Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

VIDEO Krasnoselskii spune că este ofensator ca regiunea transnistreană să fie numită „Transnistria” şi insistă ca să fie folosit numele de „Prednistrovie”

VIDEO Krasnoselskii spune că este ofensator ca regiunea transnistreană să fie numită „Transnistria” şi insistă ca să fie folosit numele de „Prednistrovie”

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, nu este de acord ca regiunea transnistreană să fie numită „Transnistria”, pentru că este o ofensă la adresa locuitorilor din stânga Nistrului. În opinia sa, acest teritoriu trebuie să fie numit „Prednistrovie”.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Dumitru Alaiba, atac la deputaţii PDM după ce aceştia au decis că vor dona primul salariu: Voi nu că salariile nu le meritaţi, dar nici locul în Parlament

Dumitru Alaiba, atac la deputaţii PDM după ce aceştia au decis că vor dona primul salariu: Voi nu că salariile nu le meritaţi, dar nici locul în Parlament

Deputatul Blocului ACUM Dumitru Alaiba le promite deputaţilor PDM, care au decis că vor dona primul salariu din noul Parlament, că în câţiva ani vor trăi doar din salariu, fapt ce ar fi un coşmar pentru democraţi. În opinia sa, deputaţii PDM nu merită nici salariul pe care îl primesc, nici funcţia de parlamentar.

Şaptesprezece persoane, printre care un angajat MAI şi unul de la ASP, reţinuţi pentru organizarea migraţiei ilegale

Şaptesprezece persoane, printre care un angajat MAI şi unul de la ASP, reţinuţi pentru organizarea migraţiei ilegale

Oamenii legii din Republica Moldova anunţă despre reţinerea a 17 persoane, suspectate că ar face parte din patru grupări criminale implicate în organizarea migraţiei ilegale, şantaj, spălare de bani şi falsificare de acte. Membrii celor patru grupări nu se cunoşteau între ei, însă îl aveau în calitate de intermediar la „prestarea” serviciilor pe un angajat al Ministerului Afacerilor Interne, transmite IPN.

În ce condiţii Socialiştii vor accepta o alianţă de guvernare cu PDM sau Blocul ACUM, în opinia lui Mihai Ghimpu

În ce condiţii Socialiştii vor accepta o alianţă de guvernare cu PDM sau Blocul ACUM, în opinia lui Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu, preşedintele de onoare al Partidului Liberal, consideră că Partidul Socialiştilor va accepta o alianţă cu Partidul Democrat sau cu blocul ACUM, dacă acestea din urmă îi vor accepta unele puncte-cheie din programul său partinic, care este unul prorus. Declaraţia a fost făcută la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Maia Sandu şi Andrei Năstase s-au întâlnit cu ambasadorii SUA, UE şi Federaţiei Ruse

Maia Sandu şi Andrei Năstase s-au întâlnit cu ambasadorii SUA, UE şi Federaţiei Ruse

Viziunea Blocului politic ACUM cu privire la soluţionarea problemelor acumulate în ultimii ani şi a impasului creat după alegerile parlamentare a fost expusă astăzi, 17 aprilie, de către liderii celor două partide constitutive ale blocului, Andrei Năstase şi Maia Sandu, la întrevederile avute cu ambasadorul SUA, Dereck Hogan, cel al Uniunii Europene, Peter Michalko, şi cu ambasadorul Federaţiei Ruse, Oleg Vasneţov.

Republica Moldova are în premieră ataşat militar în Canada

Republica Moldova are în premieră ataşat militar în Canada

În premieră, Republica Moldova are ataşat militar în Canada, deşi colaborarea Armatei Naţionale cu Forţele Armate canadiene a fost iniţiată încă în 1996. Ataşatul militar al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, colonelul Vitalie Micov, desemnat în această funcţie în octombrie 2018, a fost acreditat, prin cumul, ataşat militar în Canada, transmite IPN.

VIDEO Un poliţist, muşcat de deget de un şofer băut. Încercările disperate ale oamenilor legii de a-l convinge pe acesta să renunţe la gestul său

VIDEO Un poliţist, muşcat de deget de un şofer băut. Încercările disperate ale oamenilor legii de a-l convinge pe acesta să renunţe la gestul său

Incident mai puţin obişnuit pe un drum din satul Bozieni, raionul Hânceşti al Republicii Moldova. Agenţii de patrulare au oprit un automobil marţi, 16 aprilie, la volanul căruia se afla un bărbat în stare de ebrietate. Individul a manifestat un comportament agresiv când oamenii legii au încercat să-l reţină, iar la un moment dat, acesta i-a muşcat un deget unuia dintre poliţişti şi l-a ţinut între dinţi timp de aproximativ opt minute.

Prin intermediul acestui material reluăm seria de articole tematice dedicate chestiunii transnistrene şi realităţilor social-politice, economice şi culturale din această regiune. Analiza de faţă se axează pe câteva aspecte esenţiale care, considerăm noi, necesită să fie dezbătute în spaţiul public în contextul lansării „pachetului atotcuprinzător pentru Moldova“ cu referire la reintegrarea Transnistriei în componenţa Republicii Moldova.

luna trecuta · comentarii (21)

Alegerile parlamentare de la 24 februarie 2019 sunt cruciale pentru viitorul Republicii Moldova, un stat falimentar la cheremul binomului PSRM-PDM, de rezultatul căruia depinde „drumul european al statului frate dintre Prut şi Nistru“.

acum 2 luni · comentarii (0)

A început şi campania electorală pentru alegerile generale din Republica Moldova, la 24 februarie 2019. O campanie lansată după ce numeroase şicane administrative şi cu relevanţă juridică au fost lansate, ba pentru înregistrarea sau nu a vreunui candidat, ba pentru propaganda pe net înainte de debutul campaniei, ba pentru candidaţi cu nume similar şi binecunoscutul joc de-a confuzia şi împărţirea voturilor pe anumite circumscripţii.

acum 3 luni · comentarii (7)

Ca de fiecare dată în campanie electorală apar cei mai unionişti dintre cei mai mari unionişti! Ei sunt cei cărora le aparţine unionismul şi numai lor, toţi ceilalţi sunt numai ofrande aruncate de păpuşar ca să le împiedice ascensiunea la puterea din Republica Moldova.

acum 3 luni · comentarii (1)

După o postare pe contul de Facebook a fostului prim-ministru ucrainean, Iulia Timoşenko cu privire la situaţia economică a ucrainenilor, site-ul rus de ştiri Sputnik (cu domeniul în Polonia: sputnik.pl) a realizat un articol prin care vrea să inducă ideea că situaţia economică grea din Ucraina este cauzată de Polonia.

acum 3 luni · comentarii (19)

Scurt şi la obiect. Celor care mi-aţi acorda votul vostru pentru Parlamentul Europei în mai 2019, vă cer să-l votaţi masiv pe George Simion, în locul meu.  Într-o Românie politică dată cu capul de pereţi, caracterul şi hotărârea de oţel ale lui George dau certitudinea împlinirii, o dată pentru totdeauna, a adevăratului nostru Proiect de Ţară: REUNIFICAREA.

acum 3 luni · comentarii (1)

Aproape un milion de moldoveni au devenit în ultimii 27 de ani şi cetăţeni ai României. Politica de acordare a cetăţeniilor se dovedeşte în realitate o bombă cu ceas întârziat căci a reuşit cu succes să facă ceea ce nici Stalin nu a reuşit: să scoată un milion de buni români din Republica Moldova.

acum 3 luni · comentarii (19)

Toţi privesc într-o notă pesimistă iminenta venire la conducere a Partidului Socialist din Republica Moldova, însă acesta va sosi şi cu lucruri bune: va colapsa total încrederea cetăţenilor în statul fictiv şi mafiot existent între Prut şi Nistru. S-ar putea să asistăm la ultimii săi ani de existenţă, poate chiar la ultimul an.

acum 4 luni · comentarii (22)

Alegerile parlamentare care se vor desfăşura pe 24 februarie 2019 transformă viaţa politică de la Chişinău într-un câmp de luptă electoral al formaţiunilor politice pro-europene şi pro-putiniste. Deşi campania electorală încă nu a început, binomul Dodon-Plahotniuc lucrează pentru consolidarea electoratelor ţintă, în contextul în care miza o reprezintă viitorul geopolitic al Republicii Moldova.

acum 4 luni · comentarii (2)

Pe 7 octombrie 1989, câteva zeci de tineri au ieşit în Piaţa Centrală din Chişinău şi au început să afişeze placarde cu următoarele înscrisuri: „Cerem alternativă PCUS!”, „Jos Constituţia stalinistă!”, „Jos limba rusă de stat!” etc. Miliţia RSSM a intervenit în forţă şi au avut loc ciocniri cu tinerii demonstranţi.

acum 5 luni · comentarii (1)

Alegerile parlamentare pentru viitorul plen al Republicii Moldova se vor desfăşura pe 24 februarie 2019, dar guvernarea PDM a oligarhului Vladimir Plahotniuc a furat de mult startul campaniei electorale, care încă nu a început.

acum 4 luni · comentarii (1)

În timpul vizitei în RSSM a Comisiei de la Moscova, condusă de E. N. Auelbekov, prim-vicepreşedintele Sovietului Suprem al URSS, Anatoli I. Lukianov, a telefonat, în cursul zilei de 7 septembrie 1989, la Comitetul Orăşenesc al PCM Tiraspol şi a discutat cu primul-secretar L. V. Ţurcan şi cu V. M. Râleakov, liderul OSTK şi co-preşedintele Comitetului republican de grevă, despre situaţia locală şi cea din RSSM.

acum 5 luni · comentarii (0)

Flancul Estic al NATO şi UE intră în febra alegerilor care au un impact major, decisiv, faţă de situaţia de la liniile de demarcaţie din Donbas. Şi dacă alegerile prezidenţiale şi generale cruciale din Ucraina au loc în martie şi noiembrie anul viitor, cel mai probabil, procesele electorale cruciale pentru această zonă se desfăşoară în acest sfârşit de an.

acum 5 luni · comentarii (7)

Revolta populaţiei şi-a liderilor din Ţările Baltice faţă de puterea centrală de la Moscova şi folosirea breşelor pe care perestroika şi glasnosti le realizau în eşafodajul puterii sovietice pentru a obţine independenţa, cetăţenii din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) au început să devină tot mai nerăbdători în ceea ce priveşte democratizarea societăţii şi afirmarea identităţii naţionale a majorităţii populaţiei Republicii.

acum 6 luni · comentarii (0)

Regiunea separatistă nistreană funcţionează de ani de zile ca un stat în stat. Contestat iniţial, cu liderii sancţionaţi şi astăzi de către UE, totuşi acţiunile de reconciliere şi soluţionare a problemelor curente – aşa numita abordare a paşilor mici – au dus la consolidarea pseudo-statalităţii locale.

acum 5 luni · comentarii (26)
Postari Recente