Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Partidul Liberal se alătură AUR Moldova pentru alegerile din 11 iulie. PUN a refuzat oferta VIDEO

Partidul Liberal se alătură AUR Moldova pentru alegerile din 11 iulie. PUN a refuzat oferta VIDEO

Alianţa pentru Unirea Românilor din Republica Moldova (AUR), condusă de Vlad Bileţchi, a anunţat că Partidul Liberal, condus de Dorin Chirtoacă, s-a alăturat formaţiunii pentru a participa împreună în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, după ce AUR-ului s-au alăturat Uniunea Salvaţi Basarabia şi Partidul Popular Românesc. Cele patru partide vor merge împreună în alegeri sub sigla AUR, fără a forma un bloc electoral.

Iurii Botnarenco Autorul articolului

Judecătorul ucrainean răpit în centrul Chişinău susţine că este „viu şi sănătos” şi că nici măcar nu a fost răpit VIDEO

Judecătorul ucrainean răpit în centrul Chişinău susţine că este „viu şi sănătos” şi că nici măcar nu a fost răpit VIDEO

Judecătorul ucrainean Nicolae Ceauş (54 de ani), dat în urmărire de autorităţile de la Kiev pentru luare de mită (150.000 de dolari) şi care a fost răpit pe 3 aprilie, în centrul Chişinăului, de către indivizi înarmaţi şi dus cu un microbuz într-o direcţie necunoscută, susţine că „este viu şi sănătos” şi că nici măcar nu a fost răpit.

Iurii Botnarenco Autorul articolului

Reacţia Procuraturii la imaginile video în care apare ex-judecătorul ucrainean Nicolae Ceauş

Reacţia Procuraturii la imaginile video în care apare ex-judecătorul ucrainean Nicolae Ceauş

Procurorii precizează că imaginile video cu ex-judecătorul ucrainean Mykola Chaus, mediatizate în spaţiul public, sunt în proces de verificare de către organul de urmărire penală şi de către cel care asigură activitatea specială de investigaţie pe dosarul răpirii acestuia. Precizările vin în contextul unui video în care fostul magistrat declară că nu a fost răpit, transmite IPN.

Iurii Botnarenco Autorul articolului

Mişcarea Antimafie propune ca partidele proeuropene şi unioniste să sprijine PAS în alegerile din 11 iulie: Există riscul ca Renato Usatîi să ajungă prim-ministru

Mişcarea Antimafie propune ca partidele proeuropene şi unioniste să sprijine PAS în alegerile din 11 iulie: Există riscul ca Renato Usatîi să ajungă prim-ministru

Mişcarea Populară Antimafie, condusă de Sergiu Mocanu, a făcut un apel către partidele proeuropene şi unioniste să nu participe în alegerile anticipate din 11 iulie şi să sprijine PAS. MPA consideră că în aşa fel va fi redus riscul ca liderul „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, să obţină un număr suficient de mandate care să-i permită să pretindă la funcţia de prim-ministru sau se devină o figură importantă în Parlament.

Lorena Mihăilă Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Putin a primit cea de-a doua doză de vaccin, dar rămâne în autoizolare. Cum se protejează liderul de la Kremlin de virus | vladimir putin

Putin a primit cea de-a doua doză de vaccin, dar rămâne în autoizolare. Cum se protejează liderul de la Kremlin de virus

Vladimir Putin va rămâne în autoizolare, chiar dacă a primit şi cea de-a doua doză de vaccin fabricat în Rusia. Încă de la începutul pandemiei, Putin a fost izolat şi a lucrat printr-un sistem video de la reşedinţa sa din afara Moscovei.

Sesizarea privind scoaterea în afara legii a Partidului Şor, declarată inadmisibilă de CCM

Sesizarea privind scoaterea în afara legii a Partidului Şor, declarată inadmisibilă de CCM

Sesizarea deputaţilor Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr cu privire la scoaterea în afara legii a Partidului Şor a fost declarată inadmisibilă de către Curtea Constituţională. Potrivit Curţii, sesizările ce ţin de controlul constituţionalităţii partidelor politice pot fi depuse de preşedintele ţării, preşedintele Parlamentului, de Guvern, de ministrul justiţiei sau de procurorul general, transmite IPN.

Igor Grosu: Pâinea s-a scumpit. Stopaţi exportul de grâu din rezerva de stat

Igor Grosu: Pâinea s-a scumpit. Stopaţi exportul de grâu din rezerva de stat

La semnalele din teritoriu că pâinea s-a scumpit, chiar şi cu un leu, preşedintele interimar al Partidului Acţiune şi Solidaritate, Igor Grosu, a comentat că problema este că nu s-a stopat exportul grâului din rezerva de stat în contextul secetei de anul trecut. La un briefing de presă, acesta a cerut ca Guvernul să interzică de urgenţă exportul, iar grâul din rezerva de stat să fie acordat morilor şi brutăriilor, transmite IPN.

Vizita recentă a fostului preşedinte pro-putinist al R.Moldova, Igor Dodon, în Belarus este o simplă campanie de PR politic în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie unde fostul ”om de casă” al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc îşi joacă cariera politică şi libertatea.

acum 10 zile · comentarii (5)

Apariţia partidelor anti-sistem, alături de cele extremiste, populiste şi progresiste, de aşa numitele partide „noi“, care neagă politicile convenţionale, clasice, tradiţionale, creează un spaţiu major al incompatibilităţilor declarate chiar din campaniile electorale.

acum 10 zile · comentarii (18)

Nu credeam că un om politic, care a mai fost şi preşedinte pe deasupra, poate face atâtea greşeli. În primul rând pentru că ştie – sau ar trebui să ştie – întregul sistem instituţional al statului. Apoi pentru că ar trebui să fi lucrat şi să lucreze cu specialişti în politică şi comunicare publică, aceştia putându-l pune în gardă împotriva unor gafe de dimensiuni catastrofale.

acum 20 zile · comentarii (8)

Preşedintele Zelenski anunţă că a cerut NATO să grăbească cât se poate de mult procesul de aderare al ţării sale în contextul unei vizibile degradări a contextul diplomatic în care cuvântul de ordine pare a fi „conflict major în perspectivă“.

luna trecuta · comentarii (107)

În relaţia conducerii de la Bucureşti, cu administratorii  de la Chişinău, a judeţelor dintre Prut şi Nistru, există, în mod justificat, o anumită prudenţă. Asta pentru că, de-a lungul ultimelor trei decenii, orgoliile unor politicieni - din Republica Moldova, copia, din multe puncte de vedere, a Republicii Democrate Germane - au contracarat speranţele de reîntregire naţională ale românilor lucizi.

luna trecuta · comentarii (45)

Cu ani în urmă am poposit în oraşul românesc Bălţi. Purtam uniforma Armatei României şi eram însoţit de colonelul Valeriu Rusu, din Armata Naţională a Republicii Moldova. Un conaţional care ştia că amândoi serveam practic naţiunea sub acelaşi Tricolor. Acolo, la Bălţi mi-am întâlnit, pentru prima oară, rudele din partea bunicului. Europeni minunaţi, cu rădăcini pe malurile Nistrului. Acum, la Bălţi se implică şi Consiliul Mondial al Românilor.

acum 2 luni · comentarii (10)

Cu divergenţele, de ordin intern, existente în legislativele de la Bucureşti şi Chişinău vom avea  parte - şi în 2021 - de o rememorare pur simbolică a celor petrecute pe 27 martie 1918, când a fost întrunit Sfatul Ţării, care a decis revenirea pământului dintre Prut şi Nistru la Patria Mamă. Acum, Kremlinul a acceptat-o pe Maia Sandu la timona judeţelor rupte din România, dar ea este evident obligată să joace un trist cazacioc geopolitic.

acum 2 luni · comentarii (45)

Deputatul George Simion, liderul partidului AUR, face scandal la punctul de trecere a frontierei în Republica Moldova de la Albiţa / Leuşeni. Deşi ştie că are interdicţie în R. Moldova până în 2023, vrea să forţeze declanşarea unui scandal mediatic. Este deputat în Parlamentul României de aproape 3 luni, dar nu a luat niciodată cuvântul şi nu a avut nicio iniţiativă referitoare la R. Moldova. De ce face acest scandal la graniţă?

acum 2 luni · comentarii (45)

În ultimele săptămâni au apărut mai multe critici ale analiştilor politici din România faţă de preşedintele R. Moldova, Maia Sandu. În principal, criticile sunt faţă de strategia sa pentru declanşarea alegerilor parlamentare anticipate, mai ales pe fondul poziţionării Curţii Constituţionale, respectiv faţă de relaţiile sale cu celelalte partide pro-europene şi cu cele unioniste. Care este miza acestor critici faţă de preşedintele Maia Sandu?

acum 2 luni · comentarii (21)

Faimosul film după romanul lui Nikos Kazantzakis, Zorba Grecul, se încheie cu o scenă celebră. Englezul venit pe insulele greceşti priveşte siderat cum întreaga investiţie concepută de sfătuitorul său, Zorba, se prăbuşeşte spectaculos, încă din momentul inaugurării... Ceea ce trebuia să fie o victorie spectaculoasă, devine un eşec la fel de spectaculos.

acum 2 luni · comentarii (13)

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promis în 29 Decembrie 2020, cu ocazia vizitei sale oficiale la Chişinău, că România va dona Republicii Moldova 200.000 doze de vaccin anti-Covid 19. Problema vaccinului a devenit imediat o temă puternic instrumentalizată politic la Chişinău, utilizată în special de adversarii politici ai preşedintelui Maia Sandu. Ieri seară guvernul României a aprobat livrarea primei tranşe de vaccin.

acum 3 luni · comentarii (102)

După recenta hotărâre solomonică a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova – care nu a clarificat lucrurile, deşi s-a băgat într-o chestiune ce vizează viaţa politică, oportunitatea şi actul de voinţă al Preşedintelui – am intrat într-o situaţie de „pat”.

acum 3 luni · comentarii (29)

Situaţia din Republica Moldova, dincolo de sunetele de fanfară care se mai aud din când în când în urma vizitelor prezidenţiale ale doamnei Maia Sandu prin diverse capitale europene – modelul Zelenski de după câştigarea alegerilor în Ucraina! -, este gri. Incertitudinile sunt mai mari decât certitudinile, întrebările, mai multe decât răspunsurile.

acum 3 luni · comentarii (32)

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Chişinău - prima de la preluarea mandatului în Republica Moldova şi prima vizită oficială după preluarea mandatului de preşedinte de către doamna Maia Sandu – a avut în program exclusiv întâlnirea, felicitarea şi discuţiile tete a tete şi în cadrul delegaţilor plus declaraţiile de presă.

acum 5 luni · comentarii (13)

Vizita preşedintelui României Klaus Iohannis la Chişinău este una firească după cinci ani de răceală ca urmare a poziţiilor anti-româneşti ale fostului preşedinte al R.Moldova, Igor Dodon, şi imagologic are rolul de a scoate simbolic din izolarea diplomatică statul frate dintre Prut şi Nistru la începutul mandatului preşedintelui recent învestit Maia Sandu.

acum 5 luni · comentarii (14)

Alegerile prezidenţiale în Republica Moldova s-au încheiat. Maia Sandu, candidatul pro-european şi preşedintele PAS, a fost aleasă Preşedinte cu o majoritate zdrobitoare. Comisia Electorală Centrală va trimite dosarul alegerilor la Curtea Constituţională, care urmează să valideze rezultatul şi să o declare pe Maia Sandu Preşedinte ales.

acum 6 luni · comentarii (10)

Voturile acumulate în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova de către Renato Usatâi şi Ilan Shor, ultimul prin Violeta Ivanov, au migrat în turul 2 către Maia Sandu şi Igor Dodon. O analiză a datelor arată că electoratul lui Shor a votat masiv cu Maia Sandu, iar cel al lui Usatâi s-a împărţit aproximativ pe din două între cei doi candidaţi din turul 2.

acum 6 luni · comentarii (14)
Modifică Setările