Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

PAS: Decizia judecătoarei Berdilo de a invalida alegerile este ridicolă

PAS: Decizia judecătoarei Berdilo de a invalida alegerile este ridicolă

Partidul Acţiune şi Solidaritate consideră că judecătoarea Berdilo, care a emis hotărârea de a invalida alegerile locale noi din Chişinău, a dat dovadă de lipsă elementară de înţelegere a modului în care funcţionează Facebook-ul şi se formează opţiunea de vot, concluzionând că cele 250.000 de vizualizări ale îndemnului la vot al lui Andrei Năstase au viciat rezultatele alegerilor.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

ONU a votat pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova

ONU a votat pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova

Adunarea Generală ONU a votat proiectul de rezoluţie propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Documentul a fost votat de 64 de state, contra s-au expus 15, iar 83 de state s-au abţinut. Dezbaterea documentului a avut loc vineri, 22 iunie.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Pavel Filip: Pentru prima dată Moldova îşi poate controla integral teritoriul

Pavel Filip: Pentru prima dată Moldova îşi poate controla integral teritoriul

Votarea de către Adunarea Generală ONU a Rezoluţiei privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” înseamnă un pas important în eforturile de consolidare şi protejare a integrităţii ţării. Declaraţia a fost făcută astăzi, 23 iunie, de prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul unui briefing de presă.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Uniunea Avocaţilor anunţă proteste faţă de aplicarea excesivă a arestului

Uniunea Avocaţilor anunţă proteste faţă de aplicarea excesivă a arestului

Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova anunţă o acţiune de protest faţă de aplicarea excesivă a măsurii preventive sub formă de arest şi deţinerii persoanelor în condiţii inumane şi degradante. Protestul va avea loc marţi, 26 iunie, în faţa sediului Curţii de Apel Chişinău, cu începere de la ora 10.00.

Dan Anghel Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Preşedintele CALR al Consiliului Europei, îngrijorat de situaţia de la Chişinău

Preşedintele CALR al Consiliului Europei, îngrijorat de situaţia de la Chişinău

Ca reacţie la decizia Curţii de Apel Chişinău de a menţine nevalidarea alegerilor primarului din capitala Republicii Moldova, preşedintele Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale, Gudrun Mosler-Tornstrom, şi-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu ultimele evoluţii post-electorale la Chişinău, se spune într-un comunicat de presă al Consiliului Europei.

Ce spun analiştii despre nevalidarea alegerilor locale

Ce spun analiştii despre nevalidarea alegerilor locale

Nevalidarea alegerilor locale din municipiul Chişinău de către instanţa de fond şi susţinută de Curtea de Apel, este percepută diferit de analişti. În timp ce unii spun că instanţa a procedat just, alţii consideră că hotărârile poartă caracter politic. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la NTV Moldova, transmite IPN.

Localităţi în beznă şi gospodării inundate în urma ploii şi a vântului puternic

Localităţi în beznă şi gospodării inundate în urma ploii şi a vântului puternic

În jur de 15 localităţi din şapte raioane erau parţial fără curent electric, conform datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din această dimineaţă, 22 iunie. Ofiţerul de presă IGSU, Liliana Puşcaşu, a declarat pentru IPN că în urma precipitaţiilor puternice de vineri seara, pompierii au pompat apa din 21 de gospodarii, dintre care nouă din Chişinău, iar celelalte din UTA Găgăuzia.

Experţi: Practicile negative de la alegerile locale se pot extinde asupra parlamentarelor

Experţi: Practicile negative de la
alegerile locale se pot extinde asupra parlamentarelor

Practicile negative constatate ca urmare a alegerilor locale noi din Chişinău ar putea să se extindă şi asupra apropiatului scrutin parlamentar, care va avea loc în condiţiile sistemului electoral mixt. Un exemplu în acest sens ar putea fi aplicarea unei justiţii selective de către sistemul judecătoresc, practică ce poate fi folosită în circumscripţiile uninominale.

Pavel Filip: Executivul este concentrat pe promovarea proiectelor de modernizare a ţării

Pavel Filip: Executivul
este concentrat pe promovarea proiectelor de modernizare a ţării

Dacă la preluarea mandatului, eforturile executivului erau orientate spre stabilizarea situaţiei economice şi deblocarea finanţării externe, în prezent autorităţile sunt concentrate pe promovarea reformelor şi a proiectelor de modernizare a ţării, a anunţat premierul Pavel Filip în cadrul unei şedinţe comune a administraţiei publice centrale (APC) cu reprezentanţii administraţiei publice locale (APL) din raionul Făleşti.

A fost semnat precontractul de achiziţionare a 41,09% acţiuni Moldova Agroindbank

A fost semnat precontractul
de achiziţionare a 41,09% acţiuni Moldova Agroindbank

Agenţia Proprietăţii Publice, în numele Guvernului Republicii Moldova, a semnat precontractul de achiziţionare de către consorţiul internaţional de investitori – BERD, Invalda INVL, Horizon Capital – a pachetului de acţiuni în mărime de 41,09% din capitalul social al Moldova Agroindbank. Ministrul Economiei, Chiril Gaburici, se aşteaptă la un efect pozitiv imediat asupra economiei naţionale, transmite IPN.

Susţinătorii primarului ales se pregătesc pentru proteste de amploare duminică

Susţinătorii primarului
ales se pregătesc pentru proteste de amploare duminică

Susţinătorii primarului ales, Andrei Năstase, iau o pauză vineri şi sâmbătă, în care nu vor protesta faţă de invalidarea rezultatelor alegerilor, pentru a se pregăti de acţiunea de protest de duminică, care se anunţă una de amploare. Într-o conferinţă de presă, susţinută vineri la prânz în faţa Primăriei municipiului Chişinău, Andrei Năstase, dar şi lidera PAS, Maia Sandu, au făcut apel la solidarizare, transmite IPN.

Protestele în Chişinău vor continua şi în următoarele zile

Protestele în Chişinău vor
continua şi în următoarele zile

Protestul de joi seara de la Primăria capitalei a durat mai bine de cinci ore, încheindu-se aproape de ora 23.00. Reprezentanţii Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr anunţă că oamenii nemulţumiţi de hotărârea de invalidare a alegerilor locale se vor aduna în faţa Primăriei şi vineri, şi sâmbătă, iar pentru duminică este planificat un protest masiv.

Decizia justiţiei moldovene de a invalida alegerile pentru primăria Chişinăului şi, implicit, mandatul candidatului PPDA-PAS, Andrei Năstase, ridică multe semne de întrebare cu privire la viitorul european al Republicii Moldova şi anulează firavul stat de drept moldav, construit în ultimii nouă ani de la debarcarea regimului comunist al lui Vladimir Voronin.

acum 2 zile · comentarii (4)

Procentul unioniştilor este în creştere semnificativă de la un an la altul, iar acest lucru reiese din toate declaraţiile politice făcute dincolo de Prut, indiferent că vorbim de unionişti, socialişti sau europeneşti cu acte româneşti.

acum 10 zile · comentarii (1)

M-am înşelat, recunosc: micul grup de oligarhi refugiaţi în Germania de represaliile lui Plahotniuc s-a dovedit mai tare decât Plahotniuc. În consecinţă, Andrei Năstase (cel susţinut de „refugiaţii“ din Germania, care fac legătura între UCD-UCS şi partidul Maiei Sandu) a câştigat turul al II-lea al alegerilor pentru Primăria Chişinăului.

acum 14 zile · comentarii (11)

Andrei Năstase a reusit să câştige primăria Chişinăului, deşi nimeni nu-i dădea vreo şansă în faţa binomului oligarhic Plahotniuc-Dodon. Au contat enorm campania din teren şi sistemul electoral în două tururi. Rezultatul transmite în primul rând mesajul că Plahotniuc nu poate subordona întreaga ţară. În al doilea rând, oferă speranţa că în toamna, la parlamentare, Republica Moldova poate reveni pe calea europeană. La toamnă sau niciodată.

acum 20 zile · comentarii (30)

Pe 27 noiembrie 2017, Larics publica un material intitulat „«Regele» Dodon este mort. Soluţia nucleară: alegeri anticipate în Chişinău“. Punctul de plecare era eşecul socialiştilor lui Dodon la referendumul de la Chişinău din 19 noiembrie pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă, care nu au reuşit să aducă la urne cele 30% necesare pentru a-l valida (au adus doar 110.512 de cetăţeni, respective 17,54%).

acum 20 zile · comentarii (5)

Victoria lui Andrei Năstase în turul al doilea al alegerilor anticipate pentru primăria Chişinăului, care s-au desfăşurat duminică, reprezintă un semnal pe care electoratul pro-european şi unionist din capitala Republicii Moldova l-a transmis socialistilor pro-putinişti, că soarta tânărului stat dintre Prut şi Nistru încă se mai joacă democratic prin votul cetăţenilor.

acum 20 zile · comentarii (1)

Suntem în aceste zile în faţa unei noi întâlniri în format 5+2 la Roma, de această dată. O întâlnire care se desfăşoară după ce s-au făcut compromisuri importante şi s-a avansat substanţial pe direcţia satisfacerii „paşilor mici“, în condiţiile unei prezenţe controversate, ca să nu zic de-a dreptul nocive, a ambasadorului Scanlon ca şef al misiunii OSCE la Chişinău, pe ultimii metri, dar şi prin aportul lui

acum 24 zile · comentarii (8)

De la o vreme încoace, toate alegerile în Republica Moldova, inclusiv cele locale, au o pronunţată componentă geopolitică. Desigur, unii politicieni de pe Bâc au profitat excesiv de pe urma acestui fenomen, exploatând la maxim clivajul orientării externe a ţării, facând astfel un deserviciu promotorilor oneşti ai vectorului integrării europene.

luna trecuta · comentarii (2)

Alegerile locale anticipate la nivelul oraşului Chişinău au predat lecţii fără precedent atotcunoscătorilor, dar şi ucenicilor vrăjitori care vehiculează şi planifică fără a ţine cont de realităţile din jur, de cetăţeni şi de aspiraţiile lor. Evenimentele sunt calificate de sociologi drept singularităţi şi evoluţii unice.

luna trecuta · comentarii (8)

Varianta în limba română pentru Republica Moldova a agenţiei Sputnik încearcă să ne exemplifice printr-un articol, chiar înainte de mini-vacanţa de 1 mai, marea prietenie dintre Rusia şi cetăţenii republicii dintre Prut şi Nistru. Din păcate pentru autorii articolului, o prietenie ar trebui să se bazeze pe fapte reale şi nu pe titluri false care induc oameni în eroare.

luna trecuta · comentarii (10)

Ion Ceban şi Andrei Năstase sunt cei doi candidaţi care pornesc în bătălia pentru Chişinău în turul II. Aparent cu şanse egale, Ion Ceban este cu puţin în faţă datorită faptului că Andrei Năstase s-ar putea să nu urnească integral electoratul unionist.

luna trecuta · comentarii (8)

Premierul Filip a spus-o în The Guardian. Cu subiect şi predicat. Pentru guvernul de la Chişinău, Unirea cu România este exclusă. Sigur, toţi ştiau asta, chiar şi cei care se prefăceau că nu ştiu. Era o minciună frumoasă, o „ambiguitate constructivă“, cum ar numi-o, pedant, analiştii. Şocul declaraţiilor din publicaţia britanică ale prim-ministrului moldovean vine din altă parte: a încălcat o linie roşie de comunicare.

luna trecuta · comentarii (33)

Într-un stat eşuat precum Republica Moldova, un exerciţiu electoral corect pare a fi o utopie. Ce şanse au candidaţii antioligarhici şi proeuropeni în lupta cu maşinăria electorală formată de Dodon şi Plahotniuc şi cu marile puteri care aşteaptă la coadă pentru a-şi mai regla nişte conturi pe seama bietei provincii româneşti care acum orbecăie în neant? Aproape NULE!

luna trecuta · comentarii (4)

Preşedintele-plagiator Igor Dodon a mulţumit, recent, trupelor ruse din Transnistria, pentru „contribuţia lor la evitarea vărsării de sânge”. Păstrând proporţiile, a fost ca şi cum preşedintele Hacha al Cehoslovaciei ar fi mulţumit, în 1939, trupelor naziste pentru că „au protejat” ce mai rămăsese din ţara sa şi... au contribuit la evitarea vărsării de sânge.

luna trecuta · comentarii (9)

La Chişinău are loc încleştarea pentru alegerile anticipate pentru câteva primării. Bătălia administrării capitalei Chişinău, Bălţiului, a doua localitate ca importanţă din Republica Moldova şi a câtorva alte orăşele şi comune ar părea nerelevantă, în anul care a rămas până la alegerile la termen.

acum 2 luni · comentarii (10)

Pe 20 mai 2018, adică peste două săptămâni, vor avea loc alegerile locale pentru a stabili care va fi primarul oraşului Chişinău pentru următorul an. Aceste alegeri au survenit pe fondul demisiei fostului primar, Dorin Chirtoacă, după ce acesta din urmă a acuzat presiuni politice duse prin intermediul justiţiei.

acum 2 luni · comentarii (2)

În fiecare an, pe 27 aprilie, în stânga Prutului este marcată ziua drapelului naţional al Republicii Moldova, care a fost stabilită de legislativul de la Chişinău, pe 23 iulie 2010, în condiţiile în care, anterior, Tricolorul românesc a fost adoptat ca flamură a actualei entităţi statale europene, din Basarabia istorică, pe 27 aprilie 1990.

acum 2 luni · comentarii (38)

A fost o săptămână specială în Republica Moldova şi pentru întreaga Românie. A fost ziua de 27 martie, ziua Centenarului Unirii Basarabiei cu România. Un motiv de reflecţie pentru ceea ce s-a întâmplat acum un secol, dar mai ales asupra zilei de 27 martie şi a perspectivelor Republicii Moldova.

acum 3 luni · comentarii (26)

Românii sunt de acord şi  pregătiţi pentru Unirea cu Republica Moldova. Unirea nu ar pune mari probleme economice, având în vedere diferenţa între PIB-urile celor două ţări: 7 miliarde euro Republica Moldova şi 200 miliarde în România. Problema rămasă este convingerea cetăţenilor de peste Prut de avantajele care rezultă din Unirea cu România.

acum 3 luni · comentarii (91)
Postari Recente