Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Ex-ministru al Apărării, despre poziţia Chişinăului faţă de războiul rus: Ca să nu spunem că suntem laşi şi fricoşi, spunem că suntem neutri

Ex-ministru al Apărării, despre poziţia Chişinăului faţă de războiul rus: Ca să nu spunem că suntem laşi şi fricoşi, spunem că suntem neutri

Statutul de ţară candidată la aderare ar trebui să determine Republica Moldova să folosească o retorică mult mai fermă în raport cu Federaţia Rusă şi să ajute mai mult Ucraina. O spune fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, potrivit căruia meritul obţinerii statutului de candidat aparţine Ucrainei care rezistă eroic în faţa agresiunii militare ruse, notează IPN.

Ion Gaidau Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Foşti spioni CIA: Putin poate fi înlăturat de la putere chiar de propriul anturaj. Cei trei oficiali de rang înalt văzuţi ca posibili complotişti | vladimir putin

Foşti spioni CIA: Putin poate fi înlăturat de la putere chiar de propriul anturaj. Cei trei oficiali de rang înalt văzuţi ca posibili complotişti

Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere printr-un complot urzit de propriul său anturaj, spune un fost spion CIA la Moscova, potrivit căruia cel puţin trei oficiali ruşi de rang înalt nutresc ambiţia de a prelua conducerea la Kremlin.

Maria Ţaga Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Ucraina a arestat un „agent rus” care a coordonat o lovitură ce a ucis 50 de soldaţi ucraineni. El este acuzat de trădare de patrie

Ucraina a arestat un „agent rus” care a coordonat o lovitură ce a ucis 50 de soldaţi ucraineni. El este acuzat de trădare de patrie

Serviciul de securitate ucrainean a declarat marţi că a arestat un fost agent KGB sovietic care a ajutat la dirijarea atacurilor cu rachete ruseşti care au ucis peste 50 de soldaţi la o unitate militară din vestul ţării în luna martie, informează Reuters.

Ala Nemerenco: În Moldova ajunge ecoul valului de COVID-19 din Europa | coronavirus

Ala Nemerenco: În Moldova ajunge ecoul valului de COVID-19 din Europa

Deşi înregistrăm o creştere a numărului de cazuri de COVID-19, deocamdată, nu există premise pentru a introduce restricţii. O spune ministrul sănătăţii, Ala Nemerenco. Potrivit şefei de la Sănătate valul de infectări înregistrat în mai multe state europene a ajuns în Republica Moldova, iar vaccinarea rămâne metoda eficientă de protecţie împotriva virusului, notează IPN.

Ilan Şor ameninţă cu proteste dacă Chişinăul se va alătura sancţiunilor împotriva Rusiei: Cetăţenii riscă să îndure foame, frig şi sărăcie

Ilan Şor ameninţă cu proteste dacă Chişinăul se va alătura sancţiunilor împotriva Rusiei: Cetăţenii riscă să îndure foame, frig şi sărăcie

„Dacă nemernicii de la guvernare vor vota pentru alinierea la sancţiunile împotriva Rusiei, la toamnă şi iarnă, Moldova va îndura, foame, frig şi sărăcie”, a declarat liderul Partidului „ŞOR”, deputatul fugar Ilan Şor, după ce Moldova a obţinut statutul de candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. În acest context, el ameninţă guvernarea cu proteste dacă se va alătura sancţiunilor împotriva Rusiei.

Calea cătinii: de la un mic producător agricol la un proprietar de hub agroindustrial în R. Moldova VIDEO

Calea cătinii: de la un mic producător agricol la un proprietar de hub agroindustrial în R. Moldova VIDEO

Igor Golban a devenit unul dintre primii producători de cătină din Republica Moldova care cultivă ecologic această plantă. Până aici, a parcurs un drum lung: a cultivat nuci, a lucrat la o vinărie, apoi a cumpărat terenuri agricole în satul natal, pentru ca în 2019 să cultive la Ştefan-Vodă nuci şi migdale, conform unui sistem ecologic şi să înfiinţeze o întreprindere.

Banca Mondială va finanţa un proiect ce vizează întreprinderile mici din Moldova

Banca Mondială va finanţa un proiect ce vizează întreprinderile mici din Moldova

Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale va finanţa Proiectul privind Competitivitatea Întreprinderilor Micro, Mici şi Mijlocii, în valoare de 50 de milioane de dolari. Proiectul va ajuta ţara să reducă povara de reglementare, să sporească accesul la finanţare, să îmbunătăţească competitivitatea exporturilor întreprinderilor moldoveneşti, se menţionează într-un comunicat de presă, citat de IPN.

Analiză: Republica Moldova de la CSI spre UE | uniunea europeana

Analiză: Republica Moldova de la CSI spre UE

În zadar poate crede cineva că comunitatea internaţională nu a tras concluziile necesare din politica sa din trecut de a tolera agresiunea militară a Rusiei şi că Moscovei i se va permite la infinit nu doar să înghită bucăţi aparte, ci şi teritorii întregi ale statelor suverane, spune expertul politic, ex-deputatul Anatol Ţăranu, într-o nouă analiză pentru IPN.

Transmiterea chestionarului(n.a. de aderare la UE) de către R.Moldova este un doar un pas în direcţia corectă şi mai este mult până la obţinerea statutului de candidat, ca să nu mai vorbim de aderare, mi-a declarat, într-un interviu, analistul politic Victor Ciobanu.

luna trecuta · comentarii (14)

Armata moldavă este pregătită cu brio să reziste unui asalt din partea actorilor secesionişti din Transnistria, dar este foarte greu de crezut că dacă Ucraina va fi îngenuncheată, R.Moldova poate rezista unei invazii ruseşti, mi-a declarat, întru-un interviu, fostul ministru al Apărării din R.Moldova, Anatol Şalaru.

acum 2 luni · comentarii (9)

Cu puţin timp înainte de împlinirea a două luni de  la invazia militară rusă în Ucraina, Moscova a dispus ca necunoscutul general Rustam Minnekayev, interimar la comanda Dictrictului Militar Central - cel mai mare din Rusia, cu suprafaţa de 7.060.000 de kilometri pătraţi = 40 % din teritoriul Federaţiei Ruse şi cu o populaţie de 54,9 milioane de oameni = 39% din aceea a statlui rus - să precizeze noul obiectiv strategic al imperiului răsăritean.

acum 2 luni · comentarii (8)

Semnarea de către cele trei state din Parteneriatul Estic (n.a. Ucraina, R.Moldova şi Georgia) a cererilor de aderare la UE reprezintă un gest politic bun, care dă bine la public, dar nu va fi urmat foarte rapid de primirea statutului de ţară candidat, mi-a declarat, într-un interviu, jurnalistul Victor Nichituş. Acesta este jurnalist în Republica Moldova şi lucrează în presa de la Chişinău din anul 1994.

acum 4 luni · comentarii (0)

Putin a anexat Crimeea cu argumentul că este teritoriu rusesc, iar acolo trăiesc ruşi. Este exact argumentul cu care România ar trebui nu să anexeze, ci să apere teritoriul Republicii Moldova, de o posibilă invazie rusească. Iar această intenţie ar trebui anunţată public, încă de acum, după o consultare cu aliaţii din NATO şi UE.

acum 5 luni · comentarii (55)

Despre morţi, numai de bine: Dodon, Filip, Năstase… Dacă plecarea lui Pavel Filip, fostul premier, din conducerea PDM nu a lăsat nici o urmă, nici de regret nici de relevanţă politică, anunţul făcut de Igor Dodon luni, 18 octombrie, privind retragerea sa din funcţia de Preşedinte al PSRM şi demisia din Parlament are o cu totul altă semnificaţie.

acum 8 luni · comentarii (5)

Republica Moldova, sub guvernul pro-occidental al Maiei Sandu, a trecut serios la treabă: a refăcut relaţiile internaţionale, şefi de stat şi de guverne europeni sunt săptămânal la Chişinău, în timp ce acordurile internaţionale de finanţare determinate de reforme au luat locul livrărilor de vaccinuri ca ajutor pentru combaterea pandemiei.

acum 9 luni · comentarii (36)

O ştire DW ne informează că a fost declanşat mecanismul de demitere a procurorului general al Republicii Moldova. Anunţul a fost făcut de noul ministru al Justiţiei Sergiu Litvinenco după şedinţa de marţi a Consiliului Suprem de Securitate. Conform aceleiaşi surse, Natalia Gavriliţa, şefa guvernului de la Chişinău, a spus că procurorul general va fi demis.

acum 9 luni · comentarii (0)

Chişinăul a trecut, după 1 septembrie, printr-un moment dificil şi extrem de costisitor ca imagine, care a reprezentat şi botezul noului vicepremier pentru reintegrare, Vlad Kulminski, şi a testat şi relaţia cu Rusia, creionată în celebra şi intempestiva vizită a lui Dmitri Kozak la Chişinău, care a transmis elementele pactului tacit de neagresiune.

acum 10 luni · comentarii (12)

Rezultatele excepţionale ale Partidului Acţiune şi Solidaritate din Republica Moldova, al preşedintei Maia Sandu, a produs la Bucureşti un val de euforie atât în rândul elitelor politice, cât şi în cele ale publicului. Rezultatele PAS au relansat, la Bucureşti, o discuţie despre strategia românească în Moldova şi tratamentul aplicat, în trecut, agendei reformatoare a Maiei Sandu.

acum 11 luni · comentarii (27)

La un an de la otrăvirea lui Navalnîi cu Novichok, vineri, 20 august, Cancelarul german Angela Merkel a avut ultima discuţie cu preşedintele Vladimir Putin din poziţie oficială, cu nici o lună înainte de părăsirea funcţiei de Cancelar, după 16 ani. Întâlnirea contondentă, timp de 3 ore, a cuprins toate temele controversate şi de divergenţă între cei doi lideri, cele două state, Occident şi Rusia, deopotrivă.

acum 10 luni · comentarii (43)

Nici nu au preluat bine miniştrii Guvernului Gavriliţă posturile şi la Chişinău a descins şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale a lui Vladimir Putin, Dmitri Kozak, noul responsabil (după plecarea lui Vladislav Surkov) pentru spaţiul post sovietic, conflictele îngheţate inclusiv conflictul din Estul Ucrainei şi din raioanele de răsărit ale Republicii Moldova, în stânga Nistrului.

acum 11 luni · comentarii (63)

Uniunea Europeană are nevoie de Republica Moldova, de pro-europenismul ei, atunci când există o dorinţă autentică de a construi şi a păstra o agendă curajoasă şi reformistă, a declarat, într-un interviu acordat pentru PressHUB, vicepreşedintele Delegaţiei la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, europarlamentarul USRPLUS, Ramona Strugariu.

acum 12 luni · comentarii (23)

Jocul s-a sfârşit. Alegerile generale anticipate din Republica Moldova au avut loc în ziua finalei Campionatului European de fotbal. Iar rezultatele au marcat victoria anunţată cu o majoritate indubitabilă, en fanfare, fără drept de apel, a PAS, partidul pro-prezidenţial al Maiei Sandu.

acum 12 luni · comentarii (83)

Duminică, 11 Iulie 2021, se desfăşoară alegerile parlamentare anticipate în Republica Moldova. Pentru alegători contează un singur punct din programul electoral: relaţiile cu Uniunea Europeană, respectiv cu Rusia, care pot genera sau nu dezvoltarea economică şi bunăstare în Republica Moldova. Diaspora moldovenească are un singur mesaj pentru părinţii şi bunicii de acasă: Votaţi Europa!

acum 12 luni · comentarii (21)
Modifică Setările