News.ro Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Blocaj politic. UE nu impune sancţiuni Belarusului, în pofida pledoariei lui Tihanovskaia. Diplomat european: „Nu este sfârşitul poveştii” | uniunea europeana

Blocaj politic. UE nu impune
sancţiuni Belarusului, în pofida pledoariei lui Tihanovskaia. Diplomat european: „Nu este sfârşitul poveştii”

Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene s-au întâlnit luni cu reprezenta opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, însă nu au reuşit să-şi depăşească divergenţele pentru a sancţiona reprimarea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, au declarat mai mulţi participanţi pentru AFP.

Ion Gaidau Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

De câţi protestatari este nevoie ca să dărâmi un dictator?

De câţi protestatari este nevoie ca să dărâmi un dictator?

Solidarnosc (Polonia), Revoluţia Iasomiei (Tunisia), Primăvara Arabă... Istoria abundă în exemple de mişcări populare care au dus la schimbări de regimuri şi la noi ere politice. În prezent, toate privirile sunt îndreptate către Belarus, iar întrebarea este dacă preşedintele său în exerciţiu, Aleksandr Lukaşenko, va rezista răscoalei populare.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

200 de cazuri noi de COVID-19 şi nouă decese, înregistrate în R. Moldova | coronavirus

200 de cazuri noi de COVID-19 şi nouă decese, înregistrate în R. Moldova

Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns la 46.796, după ce luni, 21 septembrie, au fost înregistrate 200 de cazuri, în urma procesării a 962 de probe. Pe parcursul zilei de astăzi, nouă pacienţi, printre care medicul chirurg Iurie Solomon, în vârstă de 45 ani, care activa în cadrul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii şi doctorul habilitat în ştiinţe medicale Alexei Sofroni, în vârstă de 77 ani, au fost răpuşi de noul coronavirus.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Ion Ceban: „Vom încerca să întoarcem în posesia municipalităţii toate terenurile care au fost acaparate ilegal”

Ion Ceban: „Vom încerca să întoarcem în posesia municipalităţii toate terenurile care au fost acaparate ilegal”

Primarul Ion Ceban a anunţat luni, 21 septembrie, că Primăria Chişinău va încerca să întoarcă în posesia municipalităţii toate terenurile care au fost acaparate ilegal. Anunţul a fost făcut în contextul în care autorităţile locale au depistat că municipalitatea nu dispune de terenuri pentru a construi parcări.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Igor Dodon, criticat de opoziţie pentru distincţia oferită lui Mihail Aizin: După ce a eliberat criminali din închisori, Dodon îi decorează pe foşti lideri interlopi

Igor Dodon, criticat de opoziţie pentru distincţia oferită lui Mihail Aizin: După ce a eliberat criminali din închisori, Dodon îi decorează pe foşti lideri interlopi

Igor Dodon este criticat de politicienii din opoziţie pentru decizia de a-i acorda fostului interlop Mihail Aizin ordinul Gloria Muncii. Deputatul Platformei DA Chiril Moţpan consideră că „Igor Dodon îşi bate joc de orice limite ale legalităţii”.

Andrei Năstase promite o pensie minimă de 2.500 de lei, după ce Maia Sandu a spus că va pleda pentru o pensie minimă de 2.000 de lei

Andrei Năstase promite o pensie minimă de 2.500 de lei, după ce Maia Sandu a spus că va pleda pentru o pensie minimă de 2.000 de lei

A început lupta electorală pentru voturile pensionarilor. Candidatul Platformei DA pentru prezidenţialele din 1 noiembrie, Andrei Năstase, afirmă că în următorii patru ani va aduce bani suficienţi la bugetul de stat încât pensia minimă să poată fi majorată la cel puţin 2.500 de lei. Anunţul liderului Platformei DA vine la doar o săptămână după ce candidatul PAS, Maia Sandu, a promis că în mandatul ei pensia minimă va fi ridicată la 2.000 de lei.

Ion Chicu, către opoziţie: Îi îndemn să nu fraudeze alegerile prin insinuări că alegerile se fraudează

Ion Chicu, către opoziţie: Îi îndemn să nu fraudeze alegerile prin insinuări că alegerile se fraudează

Premierul Ion Chicu a dat asigurări că Guvernul face tot ce este posibil pentru ca alegerile prezidenţiale din 1 ianuarie să se desfăşoare în mod democratic şi cu respectarea tuturor standardelor internaţionale. Totodată, prim-ministrul a avertizat politicienii din opoziţie să înceteze să lanseze acuzaţii la adresa Comisiei Electorale Centrale, precum că autorităţile ar încerca să fraudeze scrutinul.

Vacanţa de toamnă ar putea fi prelungită din cauza alegerilor prezidenţiale | coronavirus

Vacanţa de toamnă ar putea fi prelungită din cauza alegerilor prezidenţiale

Vacanţa de toamnă ar putea fi prelungită din cauza alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie. În loc de nouă zile, cum este prevăzut, elevii ar putea să stea acasă zece zile. În cadrul unei emisiuni televizate, ministrul Educaţiei, Igor Şarov, a explicat că, după scrutin, va fi nevoie de dezinfectarea spaţiilor în care se vor organiza secţiile de votare, transmite IPN.

Igor Dodon: Trebuie să depreciem un pic moneda naţională

Igor Dodon: Trebuie să depreciem un pic moneda naţională

Igor Dodon este de părere că moneda naţională trebuie să fie depreciată pentru a favoriza exporturile şi a da un impuls economiei. În opinia sa, astăzi „Banca Naţională nu procedează corect, pentru că nu sunt motive să crească preţurile, tarifele la energia electrică, termică, pentru că ele scad”, transmite IPN.

Decizia guvernului de la Chişinău de a opri camioanele româneşti cu ajutor umanitar departe de Piaţa Marii Adunări Naţionale (un loc cu o încărcătură simbolică aparte pentru lupta românismului de la începutul anilor ’90) a generat un val de critici din partea opoziţiei, societăţii civile, inclusiv din partea internauţilor indignaţi.

acum 4 luni · comentarii (64)

Ajutorul României pentru Republica Moldova, cel mai important dacă îl comparăm cu sprijinul oferit de alte state, s-a transformat într-o telenovelă din patru episoade a cărei regie a fost asigurată de către guvernarea coruptă, antieuropeană şi incompetentă din acest stat.

acum 4 luni · comentarii (31)

Igor Dodon ameninţă că va dărâma Curtea Constituţională din Republica Moldova cu ajutorul poporului, deoarece această instituţie i-a stricat planurile de aservire a statului românesc din stânga Prutului către Rusia printr-un contract de credit de 200 milioane de euro cu clauze neconstituţionale. Cutremurul de pe scena politică din Moldova face primele victime: Partidul Democrat, iar Dodon devine din ce în ce mai nervos.

acum 4 luni · comentarii (50)

Am asistat în ultimele două săptămâni, la Chişinău, la tentativa Preşedintelui pro-rus Igor Dodon de a îşi asigura o majoritate clară şi transparentă pentru a obţine realegerea în alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie. Iar această perspectivă a avut ca principală ţintă PDM, care s-a trezit sfâşiat după acest episod.

acum 7 luni · comentarii (5)

Igor Dodon şi socialiştii pro-ruşi se află din nou în faţa unei alegeri care e în măsură să agite spiritele şi să pună degetul pe rană, separând populaţia Republicii Moldova şi expunând contradicţiile dintre documentele PSRM şi actele guvernării pe care o susţin.

acum 7 luni · comentarii (9)

Regimul Dodon acumulează fără scrupule cea de a doua greşeală fatală. Într-un stat serios, cu un Parlament responsabil şi o opinie publică şi societate civilă vii, demisia responsabililor direcţi nu ar mai fi suficientă, ci ambele gafe ar fi scuturat din temelii Regimul Dodon în deplinătatea sa.

acum 7 luni · comentarii (93)

Republica Moldova şi-a petrecut perioada între Crăciunul pe stil vechi şi Sfântul Vasile cu reţinerea şefului Parchetului Anticorupţie, Viorel Morari, de către procurorul general nou ales/desemnat, Alexandr Stoianoglo, după metoda Igor Dodon, înainte de orice formulă de reformă a justiţiei.

acum 8 luni · comentarii (2)

Republica Moldova a intrat într-o perioadă politică extrem de periculoasă după ce Igor Dodon şi-a impus cabinetul său de miniştri la Chişinău sub eticheta falsă de „guvern tehnocrat”. Preşedintele susţinut de Federaţia Rusă a acaparat toate pârghiile de putere în stat, iar noi putem spune că Moldova a fost ocupată de ruşi în mod democratic.

acum 8 luni · comentarii (22)

Andrei Năstase a pierdut Primăria Chişinău. Pentru prima dată după 1989, Chişinăul a intrat în mâna pro-ruşilor declaraţi, a stângii şi a zonei depăşită, a trecutului. O arată şi structura pe vârste a votanţilor săi, unde viitorul rămâne la dreapta, iar cei peste 55 de ani aleg pro-ruşii în Chişinău.

acum 11 luni · comentarii (43)

Fostul preşedinte al PDM Vlad Plahotniuc a declarat marţi, 27 august, că după 28 de ani de independenţă, Republica Moldova „este din nou dependentă de interesele şi influenţele străine. Ne-am întors de unde am fugit cândva – ne-am întors în captivitatea externă”.

acum 1 an · comentarii (2)

În urmă cu o lună, în timpul instalării la Chişinău a guvernului susţinut de coaliţia formată din blocul ACUM şi socialişti, s-au făcut speculaţii despre o înţelegere între Rusia şi SUA în privinţa Republicii Moldova. Analiştii susţineau că Rusia obţine controlul asupra Chişinăului în schimbul renunţării la sprijinirea regimului Maduro în Venezuela. Agenda vizitei în Europa a subsecretarului de stat, David Hale, dezminte aceste speculaţii.

acum 1 an · comentarii (27)

Cu un calcul machiavelic tradiţional, ambasada Rusiei în România a publicat, în dimineaţa zilei de 28 iunie a.c., un text propagandistic vizând mistificarea ocupării mârşave, dezonorante, cu 79 de ani în urmă, prin recurs la manu militari, a teritoriului dintre Prut şi Nistru. 28 iunie fiind, în 2019, ziua când liderul actual de la Kremlin s-a întâlnit cu omologul de la Casa Albă.

acum 1 an · comentarii (88)

Retragerea lui Vladimir Plahotniuc de la conducerea Partidului Democrat din Moldova (PDM) nu ar trebui „să fie o surpriză“ pentru Chişinău sau Bucureşti, în contextul în care Kremlinul a revenit în forţă prin prisma alianţei „în contra naturii“ formate din Blocul ACUM şi PSRM, care asigură guvernarea statului frate dintre Prut şi Nistru.

acum 1 an · comentarii (4)

Presiunea a fost enormă, iar Plahotniuc a fost silit să se retragă. Soarta lui a devenit foarte puţin importantă, la fel şi destinul viitor al partidului său, ambele entităţi fiind declarate persona non grata în cancelariile marilor puteri care, de la un punct încolo, l-au considerat în mod egal ameninţare directă la adresa intereselor lor de securitate imediată sau extinsă în zona de contact între UE/NATO şi Rusia.

acum 1 an · comentarii (24)

Evenimentele din Chişinău au ajuns pe prima pagină a presei din România, care se întrece în comentarii şi analize făcute în birourile sau studiourile din Bucureşti. Surprins de succesiunea evenimentelor în Chişinău, am decis să profit de ocazie pentru a oferi cititorilor blogului meu informaţii direct de la sursă. Primul interviu l-am realizat cu Doamna Maia Sandu, prim-ministrul noului guvern al Republicii Moldova.

acum 1 an · comentarii (46)