Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Ion Chicu, apel către Maia Sandu: Ţara se confruntă cu o serie de provocări, care pot genera o catastrofă umanitară şi social-economică

Ion Chicu, apel către Maia Sandu: Ţara se confruntă cu o serie de provocări, care pot genera o catastrofă umanitară şi social-economică

Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei, condus de ex-premierul Ion Chicu, cere preşedintelui Maia Sandu „să abordeze cu mare responsabilitate funcţia şi rolul pe care le are la acest moment în ţară.” Solicitarea are loc în contextul în care şefa statului a declarat că guvernarea nu intenţionează să negocieze cu ruşii de la Gazprom preţul la gazele naturale şi după ce preşedintele a pasat această responsabilitate pe umerii Moldovagaz.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Ştefan Gligor, critic la adresa PAS: Ceea ce vedem contravine declaraţiilor anterioare

Ştefan Gligor, critic la adresa PAS: Ceea ce vedem contravine declaraţiilor anterioare

Preşedintele Partidului Schimbării, Ştefan Gligor, spune că declaraţiile anterioare ale PAS contravin acţiunilor la care societatea asistă astăzi. Potrivit lui, reforma justiţiei ar putea să eşueze din cauza lipsei unei viziuni mai complexe din partea guvernanţilor. Gligor a criticat decizia PAS de a numi şeful CNA pe criterii politice, subliniind că această instituţie şi-a demonstrat ineficienţa şi ar trebui lichidată, notează IPN.

Proiectul de modificare a Constituţiei R. Moldova, votat în prima lectură

Proiectul de modificare a Constituţiei R. Moldova, votat în prima lectură

Proiectul de modificare a Constituţiei a fost votat în prima lectură. Iniţiativa, susţinută de 56 de deputaţi, prevede excluderea termenului iniţial de 5 ani la numirea judecătorilor. Astfel, magistraţii instanţelor judecătoreşti ar urma să fie numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă, de către preşedintele ţării, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, transmite IPN.

Ministra Sănătăţii explică de ce creşte numărul cazurilor de COVID-19 în Republica Moldova | coronavirus

Ministra Sănătăţii explică de ce creşte numărul cazurilor de COVID-19 în Republica Moldova

Numărul mai mare de cazuri COVID-19 înregistrate în Republica Moldova în ultima perioadă, peste 1.000 zilnic, este explicat de ministra Sănătăţii, Ala Nemerenco, şi prin faptul că se fac mai multe teste rapide, chiar şi în ambulanţe. Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, ministra a precizat că numărul testelor a crescut de la 7.000 la 10.000 în fiecare zi, transmite IPN.

Vladislav Gribincea: Promovările procurorilor trebuie să se bazeze pe meritocraţie

Vladislav Gribincea: Promovările procurorilor trebuie să se bazeze pe meritocraţie

„Fără un sistem meritocratic de numiri şi promovări în serviciul public, nu poate exista o sustenabilitate a acestui sistem şi nu poate exista o anumită autonomie a celor care sunt numiţi. Numirile în serviciul public trebuie să se bazeze în cea mai mare parte pe meritocraţie şi mai puţin pe loialitate faţă de o anumită persoană”, a declarat Vladislav Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), transmite IPN.

Moldova împrumută de la Banca Mondială 25 milioane de euro pentru vaccinarea populaţiei | coronavirus

Moldova împrumută de la Banca Mondială 25 milioane de euro pentru vaccinarea populaţiei

Republica Moldova va beneficia de finanţare adiţională, în sumă de 24,8 milioane de euro, sub formă de credit, pentru implementarea procesului de imunizare împotriva infecţiei COVID-19, la nivel naţional. În acest scop, Guvernul a aprobat ratificarea Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare privind Proiectul „Răspuns de Urgenţă la COVID-19 – finanţare adiţională”, transmite IPN.

Opinii. Locul procurorului general este în componenţa CSS

Opinii. Locul procurorului general este în componenţa CSS

Instituţia prezidenţială va pune la dispoziţia Curţii Constituţionale stenograma şedinţei Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 10 august, dacă acest lucru va fi solicitat. O spune vicepreşedintele PAS Vladimir Bolea, după ce Procuratura Generală a anunţat că solicită Înaltei Instanţe excluderea Procurorului General din componenţa CSS, notează IPN.

FC Sheriff Tiraspol a debutat cu o victorie în grupele Ligii Campionilor VIDEO | liga campionilor

FC Sheriff Tiraspol a debutat cu o victorie în grupele Ligii Campionilor VIDEO

Sheriff a învins vicecampioana Ucrainei, Shakhtar Donetsk, cu 2-0, la debutul tiraspolenilor în grupele Ligii Campionilor. Adama Traore a deschis scorul în minutul 16 cu o execuţie superbă, iar nou-intratul Momo Yansane a făcut 2-0 în minutul 62 cu o lovitură de cap. ”Am ales tactica corectă. Nu le-am permis ucrainenilor să marcheze. Noi i-am prins pe contraatac”, a declarat antrenorul lui Sheriff, Yuri Vernydub, transmite IPN.

Ţîcu, despre anunţul Maiei Sandu privind asistenţa UE: Să ai alături România şi să umbli pe la străini cu pomene, poate numai un popor fără identitate şi demnitate

Ţîcu, despre anunţul Maiei Sandu privind asistenţa UE: Să ai alături România şi să umbli pe la străini cu pomene, poate numai un popor fără identitate şi demnitate

Liderul PUN, ex-deputatul Octavian Ţîcu, nu este impresionat de asistenţa financiară oferită Republicii Moldova de Uniunea Europeană, în sumă de 36 milioane de euro, în formă de grant. Mai mult, politicianul a aruncat săgeţi la adresa preşedintelui Maia Sandu, care a salutat decizia UE.

Andrei Spînu: E prematur să spunem cum vor evolua preţurile la gaze pentru moldoveni

Andrei Spînu: E prematur să spunem cum vor evolua preţurile la gaze pentru moldoveni

Ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu, spune că este prematur să se facă estimări cum vor evolua preţurile la gaze pentru moldoveni. „Noi avem un alt mecanism de stabilire a preţurilor pentru Moldova, care e diferit de cel de la bursele internaţionale. Chiar dacă acum se atestă o creştere mare a preţului gazului pe pieţele internaţionale, aceasta nu va afecta imediat Moldova”, a declarat Andrei Spînu, transmite IPN.

Chişinăul a trecut, după 1 septembrie, printr-un moment dificil şi extrem de costisitor ca imagine, care a reprezentat şi botezul noului vicepremier pentru reintegrare, Vlad Kulminski, şi a testat şi relaţia cu Rusia, creionată în celebra şi intempestiva vizită a lui Dmitri Kozak la Chişinău, care a transmis elementele pactului tacit de neagresiune.

acum 9 zile · comentarii (12)

Rezultatele excepţionale ale Partidului Acţiune şi Solidaritate din Republica Moldova, al preşedintei Maia Sandu, a produs la Bucureşti un val de euforie atât în rândul elitelor politice, cât şi în cele ale publicului. Rezultatele PAS au relansat, la Bucureşti, o discuţie despre strategia românească în Moldova şi tratamentul aplicat, în trecut, agendei reformatoare a Maiei Sandu.

acum 2 luni · comentarii (27)

La un an de la otrăvirea lui Navalnîi cu Novichok, vineri, 20 august, Cancelarul german Angela Merkel a avut ultima discuţie cu preşedintele Vladimir Putin din poziţie oficială, cu nici o lună înainte de părăsirea funcţiei de Cancelar, după 16 ani. Întâlnirea contondentă, timp de 3 ore, a cuprins toate temele controversate şi de divergenţă între cei doi lideri, cele două state, Occident şi Rusia, deopotrivă.

acum 26 zile · comentarii (43)

Nici nu au preluat bine miniştrii Guvernului Gavriliţă posturile şi la Chişinău a descins şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale a lui Vladimir Putin, Dmitri Kozak, noul responsabil (după plecarea lui Vladislav Surkov) pentru spaţiul post sovietic, conflictele îngheţate inclusiv conflictul din Estul Ucrainei şi din raioanele de răsărit ale Republicii Moldova, în stânga Nistrului.

luna trecuta · comentarii (63)

Uniunea Europeană are nevoie de Republica Moldova, de pro-europenismul ei, atunci când există o dorinţă autentică de a construi şi a păstra o agendă curajoasă şi reformistă, a declarat, într-un interviu acordat pentru PressHUB, vicepreşedintele Delegaţiei la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, europarlamentarul USRPLUS, Ramona Strugariu.

acum 2 luni · comentarii (23)

Jocul s-a sfârşit. Alegerile generale anticipate din Republica Moldova au avut loc în ziua finalei Campionatului European de fotbal. Iar rezultatele au marcat victoria anunţată cu o majoritate indubitabilă, en fanfare, fără drept de apel, a PAS, partidul pro-prezidenţial al Maiei Sandu.

acum 2 luni · comentarii (83)

Duminică, 11 Iulie 2021, se desfăşoară alegerile parlamentare anticipate în Republica Moldova. Pentru alegători contează un singur punct din programul electoral: relaţiile cu Uniunea Europeană, respectiv cu Rusia, care pot genera sau nu dezvoltarea economică şi bunăstare în Republica Moldova. Diaspora moldovenească are un singur mesaj pentru părinţii şi bunicii de acasă: Votaţi Europa!

acum 2 luni · comentarii (21)

Pe pagina LARICS am prezentat în detaliu atitudinea cetăţenilor din R. Moldova faţă de Unire, remarcând un trend în creştere, extrem de interesant de urmărit în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate din stânga Prutului din 11 iulie 2021. Vom cerceta astăzi atitudinea cetăţenilor din România pe această chestiune şi vom trage câteva concluzii.

acum 4 luni · comentarii (108)

Apropiatele alegeri legislative din România de Est - teritoriu samavolnic ocupat anterior de trupe imperiale estice - constituie un prilej de reamintire a celor petrecute atunci când la Moscova nu se dorea un drum de sine stător al europenilor care trăiau în fosta republică sovietică socialistă numită în zeflemea moldovenească.

acum 4 luni · comentarii (7)

Vizita recentă a fostului preşedinte pro-putinist al R.Moldova, Igor Dodon, în Belarus este o simplă campanie de PR politic în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie unde fostul ”om de casă” al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc îşi joacă cariera politică şi libertatea.

acum 4 luni · comentarii (5)

Apariţia partidelor anti-sistem, alături de cele extremiste, populiste şi progresiste, de aşa numitele partide „noi“, care neagă politicile convenţionale, clasice, tradiţionale, creează un spaţiu major al incompatibilităţilor declarate chiar din campaniile electorale.

acum 4 luni · comentarii (18)

Nu credeam că un om politic, care a mai fost şi preşedinte pe deasupra, poate face atâtea greşeli. În primul rând pentru că ştie – sau ar trebui să ştie – întregul sistem instituţional al statului. Apoi pentru că ar trebui să fi lucrat şi să lucreze cu specialişti în politică şi comunicare publică, aceştia putându-l pune în gardă împotriva unor gafe de dimensiuni catastrofale.

acum 5 luni · comentarii (8)

Preşedintele Zelenski anunţă că a cerut NATO să grăbească cât se poate de mult procesul de aderare al ţării sale în contextul unei vizibile degradări a contextul diplomatic în care cuvântul de ordine pare a fi „conflict major în perspectivă“.

acum 5 luni · comentarii (107)

În relaţia conducerii de la Bucureşti, cu administratorii  de la Chişinău, a judeţelor dintre Prut şi Nistru, există, în mod justificat, o anumită prudenţă. Asta pentru că, de-a lungul ultimelor trei decenii, orgoliile unor politicieni - din Republica Moldova, copia, din multe puncte de vedere, a Republicii Democrate Germane - au contracarat speranţele de reîntregire naţională ale românilor lucizi.

acum 5 luni · comentarii (45)

Cu ani în urmă am poposit în oraşul românesc Bălţi. Purtam uniforma Armatei României şi eram însoţit de colonelul Valeriu Rusu, din Armata Naţională a Republicii Moldova. Un conaţional care ştia că amândoi serveam practic naţiunea sub acelaşi Tricolor. Acolo, la Bălţi mi-am întâlnit, pentru prima oară, rudele din partea bunicului. Europeni minunaţi, cu rădăcini pe malurile Nistrului. Acum, la Bălţi se implică şi Consiliul Mondial al Românilor.

acum 6 luni · comentarii (10)

Cu divergenţele, de ordin intern, existente în legislativele de la Bucureşti şi Chişinău vom avea  parte - şi în 2021 - de o rememorare pur simbolică a celor petrecute pe 27 martie 1918, când a fost întrunit Sfatul Ţării, care a decis revenirea pământului dintre Prut şi Nistru la Patria Mamă. Acum, Kremlinul a acceptat-o pe Maia Sandu la timona judeţelor rupte din România, dar ea este evident obligată să joace un trist cazacioc geopolitic.

acum 6 luni · comentarii (45)

Deputatul George Simion, liderul partidului AUR, face scandal la punctul de trecere a frontierei în Republica Moldova de la Albiţa / Leuşeni. Deşi ştie că are interdicţie în R. Moldova până în 2023, vrea să forţeze declanşarea unui scandal mediatic. Este deputat în Parlamentul României de aproape 3 luni, dar nu a luat niciodată cuvântul şi nu a avut nicio iniţiativă referitoare la R. Moldova. De ce face acest scandal la graniţă?

acum 6 luni · comentarii (45)

În ultimele săptămâni au apărut mai multe critici ale analiştilor politici din România faţă de preşedintele R. Moldova, Maia Sandu. În principal, criticile sunt faţă de strategia sa pentru declanşarea alegerilor parlamentare anticipate, mai ales pe fondul poziţionării Curţii Constituţionale, respectiv faţă de relaţiile sale cu celelalte partide pro-europene şi cu cele unioniste. Care este miza acestor critici faţă de preşedintele Maia Sandu?

acum 6 luni · comentarii (21)
Postari Recente
Modifică Setările