Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Aureliu Ciocoi: Se atestă o situaţie alarmantă privind afectarea copiilor de COVID-19

Aureliu Ciocoi: Se atestă o situaţie alarmantă privind afectarea copiilor de COVID-19

Se atestă o situaţie alarmantă în ceea ce priveşte afectarea copiilor de COVID-19. Astfel, 12 528 de copii s-au îmbolnăvit, 53% dintre aceştia fiind cu vârsta de la 11 la 17 ani. Declaraţia a fost făcută de premierul interimar Aureliu Ciocoi, după şedinţa Centrului unic de comandă a stării de urgenţă, transmite IPN.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Republica Moldova va achiziţiona 400.000 doze de vaccin CoronaVac, produs de China | coronavirus

Republica Moldova va achiziţiona 400.000 doze de vaccin CoronaVac, produs de China

Ministerul Sănătăţii de la Chişinău a anunţat că vineri, 9 aprilie, a avut loc şedinţa Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, în cadrul căreia a fost examinată oferta producătorului de vaccin împotriva COVID-19, SINOVAC BIOTECH LIMITED din China, singurul producător de vaccin care a răspuns solicitărilor adresate de Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), producătorilor de vaccin.

Corneliu Furculiţă: Maia Sandu creează un precedent extrem de periculos

Corneliu Furculiţă: Maia Sandu creează un precedent extrem de periculos

Preşedintele fracţiunii PSRM din Parlament, Corneliu Furculiţă, spune că formaţiunea sa se va adresa comunităţii internaţionale în eventualitatea în care Curtea Constituţională va lua o decizie contrară Legii Supreme privind dizolvarea Parlamentului. Furculiţă spune că nu există temei de dizolvare a Legislativului în condiţiile existenţei unui candidat la funcţia de prim-ministru care are susţinerea unei majorităţi parlamentare, notează IPN.

Parlamentul Republicii Moldova a votat plafonarea preţurilor la carburanţi

Parlamentul Republicii Moldova a votat plafonarea preţurilor la carburanţi

Iniţiativa legislativă a deputatului Alexandru Oleinic, care prevede stabilirea de noi norme generale de calculare şi aplicare a preţurilor la principalele produse petroliere, a fost susţinută de Parlament în cea de-a doua lectură, finală. Proiectul prevede stabilirea preţurilor la benzină şi motorină ţinând cont de fluctuaţiile existente la bursele internaţionale şi regionale (Platts), transmite IPN.

Vladimir Voronin, despre Mariana Durleşteanu: A înţeles că în această gloată nu e locul ei

Vladimir Voronin, despre Mariana Durleşteanu: A înţeles că în această gloată nu e locul ei

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, vine cu laude la adresa Marianei Durleşteanu, candidatul propus de Socialişti la funcţia de premier şi o critică pe preşedinta Maia Sandu. Potrivit lui Voronin, Durleşteanu este o profesionistă în domeniul economic şi financiar şi ar fi un premier foarte bun pentru Republica Moldova. Totuşi, potrivit fostului şef de stat, alegerile parlamentare anticipate sunt necesare pentru a curăţa clasa politică, notează IPN.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Moldova a abrogat restricţia plimbărilor în spaţiile publice

Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Moldova a abrogat restricţia plimbărilor în spaţiile publice

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a abrogat restricţia plimbărilor în spaţiile publice (parcuri, păduri, alei, plaje, terenuri de joacă şi zone de agrement). Dar interzice aflarea în spatii publice în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepţia membrilor unei familii. Declaraţia a fost făcută de premierul interimar Aureliu Ciocoi, după şedinţa de joi, 8 aprilie, a Comisiei, transmite IPN.

Preşedintele Zelenski anunţă că a cerut NATO să grăbească cât se poate de mult procesul de aderare al ţării sale în contextul unei vizibile degradări a contextul diplomatic în care cuvântul de ordine pare a fi „conflict major în perspectivă“.

acum 4 zile · comentarii (107)

În relaţia conducerii de la Bucureşti, cu administratorii  de la Chişinău, a judeţelor dintre Prut şi Nistru, există, în mod justificat, o anumită prudenţă. Asta pentru că, de-a lungul ultimelor trei decenii, orgoliile unor politicieni - din Republica Moldova, copia, din multe puncte de vedere, a Republicii Democrate Germane - au contracarat speranţele de reîntregire naţională ale românilor lucizi.

acum 5 zile · comentarii (44)

Cu ani în urmă am poposit în oraşul românesc Bălţi. Purtam uniforma Armatei României şi eram însoţit de colonelul Valeriu Rusu, din Armata Naţională a Republicii Moldova. Un conaţional care ştia că amândoi serveam practic naţiunea sub acelaşi Tricolor. Acolo, la Bălţi mi-am întâlnit, pentru prima oară, rudele din partea bunicului. Europeni minunaţi, cu rădăcini pe malurile Nistrului. Acum, la Bălţi se implică şi Consiliul Mondial al Românilor.

acum 15 zile · comentarii (10)

Cu divergenţele, de ordin intern, existente în legislativele de la Bucureşti şi Chişinău vom avea  parte - şi în 2021 - de o rememorare pur simbolică a celor petrecute pe 27 martie 1918, când a fost întrunit Sfatul Ţării, care a decis revenirea pământului dintre Prut şi Nistru la Patria Mamă. Acum, Kremlinul a acceptat-o pe Maia Sandu la timona judeţelor rupte din România, dar ea este evident obligată să joace un trist cazacioc geopolitic.

acum 26 zile · comentarii (45)

Deputatul George Simion, liderul partidului AUR, face scandal la punctul de trecere a frontierei în Republica Moldova de la Albiţa / Leuşeni. Deşi ştie că are interdicţie în R. Moldova până în 2023, vrea să forţeze declanşarea unui scandal mediatic. Este deputat în Parlamentul României de aproape 3 luni, dar nu a luat niciodată cuvântul şi nu a avut nicio iniţiativă referitoare la R. Moldova. De ce face acest scandal la graniţă?

acum 27 zile · comentarii (45)

În ultimele săptămâni au apărut mai multe critici ale analiştilor politici din România faţă de preşedintele R. Moldova, Maia Sandu. În principal, criticile sunt faţă de strategia sa pentru declanşarea alegerilor parlamentare anticipate, mai ales pe fondul poziţionării Curţii Constituţionale, respectiv faţă de relaţiile sale cu celelalte partide pro-europene şi cu cele unioniste. Care este miza acestor critici faţă de preşedintele Maia Sandu?

luna trecuta · comentarii (21)

Faimosul film după romanul lui Nikos Kazantzakis, Zorba Grecul, se încheie cu o scenă celebră. Englezul venit pe insulele greceşti priveşte siderat cum întreaga investiţie concepută de sfătuitorul său, Zorba, se prăbuşeşte spectaculos, încă din momentul inaugurării... Ceea ce trebuia să fie o victorie spectaculoasă, devine un eşec la fel de spectaculos.

luna trecuta · comentarii (13)

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promis în 29 Decembrie 2020, cu ocazia vizitei sale oficiale la Chişinău, că România va dona Republicii Moldova 200.000 doze de vaccin anti-Covid 19. Problema vaccinului a devenit imediat o temă puternic instrumentalizată politic la Chişinău, utilizată în special de adversarii politici ai preşedintelui Maia Sandu. Ieri seară guvernul României a aprobat livrarea primei tranşe de vaccin.

acum 2 luni · comentarii (102)

După recenta hotărâre solomonică a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova – care nu a clarificat lucrurile, deşi s-a băgat într-o chestiune ce vizează viaţa politică, oportunitatea şi actul de voinţă al Preşedintelui – am intrat într-o situaţie de „pat”.

acum 2 luni · comentarii (29)

Situaţia din Republica Moldova, dincolo de sunetele de fanfară care se mai aud din când în când în urma vizitelor prezidenţiale ale doamnei Maia Sandu prin diverse capitale europene – modelul Zelenski de după câştigarea alegerilor în Ucraina! -, este gri. Incertitudinile sunt mai mari decât certitudinile, întrebările, mai multe decât răspunsurile.

acum 2 luni · comentarii (32)

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Chişinău - prima de la preluarea mandatului în Republica Moldova şi prima vizită oficială după preluarea mandatului de preşedinte de către doamna Maia Sandu – a avut în program exclusiv întâlnirea, felicitarea şi discuţiile tete a tete şi în cadrul delegaţilor plus declaraţiile de presă.

acum 3 luni · comentarii (13)

Vizita preşedintelui României Klaus Iohannis la Chişinău este una firească după cinci ani de răceală ca urmare a poziţiilor anti-româneşti ale fostului preşedinte al R.Moldova, Igor Dodon, şi imagologic are rolul de a scoate simbolic din izolarea diplomatică statul frate dintre Prut şi Nistru la începutul mandatului preşedintelui recent învestit Maia Sandu.

acum 3 luni · comentarii (14)

Alegerile prezidenţiale în Republica Moldova s-au încheiat. Maia Sandu, candidatul pro-european şi preşedintele PAS, a fost aleasă Preşedinte cu o majoritate zdrobitoare. Comisia Electorală Centrală va trimite dosarul alegerilor la Curtea Constituţională, care urmează să valideze rezultatul şi să o declare pe Maia Sandu Preşedinte ales.

acum 5 luni · comentarii (10)

Voturile acumulate în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova de către Renato Usatâi şi Ilan Shor, ultimul prin Violeta Ivanov, au migrat în turul 2 către Maia Sandu şi Igor Dodon. O analiză a datelor arată că electoratul lui Shor a votat masiv cu Maia Sandu, iar cel al lui Usatâi s-a împărţit aproximativ pe din două între cei doi candidaţi din turul 2.

acum 5 luni · comentarii (14)
Postari Recente
Modifică Setările