Usatîi susţine că alianţa PSRM-ACUM vrea să modifice Constituţia ca să aleagă preşedintele ţării în Parlament: Sandu şi Dodon se tem de alegeri directe 0

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, susţine că mai mulţi deputaţi din PDM şi candidaţi independenţi, care au fost aleşi pe circumscripţii uninominale în alegerile din 24 februarie 2019, vor depune mandatul. Potrivit politicianului, asupra parlamentarilor există o presiune în acest sens, scopul fiind ca actuala alianţă de guvernare ACUM-PSRM, care are actualmente 61 de mandate, să obţină majoritate constituţională - cel puţin 67 de voturi.

Usatîi susţine că alianţa PSRM-ACUM vrea să modifice Constituţia ca să aleagă preşedintele ţării în Parlament: Sandu şi Dodon se tem de alegeri directe Vezi comentarii 0
Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Igor Dodon s-a întâlnit la Moscova cu Dmitrii Kozak şi l-a prezentat pe candidatul la şefia Moldovagaz

Igor Dodon s-a întâlnit la Moscova cu Dmitrii Kozak şi l-a prezentat pe candidatul la şefia Moldovagaz

Preşedintele Igor Dodon a avut la Moldova o întrevedere de lucru cu Dmitri Kozak, viceprim-ministru al Federaţiei Ruse, în cadrul căreia l-a prezentat pe candidatul la funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, transmite IPN.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Dodon: Noi niciodată nu am spus că vom deveni membru UE. Acordul cu ACUM e pentru ca justiţia şi procuratura să funcţioneze normal

Dodon: Noi niciodată nu am spus că vom deveni membru UE. Acordul cu ACUM e pentru ca justiţia şi procuratura să funcţioneze normal

Igor Dodon sugerează că Blocul ACUM nu va putea depune cerere de aderare la UE în doi-trei ani, aşa cum a promis în campania electorală. Preşedintele ţării a subliniat că Socialiştii nu au promis niciodată integrarea europeană a Republicii Moldova, însă au pledat pentru relaţii bune atât cu Vestul, cât şi cu Estul. Din acest motiv, şeful statului spune că trebuie menţinute toate acordurile cu UE, dar şi parteneriatul strategic cu Rusia.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan” | uniunea europeana

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan”

Eurodeputatul francez Thierry Mariani consideră că „Moldova nu a ales Europa”. În opinia sa, Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor, pe care politicianul le numeşte „două clanuri”, au decis să se alieze ca să lichideze „un al treilea clan”, cel al lui Vlad Plahotniuc.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Dodon: În scurt timp, procurorii vor cere ridicarea imunităţii parlamentare pentru unii deputaţi

Dodon: În scurt timp, procurorii vor cere ridicarea imunităţii parlamentare pentru unii deputaţi

Igor Dodon a declarat că deţine informaţia că procurorii ar urma să solicite în scurt timp ridicarea imunităţii parlamentare pentru mai mulţi deputaţi care ar fi implicaţi în jaful bancar din Republica Moldova. Şeful statului nu a precizat despre care parlamentari ar fi vorba, dar a subliniat că „lista este destul de lungă”.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Dezbateri în Parlamentul European privind situaţia din Moldova: Vor conta schimbările reale produse la Chişinău | uniunea europeana

Dezbateri în Parlamentul European privind situaţia din Moldova: Vor conta schimbările reale produse la Chişinău

În Republica Moldova, va conta implementarea intenţiilor expuse în programul noului Guvern. Vor conta schimbările reale pe care acestea le va produce. În acest spirit vom continua sprijinirea procesului de reformă”, a declarat înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, în cadrul unor dezbateri în Parlamentul European privind situaţia în Republica Moldova.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Băsescu, în Parlamentul European: Daţi perspectivă europeană Republicii Moldova | traian basescu

Băsescu, în Parlamentul European: Daţi perspectivă europeană Republicii Moldova

Eurodeputatul român Traian Băsescu a declarat marţi, 16 iulie, în cadrul şedinţei Parlamentului European cu privire la situaţia din Republica Moldova, că Uniunea Europeană trebuie să ofere perspectivă europeană Republicii Moldova, „altfel va rămâne aşa cum este pe o lungă perioadă de timp”, adică în zona gri. De asemenea, ex-preşedintele României s-a adresat către Federica Mogherini cu mesajul: „Republica Moldova este locuită de români”.

Vlad Filat spune că Vlad Plahotniuc i-a propus graţierea: A dorit să demonstreze că este om bun

Vlad Filat spune că Vlad Plahotniuc i-a propus graţierea: A dorit să demonstreze că este om bun

Fostul premier Vlad Filat, condamnat în 2015 la nouă ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă, spune că nu îşi doreşte o soluţie politică privind eliberarea sa din închisoare. În cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV, realizată în Penitenciarul numărul 13, unde este deţinut, Vlad Filat a declarat că acum trei ani ex-liderul PDM, Vlad Plahotniuc, i-a propus graţierea.

Alexandru Jizdan: Actuala guvernare încearcă să demoralizeze PDM

Alexandru Jizdan: Actuala guvernare încearcă să demoralizeze PDM

Fostul ministru de interne, actualul deputat democrat în Parlament, Alexandru Jizdan, consideră că actuala guvernare încearcă să demoralizeze Partidul Democrat până la alegerile locale din 20 octombrie. De asemenea, guvernanţii îşi doresc un nou procuror general pentru a intimida deputaţii din Parlament. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC21, transmite IPN.

Maia Sandu, la Berlin: Ne propunem să schimbăm Moldova pentru a putea fi acceptată în UE | angela merkel

Maia Sandu, la Berlin: Ne propunem să schimbăm Moldova pentru a putea fi acceptată în UE

„Nu doar vom spune că suntem europeni. Ce ne propunem noi este să schimbăm Moldova din interior pentru a putea fi acceptaţi în Uniunea Europeană drept un membru de încredere, cu instituţii democratice funcţionale”, a declarat premierul Maia Sandu la conferinţa de presă pe care a susţinut-o astăzi, 16 iulie, la Berlin, alături cancelarul german, Angela Merkel, transmite IPN.

Igor Dodon pleacă la Moscova pentru a negocia cu Gazprom tarifele la gazul natural

Igor Dodon pleacă la Moscova pentru a negocia cu Gazprom tarifele la gazul natural

Igor Dodon a avut o întrevedere marţi, 16 iulie, cu ministrul Economiei, Vadim Brînzan, şi candidatul la funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al „Moldovagaz”, Vadim Ceban. La finalul întâlnirii, preşedintele ţării a anunţat că va pleca pe 16 iulie într-o vizită scurtă la Moscova pentru a „aborda în dialogul cu autorităţile Federaţiei Ruse inclusiv şi reducerea preţului de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova”.

În urmă cu o lună, în timpul instalării la Chişinău a guvernului susţinut de coaliţia formată din blocul ACUM şi socialişti, s-au făcut speculaţii despre o înţelegere între Rusia şi SUA în privinţa Republicii Moldova. Analiştii susţineau că Rusia obţine controlul asupra Chişinăului în schimbul renunţării la sprijinirea regimului Maduro în Venezuela. Agenda vizitei în Europa a subsecretarului de stat, David Hale, dezminte aceste speculaţii.

acum 5 zile · comentarii (25)

Cu un calcul machiavelic tradiţional, ambasada Rusiei în România a publicat, în dimineaţa zilei de 28 iunie a.c., un text propagandistic vizând mistificarea ocupării mârşave, dezonorante, cu 79 de ani în urmă, prin recurs la manu militari, a teritoriului dintre Prut şi Nistru. 28 iunie fiind, în 2019, ziua când liderul actual de la Kremlin s-a întâlnit cu omologul de la Casa Albă.

acum 19 zile · comentarii (87)

Retragerea lui Vladimir Plahotniuc de la conducerea Partidului Democrat din Moldova (PDM) nu ar trebui „să fie o surpriză“ pentru Chişinău sau Bucureşti, în contextul în care Kremlinul a revenit în forţă prin prisma alianţei „în contra naturii“ formate din Blocul ACUM şi PSRM, care asigură guvernarea statului frate dintre Prut şi Nistru.

acum 23 zile · comentarii (4)

Presiunea a fost enormă, iar Plahotniuc a fost silit să se retragă. Soarta lui a devenit foarte puţin importantă, la fel şi destinul viitor al partidului său, ambele entităţi fiind declarate persona non grata în cancelariile marilor puteri care, de la un punct încolo, l-au considerat în mod egal ameninţare directă la adresa intereselor lor de securitate imediată sau extinsă în zona de contact între UE/NATO şi Rusia.

luna trecuta · comentarii (24)

Evenimentele din Chişinău au ajuns pe prima pagină a presei din România, care se întrece în comentarii şi analize făcute în birourile sau studiourile din Bucureşti. Surprins de succesiunea evenimentelor în Chişinău, am decis să profit de ocazie pentru a oferi cititorilor blogului meu informaţii direct de la sursă. Primul interviu l-am realizat cu Doamna Maia Sandu, prim-ministrul noului guvern al Republicii Moldova.

luna trecuta · comentarii (46)

Dincolo de jocurile închipuite la Bucureşti - aceleaşi care, de ani dezile, duc la pierdera oricărei influenţe reale româneşti la Chişinău şi chiar la ostilizarea unora dintre principalii jucători de acolo faţă de proiectul unionist - cred că e bine să vedem şi modul în care se joacă în realitate.

luna trecuta · comentarii (6)

Săptămâna ce precede eventuala dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova a activat toate resorturile interne şi internaţionale, după o relativă perioadă de acalmie. Pe plan intern, Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a ieşit public să anunţe că trece la treabă, că doar nu credeam că lasă politicienii ceilalţi de capul lor, că nu mai fac majoritate niciodată... A venit imediat şi propunerea de negocieri cu PSRM.

luna trecuta · comentarii (81)

În prima parte a acestui material intitulat „Transnistria între Chişinău şi Moscova. Generaţia post-conflict şi conturarea identităţii „transnistrene“ cu ajutorul manualelor şcolare“ - parte dintr-un articol publicat în Revista de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale a Academiei Române - am analizat diferenţele dintre două manuale de istorie de pe cele două maluri ale Nistrului.

acum 3 luni · comentarii (38)

Alegerile parlamentare de la 24 februarie 2019 sunt cruciale pentru viitorul Republicii Moldova, un stat falimentar la cheremul binomului PSRM-PDM, de rezultatul căruia depinde „drumul european al statului frate dintre Prut şi Nistru“.

acum 5 luni · comentarii (0)

A început şi campania electorală pentru alegerile generale din Republica Moldova, la 24 februarie 2019. O campanie lansată după ce numeroase şicane administrative şi cu relevanţă juridică au fost lansate, ba pentru înregistrarea sau nu a vreunui candidat, ba pentru propaganda pe net înainte de debutul campaniei, ba pentru candidaţi cu nume similar şi binecunoscutul joc de-a confuzia şi împărţirea voturilor pe anumite circumscripţii.

acum 6 luni · comentarii (7)

După o postare pe contul de Facebook a fostului prim-ministru ucrainean, Iulia Timoşenko cu privire la situaţia economică a ucrainenilor, site-ul rus de ştiri Sputnik (cu domeniul în Polonia: sputnik.pl) a realizat un articol prin care vrea să inducă ideea că situaţia economică grea din Ucraina este cauzată de Polonia.

acum 6 luni · comentarii (19)

Scurt şi la obiect. Celor care mi-aţi acorda votul vostru pentru Parlamentul Europei în mai 2019, vă cer să-l votaţi masiv pe George Simion, în locul meu.  Într-o Românie politică dată cu capul de pereţi, caracterul şi hotărârea de oţel ale lui George dau certitudinea împlinirii, o dată pentru totdeauna, a adevăratului nostru Proiect de Ţară: REUNIFICAREA.

acum 6 luni · comentarii (1)

Aproape un milion de moldoveni au devenit în ultimii 27 de ani şi cetăţeni ai României. Politica de acordare a cetăţeniilor se dovedeşte în realitate o bombă cu ceas întârziat căci a reuşit cu succes să facă ceea ce nici Stalin nu a reuşit: să scoată un milion de buni români din Republica Moldova.

acum 6 luni · comentarii (19)
Postari Recente