni, Parla European, Comisia Europeană, celelalte state membre” împărtășesc această evaluare pozitivă a României și au evocat-o în discuțiile cu liderii din Austria, Karl Nehammer și Gerhard Karner.

Suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv pentru a cere un vot pentru România în Consiliul JAI de mâine. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele (...) Vom cere să se formuleze prin vot fără nicio întârziere o decizie pentru România. Avem argumente obiective, la fața locului privind pregătirea României pentru aderarea la Schengen, iar hotărârea noastră este fermă, am dovedit aceste calități”, a mai subliniat Ciucă în cadrul declarațiilor de presă date înainte de decizia COREPER. 

Premierul României a amintit că „experții europeni care au venit recent în România au confirmat că îndeplinim toate condițiile necesare și că România merită să fie parte a Spațiului Schengen. Au arătat că asigurăm un management al frontierei de înaltă calitate, suntem activi în cooperarea polițienească internațională”, arătând că statul nostru a acționat cu „totală transparență și deschidere spre dialog cu toate statele membre”

„Dincolo de situația concretă a României și de o credibilitate a procesului, nu putem menține o stare de neclaritate. Lipsa unei decizii în ceea cce privește un stat membru care nu numai că dorește să intre în SChengen, dar a dovedit că este pregătit. Mâine vom merge la vot. Integrarea României în Spațiul Schengen este obiectivul nostru național”, a conchis șeful Guvernului. 

Noul scenariu pentru aderarea României la Schengen 

Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat că s-a conturat un nou scenariu pentru acceptarea României în spațiul Schengen, fiind acum prevăzută posibilitatea ca „în rezoluţia privind integrarea României la spaţiul Schengen să fie introduse anumite condiţionalităţi suplimentare, eventual să se vorbească mai clar despre modul în care România va combate fenomenul migraţional şi va asista UE pe acest subiect şi acolo să conducă la abţinerea Austriei.

„Lucrurile se discută, iar dacă acest scenariu va fi agreat de austrieci, putem merge pe acest sistem de vot cu o abţinere”, a explicat eurodeputatul. 

Prin urmare, o astfel de variantă prevede inclusiv decuplarea dosarelor României și Bulgariei. 

În ceea ce priveşte discuţiile legate de o dată ulterioară, unul dintre scenarii ar fi un Consiliu extraordinar JAI, care ar putea avea loc în următoarele luni.

În scenariile evocate până acum de surse din instituțiile europene era prevăzută decuplarea, însă fără abținerea de la vot a Austrie, neexistând astfel o soluție concretă pentru opoziția Executivului de la Viena. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite