LIVETEXT Alegeri locale Republica Moldova. Secţiile de votare au fost închise. În Chişinău au votat 36% din alegători 1

Cetăţenii Republicii Moldova şi-au exprimat dreptul la vot duminică, 20 octombrie, în cadrul alegerilor locale generale. Bătălia cea mare s-a dat pentru Primăria Chişinău, unde principalii favoriţi au fost socialistul Ion Ceban şi candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, ambii fac parte din alianţa de guvernare ACUM-PSRM. De asemenea, în patru circumscripţii electorale s-au desfăşurat alegeri parlamentare noi, ca urmare a demisiei unor deputaţi.

LIVETEXT Alegeri locale Republica Moldova. Secţiile de votare au fost închise. În Chişinău au votat 36% din alegători Vezi comentarii 1
Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Andrei Năstase, după închiderea secţiilor de votare: „Au fost poate cele mai importante alegeri”

Andrei Năstase, după închiderea secţiilor de votare: „Au fost poate cele mai importante alegeri”

Candidatul Blocului ACUM la funcţia de primar de Chişinău, Andrei Năstase, a declarat, după închiderea secţiilor de votare, că aceste alegeri au fost cele mai importante din ultimii ani. Potrivit lui, scrutinul s-a desfăşurat în condiţii mult mai bune decât anterior şi fără incidente semnificative.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Misiunea Promo-LEX constată cazuri de transportare organizată a alegătorilor

Misiunea Promo-LEX constată cazuri de transportare organizată a alegătorilor

Cel puţin nouă cazuri de transportare organizată a alegătorilor au fost raportate către ora 13.30 de către observatorii Asociaţiei Promo-LEX. Cazurile au fost înregistrate la secţiile de votare din ţară, dar şi în oraşul Iaşi din România, unde  se votează la alegerile parlamentare noi din circumscripţia uninominală nr. 50, transmite IPN.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Maia Sandu: „Îmi doresc să văd un primar luptător, pentru că în Chişinău trebuie să se declare război corupţiei”

Maia Sandu: „Îmi doresc să văd un primar luptător, pentru că în Chişinău trebuie să se declare război corupţiei”

Premierul Maia Sandu a declarat că a votat în alegerile din Chişinău pentru că îi pasă „cum va arăta Republica Moldova de acum încolo”. Prim-ministra i-a îndemnat pe cetăţeni să iasă la vot, pentru că acest fapt „ne va ajuta să consolidăm lupta noastră împotriva sistemului mafiot”.

Vlad Ţurcanu: Am votat pentru un oraş cu o atmosferă pozitivă şi cu un suflu nou

Vlad Ţurcanu: Am votat pentru un oraş cu o atmosferă pozitivă şi cu un suflu nou

Candidatul Partidul Popular Românesc la funcţia de primar, Vladimir Ţurcanu, spune că a votat pentru un oraş cu o atmosferă pozitivă, cu un suflu nou, cu tehnologii care să creeze din această urbe un oraş modern european. „Am votat pentru ca în acest oraş să aibă parte de o viaţă frumoasă nu dor cei cu posibilităţi mari, ci şi cei mai puţin avuţi”, a declarat concurentul electoral după ce şi-a exercitat dreptul la vot, transmite IPN.

VIDEO Andrei Năstase a votat: „De această dată, nimeni nu va mai îndrăzni să anuleze votul”

VIDEO Andrei Năstase a votat: „De această dată, nimeni nu va mai îndrăzni să anuleze votul”

Candidatul Blocului ACUM la funcţia de primar de Chişinău, Andrei Năstase, şi-a exprimat opţiunea de vot, duminică, în alegerile locale din Chişinău. Liderul PPDA a afirmat că a votat pentru viitor, pentru bunăstare şi dreptate. Politicianul este convins că de această dată alegerile locale nu vor mai putea fi anulate, precum s-a întâmplat în iunie 2018.

UE oferă 14 milioane de euro sprijin bugetar Republicii Moldova pentru a susţine reformele statului de drept, sectorului energetic şi finanţelor publice | uniunea europeana

UE
 oferă 14 milioane de euro sprijin bugetar Republicii Moldova pentru a 
susţine reformele statului de drept, sectorului energetic şi finanţelor 
publice

Comisia Europeană a aprobat vineri, 18 octombrie, plata sumei de 14,35 milioane de euro, sub formă de sprijin bugetar Republicii Moldova, pentru a contribui la realizarea reformelor care sunt continuate de noul Guvern de la Chişinău. Această asistenţă va sprijini reforma poliţiei, combaterea corupţiei şi a spălării banilor, modernizarea sectorului energetic şi eficientizarea şi transparentizarea finanţelor publice.

Aproape 5 mii de poliţişti vor asigura ordinea publică în ziua alegerilor locale din Republica Moldova

Aproape 5 mii de poliţişti vor asigura ordinea publică în ziua alegerilor locale din Republica Moldova

La asigurarea şi menţinerea ordinii publice în ziua alegerilor vor fi implicaţi aproape 5 mii de angajaţi ai Inspectoratului General de Poliţie. „Nemijlocit, la secţiile de votare şi consiliile de circumscripţie vor fi antrenaţi 3.867 de angajaţi”, a declarat, la un briefing de presă, şeful adjunct al Direcţiei generale securitate publică a IGP Veaceslav Balan, transmite IPN.

Sintagma „Limba română”, propusă pentru a fi inclusă în mai multe legi

Sintagma „Limba română”, propusă pentru a fi inclusă în mai multe legi

O iniţiativă legislativă care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în cinci acte legislative şi normative a fost prezentată vineri, 18 octombrie, la un briefing de presă, de către deputatul fracţiunii ACUM, Platforma DA, Iurie Reniţă. Iniţiativa este înaintată „în vederea restabilirii adevărului lingvistic şi istoric cu privire la statutul limbii vorbite pe teritoriul Republicii Moldova”, transmite IPN.

Dosar penal pe faptul facilitării trecerii frontierei de stat pentru aşa-zisul ministru de Interne al Transnistriei

Dosar penal pe faptul facilitării 
trecerii frontierei de stat pentru aşa-zisul ministru de Interne al Transnistriei

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au dispus pornirea urmăririi penale pentru abuz de serviciu comis de angajaţii Poliţiei de Frontieră al Aeroportului Internaţional Chişinău, atunci când au facilitat trecerea frontierei de stat pentru aşa-zisul ministru de Interne al regiunii transnistrene, Ruslan Mova

Republica Moldova a intrat în zodia scopului care scuză mijloacele. Orice lovitură e bună în război sau în dragoste. Dar e bună şi în reformă zicerea de mai sus? Într-o epocă a căderii din multilateralism în politică de putere, în epoca contestării deschise a liberal democraţiei din unghiul populismelor şi naţionalismelor, de ce ar mai conta regulile democratice la Est de Prut?

acum 3 luni · comentarii (5)

Fostul preşedinte al PDM Vlad Plahotniuc a declarat marţi, 27 august, că după 28 de ani de independenţă, Republica Moldova „este din nou dependentă de interesele şi influenţele străine. Ne-am întors de unde am fugit cândva – ne-am întors în captivitatea externă”.

acum 2 luni · comentarii (2)

În urmă cu o lună, în timpul instalării la Chişinău a guvernului susţinut de coaliţia formată din blocul ACUM şi socialişti, s-au făcut speculaţii despre o înţelegere între Rusia şi SUA în privinţa Republicii Moldova. Analiştii susţineau că Rusia obţine controlul asupra Chişinăului în schimbul renunţării la sprijinirea regimului Maduro în Venezuela. Agenda vizitei în Europa a subsecretarului de stat, David Hale, dezminte aceste speculaţii.

acum 3 luni · comentarii (25)

Cu un calcul machiavelic tradiţional, ambasada Rusiei în România a publicat, în dimineaţa zilei de 28 iunie a.c., un text propagandistic vizând mistificarea ocupării mârşave, dezonorante, cu 79 de ani în urmă, prin recurs la manu militari, a teritoriului dintre Prut şi Nistru. 28 iunie fiind, în 2019, ziua când liderul actual de la Kremlin s-a întâlnit cu omologul de la Casa Albă.

acum 4 luni · comentarii (88)

Retragerea lui Vladimir Plahotniuc de la conducerea Partidului Democrat din Moldova (PDM) nu ar trebui „să fie o surpriză“ pentru Chişinău sau Bucureşti, în contextul în care Kremlinul a revenit în forţă prin prisma alianţei „în contra naturii“ formate din Blocul ACUM şi PSRM, care asigură guvernarea statului frate dintre Prut şi Nistru.

acum 4 luni · comentarii (4)

Presiunea a fost enormă, iar Plahotniuc a fost silit să se retragă. Soarta lui a devenit foarte puţin importantă, la fel şi destinul viitor al partidului său, ambele entităţi fiind declarate persona non grata în cancelariile marilor puteri care, de la un punct încolo, l-au considerat în mod egal ameninţare directă la adresa intereselor lor de securitate imediată sau extinsă în zona de contact între UE/NATO şi Rusia.

acum 4 luni · comentarii (24)

Evenimentele din Chişinău au ajuns pe prima pagină a presei din România, care se întrece în comentarii şi analize făcute în birourile sau studiourile din Bucureşti. Surprins de succesiunea evenimentelor în Chişinău, am decis să profit de ocazie pentru a oferi cititorilor blogului meu informaţii direct de la sursă. Primul interviu l-am realizat cu Doamna Maia Sandu, prim-ministrul noului guvern al Republicii Moldova.

acum 4 luni · comentarii (46)

Dincolo de jocurile închipuite la Bucureşti - aceleaşi care, de ani dezile, duc la pierdera oricărei influenţe reale româneşti la Chişinău şi chiar la ostilizarea unora dintre principalii jucători de acolo faţă de proiectul unionist - cred că e bine să vedem şi modul în care se joacă în realitate.

acum 5 luni · comentarii (6)

Săptămâna ce precede eventuala dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova a activat toate resorturile interne şi internaţionale, după o relativă perioadă de acalmie. Pe plan intern, Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a ieşit public să anunţe că trece la treabă, că doar nu credeam că lasă politicienii ceilalţi de capul lor, că nu mai fac majoritate niciodată... A venit imediat şi propunerea de negocieri cu PSRM.

acum 5 luni · comentarii (81)

În prima parte a acestui material intitulat „Transnistria între Chişinău şi Moscova. Generaţia post-conflict şi conturarea identităţii „transnistrene“ cu ajutorul manualelor şcolare“ - parte dintr-un articol publicat în Revista de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale a Academiei Române - am analizat diferenţele dintre două manuale de istorie de pe cele două maluri ale Nistrului.

acum 6 luni · comentarii (38)

Alegerile parlamentare de la 24 februarie 2019 sunt cruciale pentru viitorul Republicii Moldova, un stat falimentar la cheremul binomului PSRM-PDM, de rezultatul căruia depinde „drumul european al statului frate dintre Prut şi Nistru“.

acum 9 luni · comentarii (0)

A început şi campania electorală pentru alegerile generale din Republica Moldova, la 24 februarie 2019. O campanie lansată după ce numeroase şicane administrative şi cu relevanţă juridică au fost lansate, ba pentru înregistrarea sau nu a vreunui candidat, ba pentru propaganda pe net înainte de debutul campaniei, ba pentru candidaţi cu nume similar şi binecunoscutul joc de-a confuzia şi împărţirea voturilor pe anumite circumscripţii.

acum 9 luni · comentarii (7)

După o postare pe contul de Facebook a fostului prim-ministru ucrainean, Iulia Timoşenko cu privire la situaţia economică a ucrainenilor, site-ul rus de ştiri Sputnik (cu domeniul în Polonia: sputnik.pl) a realizat un articol prin care vrea să inducă ideea că situaţia economică grea din Ucraina este cauzată de Polonia.

acum 9 luni · comentarii (19)
Postari Recente