Bulgaria amenință cu contramăsuri dacă nu este primită în Schengen. Separarea de România, imposibilă imediat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicația bulgară „Capital arată că șansele de aderare la spațiul Schengen în cazul Bulgariei sunt din ce în ce mai mici, după ce Austria și Țările de Jos s-au declarat împotrivă.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Șansele mici de intrare în Schengen au stârnit reacții violente și amenințări din partea politicienilor bulgari. Potrivit publicației, comentariile olandeze și austriece vor avea consecințe.

Premierul bulgar a declarat că guvernul interimar este pregătit pentru măsuri de răzbunare în cazul în care Țările de Jos și Austria impun un drept de veto asupra aderării Bulgariei la spațiul Schengen. Cu toace acestea, oficialul nu a punctat care ar putea fi măsurile Bulgariei.

Sperăm cu tărie că nu ne vom confrunta cu o asemenea necesitate. Dimpotrivă, credem că rațiunea și voința pozitivă a marii majorități a statelor membre vor predomina în continuare”, a declarat Galab Donev, potrivit publicației bulgare

De asemenea, potrivit Capital, europarlamentarul bulgar Elena Yoncheva a precizat că „sunt posibile și contrareacții în alte domenii”.

O declarație recentă a premierului olandez, care a precizat că migranții ilegali pot traversa Bulgaria în schimbul sumei de 50 de euro, a stârnit reacția președintelui bulgar Rumen Radev.

Potrivit publicației bulgare, Comisia Europeană susține că nu există informații despre o taxă de 50 de euro pentru trecerea frontierei din Bulgaria. 

„Recent, trei polițiști bulgari au murit păzind frontiera externă a Uniunii Europene. Astăzi, premierul Olandei, Mark Rutte, a sugerat în mod inadmisibil că această frontieră ar putea fi trecută cu 50 de euro. În loc de solidaritate europeană, Bulgaria primește cinism”, a declarat acesta potrivit presei bulgare.

De asemenea, publicația bulgară Capital arată că Bulgaria ar putea bloca candidatura olandezului Hans Leijtens la șefia Frontex: „Este posibil ca Țările de Jos să fie izolate în UE și, de asemenea, să nu obțină postul de conducere al agenției europene de control la frontieră Frontex”.

Separarea Bulgariei de România, imposibilă

Publicația bulgară susține că separarea Bulgariei de România este imposibilă în această lună, conform regulilor și procedurilor Uniunii Europene. 

„O astfel de decizie trebuie votată din nou în Parlamentul European și trebuie să existe unanimitate din toate statele membre pentru aceasta.

În ceea ce privește situația României, presa bulgară susține că „românii au desfășurat o diplomație activă și foarte puternică, cu accent pe omologii lor olandezi, dar nu păreau să se aștepte la lovitura finală din partea Austriei, care practic s-a dovedit a fi singura țară care mai are rezerve cu privire la aderarea ambelor țări balcanice”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite