Poţi fi condamnat pentru corupţie şi spălare de bani şi să candidezi la preşedinţie? Da, răspunde Comitetul ONU pentru drepturile omului! 54

Fabulos şi de necrezut, dar este absolut real. Nu este o elucubraţie a unor ziarişti de tabloid sau un „fake news“, ci o cerere oficială formulată ieri către autorităţile braziliene cărora influentul Comitet ONU pentru drepturile omului solicită imperativ să i se permită fostului preşedinte Lula, acuzat şi condamnat în primă instanţă şi în apel pentru fapte grave de corupţie şi spălare de bani, să participe la alegerile din octombrie.

Poţi fi condamnat
pentru corupţie şi spălare de bani şi să candidezi la preşedinţie? Da, răspunde
Comitetul ONU pentru drepturile omului! Vezi comentarii 54
Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Corneliu Ciurea: În Moldova se dă o luptă pentru legitimarea sau delegitimarea guvernării

Corneliu Ciurea: În Moldova se
dă o luptă pentru legitimarea sau delegitimarea guvernării

Analistul politic Corneliu Ciurea afirmă că în Republica Moldova se dă o luptă politică grea pentru legitimarea sau delegitimarea guvernării. Opinia a fost exprimată fiind solicitat de IPN să puncteze cele mai relevante evenimente sau acţiuni care au consolidat sau, dimpotrivă, au prejudiciat valorile democraţiei, independenţei şi statului de drept, de la precedenta aniversare a independenţei Republicii Moldova.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Concesionarea gărilor auto ar putea să agraveze situaţia din transportul rutier

Concesionarea gărilor auto ar
putea să agraveze situaţia din transportul rutier

Iniţiativa de concesionare a gărilor auto, înaintată de Guvern, ar putea agrava situaţia şi aşa şubredă din sistemul transportului auto. Concesionarea ar trebui să fie ultima soluţie la care ar apela Guvernul şi asta, doar dacă nu sunt eficiente alte metode de dezvoltare a transportului auto. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Sfatul Ţării” de la 10TV.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Dezbatere: În cazul unor proteste în masă, autorităţile dau de înţeles că nu sunt gata să cedeze

Dezbatere: În cazul unor proteste în
masă, autorităţile dau de înţeles că nu sunt gata să cedeze

În cazul unor proteste în masă, pregătite de partidele de opoziţie împreună cu societatea civilă şi diaspora, autorităţile dau de înţeles că nu sunt pregătite să cedeze şi astfel nu poate fi exclus niciun scenariu. Este posibil ca situaţia să scape de sub control. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Glavnîii vopros” de la NTV Moldova.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Uniformele şcolare nu vor fi obligatorii

Uniformele şcolare nu vor fi
obligatorii

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării informează că uniformele şcolare nu vor fi obligatorii, însă recomandă introducerea acestora. Până pe 23 octombrie, organele locale de specialitate în domeniul învăţământului trebuie să anunţe ministerul despre acţiunile întreprinse în vederea promovării conceptului de uniformă şcolară.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Turismul în interiorul ţării, în scădere

Turismul în interiorul ţării,
în scădere

În prima jumătate a anului, moldovenii au preferat să călătorească în Turcia, Bulgaria, România, Egipt, Grecia şi Ucraina. Republica Moldova a fost vizitată de turişti străini din România, Austria, Rusia, Ucraina, Germania, Polonia. Turismul emiţător şi cel receptor au crescut cu peste 20% în prima jumătate a lui 2018, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Turismul în interiorul ţării a fost în scădere cu 4,5%.

La Chişinău au început Zilele Diasporei

La Chişinău au început Zilele Diasporei

La Chişinău au început Zilele Diasporei, prin desfăşurarea celei de-a opta ediţii a  Congresului diasporei, care se întruneşte o dată la doi ani. Evenimentul, care a fost organizat vineri, 17 august, la Palatul Republicii, a întrunit peste o sută de cetăţeni moldoveni stabiliţi peste hotare, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor de stat, transmite IPN.

Pachetul legislativ pentru reforma fiscală a fost publicat în Monitorul Oficial

Pachetul legislativ pentru reforma fiscală a fost publicat în Monitorul Oficial

Pachetul legislativ pentru reforma fiscală şi decretul privind promulgarea acesteia au fost publicate în Monitorul Oficial, transmite IPN. Începând cu 1 octombrie, se va aplica o singură cotă de 12% la impozitarea veniturilor persoanele fizice. În prezent, persoanele fizice sunt impozitate cu 7% pentru veniturile de până la 33 de mii de lei şi cu 18% pentru veniturile care depăşesc această sumă.

Membrii grupului „Adoptă un vot” transmit mesaje guvernării: Veţi intra în istorie ca mafia care a distrus ţara

Membrii grupului „Adoptă un vot” transmit mesaje guvernării: Veţi intra în istorie ca mafia care a distrus ţara

Un grup de moldoveni din diasporă, care sunt şi membri activi ai grupului „Adoptă un vot”, a transmis câteva mesaje guvernării prin care îşi exprimă nemulţumirea faţă de starea de lucru din Moldova. Ei atenţionează şi asupra nerespectării drepturilor cetăţenilor din diasporă, în special a dreptului la vot. Mesajele au fost prezentate în cadrul unui protest organizat înaintea Congresului Diasporei, care are loc astăzi la Chişinău, transmite IPN.

Aeronavele Fly One, interzise în spaţiul aerian al Federaţiei Ruse

Aeronavele Fly One, interzise în spaţiul aerian al Federaţiei Ruse

Compania aeriană Fly One anunţă că autorităţile Federaţiei Ruse au impus unele restricţii companiilor aeriene care au aeronave contractate în regim de Wet Lease, în special interzicerea zborurilor acestor aeronave în spaţiul aerian al Federaţiei Ruse. Din acest motiv, navele care operau cursele în Federaţia Rusă vor fi redirecţionate către alte destinaţii, lucru care va cauza reţineri pentru o perioadă scurtă de timp, transmite IPN.

Ce este rujeola. Un copil bolnav de această maladie poate infecta alţi 18

Ce este rujeola. Un copil bolnav de această maladie poate infecta alţi 18

Rujeola este o maladie foarte contagioasă, un copil bolnav poate să infecteze alţi 18, iar rata complicaţiilor majore este de 30%. Perioada de incubaţie durează între 7 şi1 8 zile. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale încurajează părinţii să evite colectivele de copii şi să se adreseze la medic dacă copiii au fost în contact o persoană bolnavă, transmite IPN.

Consilier prezidenţial: Sistemul educaţional din Moldova se află într-o criză profundă

Consilier prezidenţial: Sistemul educaţional din Moldova se află într-o criză profundă

Sistemul educaţional din Republica Moldova se află într-o criză profundă. Pentru a redresa situaţia sunt necesare măsuri radicale, de sistem. Declaraţiile au fost făcute de consilierul preşedintelui Republicii Moldova în domeniul educaţiei, cercetării şi culturii, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii „Acces direct” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Oleg Brega: Candidez la parlamentare ca să influenţez agenda publică

Oleg Brega: Candidez la parlamentare ca să influenţez agenda publică

Activistul civic Oleg Brega a anunţat printr-o înregistrare video că va candida la alegerile parlamentare care vor avea loc pe 24 februarie 2019 în Republica Moldova. El a afirmat că îşi va înainta candidatura inclusiv pentru a influenţa agenda publică şi pentru a promova drepturile omului în cadrul dezbaterilor electorale, dacă va participa la acestea, transmite IPN.

Ori de câte ori oamenii ies în stradă, voluntar, din proprie iniţiativă, să protesteze împotriva regimului care, cu cinism, demonstrează că are alte interese decât cele ale cetăţenilor, în stradă sunt scoşi, OBLIGATORIU, alţi oameni. Îmbrăcaţi în uniforme, câteodată mascaţi, ascunşi în spatele unor cagule care, utopic, ar trebui să le protejeze identitatea.

acum 3 zile · comentarii (3)

Se pregăteşte oare România? O ştire din Republica Moldova care tocmai a ajuns la mine m-a uimit până la stupoare: Igor Dodon, preşedintele socialist, pro-rus, a declarat, nici mai mult, nici mai puţin, că în cazul în care vor pierde alegerile parlamentare din februarie 2019, va scoate oamenii în stradă şi va încerca „prin toate modalităţile“ să facă în aşa fel încât să schimbe situaţia.

acum 16 zile · comentarii (5)

Moldova, Somalia, Burundi - aceasta este vecinătatea în care a ajuns Republica Moldova pe agenda Parlamentului European, la capitolul „Încălcări ale drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept“. Rezoluţia forului europarlamentar, de o duritate fără precedent în ultimul deceniu, a determinat suspendarea asistenţei financiare a UE. Cum au votat - sau, în mod surprinzător, nu au votat deloc - europarlamentarii români?

acum 26 zile · comentarii (28)

Ca să dovedim tăcerea stupefiantă a Federaţiei Ruse după episodul scandalos de anulare a rezultatelor alegerilor pentru primăria Chişinăului, am decis să realizăm o revistă a presei ruse din Federaţia Rusă şi din Republica Moldova. Perioada aleasă – 25.06.2018-13.07.2018 – nu este întâmplătoare.

luna trecuta · comentarii (0)

În timp ce la Chişinău hotărâri succesive ale justiţiei au consternat comunitatea internaţională, prin nevalidarea alegerilor locale, în aşteptarea hotărârii definitive şi irevocabile a Curţii Supreme, iată că, la Adunarea Generală a ONU, a fost votată vineri 22 iunie seara Rezoluţia privind retragerea trupelor străine (a se citi ruse) din Republica Moldova, respectiv din raioanele de Răsărit ale Republicii Moldova.

acum 2 luni · comentarii (36)

O mulţime impresionantă a ieşit ieri în stradă la Chişinău având ca pretext invalidarea alegerilor locale pentru stabilirea primarului capitalei Republicii Moldova. Asta, după refuzul instanţelor de judecată de validare a alegerilor, decizie cusută vizibil cu aţă albă şi, evident, politic.

acum 2 luni · comentarii (5)

Decizia justiţiei moldovene de a invalida alegerile pentru primăria Chişinăului şi, implicit, mandatul candidatului PPDA-PAS, Andrei Năstase, ridică multe semne de întrebare cu privire la viitorul european al Republicii Moldova şi anulează firavul stat de drept moldav, construit în ultimii nouă ani de la debarcarea regimului comunist al lui Vladimir Voronin.

acum 2 luni · comentarii (4)

Procentul unioniştilor este în creştere semnificativă de la un an la altul, iar acest lucru reiese din toate declaraţiile politice făcute dincolo de Prut, indiferent că vorbim de unionişti, socialişti sau europeneşti cu acte româneşti.

acum 2 luni · comentarii (1)

Andrei Năstase a reusit să câştige primăria Chişinăului, deşi nimeni nu-i dădea vreo şansă în faţa binomului oligarhic Plahotniuc-Dodon. Au contat enorm campania din teren şi sistemul electoral în două tururi. Rezultatul transmite în primul rând mesajul că Plahotniuc nu poate subordona întreaga ţară. În al doilea rând, oferă speranţa că în toamna, la parlamentare, Republica Moldova poate reveni pe calea europeană. La toamnă sau niciodată.

acum 3 luni · comentarii (30)

Pe 27 noiembrie 2017, Larics publica un material intitulat „«Regele» Dodon este mort. Soluţia nucleară: alegeri anticipate în Chişinău“. Punctul de plecare era eşecul socialiştilor lui Dodon la referendumul de la Chişinău din 19 noiembrie pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă, care nu au reuşit să aducă la urne cele 30% necesare pentru a-l valida (au adus doar 110.512 de cetăţeni, respective 17,54%).

acum 3 luni · comentarii (6)

Victoria lui Andrei Năstase în turul al doilea al alegerilor anticipate pentru primăria Chişinăului, care s-au desfăşurat duminică, reprezintă un semnal pe care electoratul pro-european şi unionist din capitala Republicii Moldova l-a transmis socialistilor pro-putinişti, că soarta tânărului stat dintre Prut şi Nistru încă se mai joacă democratic prin votul cetăţenilor.

acum 3 luni · comentarii (1)

Suntem în aceste zile în faţa unei noi întâlniri în format 5+2 la Roma, de această dată. O întâlnire care se desfăşoară după ce s-au făcut compromisuri importante şi s-a avansat substanţial pe direcţia satisfacerii „paşilor mici“, în condiţiile unei prezenţe controversate, ca să nu zic de-a dreptul nocive, a ambasadorului Scanlon ca şef al misiunii OSCE la Chişinău, pe ultimii metri, dar şi prin aportul lui

acum 3 luni · comentarii (8)

De la o vreme încoace, toate alegerile în Republica Moldova, inclusiv cele locale, au o pronunţată componentă geopolitică. Desigur, unii politicieni de pe Bâc au profitat excesiv de pe urma acestui fenomen, exploatând la maxim clivajul orientării externe a ţării, facând astfel un deserviciu promotorilor oneşti ai vectorului integrării europene.

acum 3 luni · comentarii (2)

Alegerile locale anticipate la nivelul oraşului Chişinău au predat lecţii fără precedent atotcunoscătorilor, dar şi ucenicilor vrăjitori care vehiculează şi planifică fără a ţine cont de realităţile din jur, de cetăţeni şi de aspiraţiile lor. Evenimentele sunt calificate de sociologi drept singularităţi şi evoluţii unice.

acum 3 luni · comentarii (8)

Varianta în limba română pentru Republica Moldova a agenţiei Sputnik încearcă să ne exemplifice printr-un articol, chiar înainte de mini-vacanţa de 1 mai, marea prietenie dintre Rusia şi cetăţenii republicii dintre Prut şi Nistru. Din păcate pentru autorii articolului, o prietenie ar trebui să se bazeze pe fapte reale şi nu pe titluri false care induc oameni în eroare.

acum 3 luni · comentarii (10)

Ion Ceban şi Andrei Năstase sunt cei doi candidaţi care pornesc în bătălia pentru Chişinău în turul II. Aparent cu şanse egale, Ion Ceban este cu puţin în faţă datorită faptului că Andrei Năstase s-ar putea să nu urnească integral electoratul unionist.

acum 3 luni · comentarii (8)

Premierul Filip a spus-o în The Guardian. Cu subiect şi predicat. Pentru guvernul de la Chişinău, Unirea cu România este exclusă. Sigur, toţi ştiau asta, chiar şi cei care se prefăceau că nu ştiu. Era o minciună frumoasă, o „ambiguitate constructivă“, cum ar numi-o, pedant, analiştii. Şocul declaraţiilor din publicaţia britanică ale prim-ministrului moldovean vine din altă parte: a încălcat o linie roşie de comunicare.

acum 3 luni · comentarii (33)

Într-un stat eşuat precum Republica Moldova, un exerciţiu electoral corect pare a fi o utopie. Ce şanse au candidaţii antioligarhici şi proeuropeni în lupta cu maşinăria electorală formată de Dodon şi Plahotniuc şi cu marile puteri care aşteaptă la coadă pentru a-şi mai regla nişte conturi pe seama bietei provincii româneşti care acum orbecăie în neant? Aproape NULE!

acum 3 luni · comentarii (4)

Preşedintele-plagiator Igor Dodon a mulţumit, recent, trupelor ruse din Transnistria, pentru „contribuţia lor la evitarea vărsării de sânge”. Păstrând proporţiile, a fost ca şi cum preşedintele Hacha al Cehoslovaciei ar fi mulţumit, în 1939, trupelor naziste pentru că „au protejat” ce mai rămăsese din ţara sa şi... au contribuit la evitarea vărsării de sânge.

acum 3 luni · comentarii (9)
Postari Recente