Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Igor Dodon: Trebuie să depreciem un pic moneda naţională

Igor Dodon: Trebuie să depreciem un pic moneda naţională

Igor Dodon este de părere că moneda naţională trebuie să fie depreciată pentru a favoriza exporturile şi a da un impuls economiei. În opinia sa, astăzi „Banca Naţională nu procedează corect, pentru că nu sunt motive să crească preţurile, tarifele la energia electrică, termică, pentru că ele scad”, transmite IPN.

Iurii Botnarenco Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Alexei Alexeev, şoferul reţinut la unul din protestele Platformei DA, a fost achitat

Alexei Alexeev, şoferul reţinut la unul din protestele Platformei DA, a fost achitat

Procuratura Generală anunţă despre achitarea lui Alexei Alexeev, acuzat acum trei ani de ”violenţă săvârşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere”. Sentinţa de achitare a fost dictată de Judecătoria Chişinău, sediul Centru după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a renunţat la învinuire.

Ştefan Lică Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

VIDEO Aşa arată infernul: Grecia, lovită de un uragan rar. Sute de turişti români au trăit spaima vieţii: „Am crezut că vine sfârşitul lumii”

VIDEO Aşa arată infernul: Grecia, lovită de un uragan rar. Sute de turişti români au trăit spaima vieţii: „Am crezut că vine sfârşitul lumii”

Grecia a fost lovită în urmă cu câteva ore de o puternică furtună, care a lăsat în urma sa dezastru, în unele zone. Numeroşi turişti, inclusiv români, au decis să renunţe la zilele de vacanţă rămase şi să se întoarcă acasă, de teamă că un nou uragan ar putea lovi coastele elene.

Primăria Chişinău a elaborat o hartă digitală a gheretelor

Primăria Chişinău a elaborat o hartă digitală a gheretelor

Primăria municipiului Chişinău a elaborat o hartă digitală pe care se regăsesc toate gheretele amplasate pe străzile capitalei. Fiecare punct de comerţ ambulant a fost paşaportizat, iar cei care accesează platforma pot vizualiza denumirea agentului economic, adresa gheretei, termenul de valabilitate a autorizaţiei şi statutul, transmite IPN.

Secretar de stat: R. Moldova a pierdut investitori străini din cauza drumurilor de o calitate proastă

Secretar de stat: R. Moldova a pierdut investitori străini din cauza drumurilor de o calitate proastă

Republica Moldova a înregistrat cazuri când investitorii străini au refuzat să investească bani în anumite zone din ţară din cauza infrastructurii proaste. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi, drumurile reprezintă un element cheie pentru companiile externe care vor să investească în Moldova, notează IPN.

Dosarele cu ”secret de stat”, pe agenda discuţiilor la Procuratura Generală

Dosarele cu ”secret de stat”, pe agenda discuţiilor la Procuratura Generală

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a convocat o şedinţă cu participarea conducătorilor procuraturilor specializate şi a celei municipale, subdiviziuni cu competenţe în investigarea dosarelor ce conţin secret de stat. Şedinţa a avut loc în contextul problematicilor reliefate în cazul sentinţei de condamnare a ex-directorului SIS Vasile Botnari, care a fost secretizată de judecători.

Ce spune ministrul Educaţiei despre criticile aduse lui Igor Dodon şi ameninţările cu demisia

Ce spune ministrul Educaţiei despre criticile aduse lui Igor Dodon şi ameninţările cu demisia

„Eu vreau să cred că pot să-mi permit să-mi expun un punct de vedere atunci când ai în spate un sistem educaţional, oamenii de cultură, sănătatea şi responsabilitatea cărora trebuie să mi-o asum”, a afirmat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, după ce Igor Dodon a menţionat că acesta ar putea fi demis în orice moment pentru critica pe care i-a adus-o, notează IPN.

Cod galben de răcire bruscă a vremii în R. Moldova

Cod galben de răcire bruscă a vremii în R. Moldova

Meteorologii au emis pentru zilele de vineri şi sâmbătă, 18 şi 19 septembrie, avetizare cod galben de scădere bruscă a temperaturii aerului. Sâmbătă, în orele dimineţii, izolat în raioanele de nord, la suprafaţa solului se vor înregistra îngheţuri cu intensitatea de -1..-2 grade Celsius, transmite IPN.

Decizia guvernului de la Chişinău de a opri camioanele româneşti cu ajutor umanitar departe de Piaţa Marii Adunări Naţionale (un loc cu o încărcătură simbolică aparte pentru lupta românismului de la începutul anilor ’90) a generat un val de critici din partea opoziţiei, societăţii civile, inclusiv din partea internauţilor indignaţi.

acum 4 luni · comentarii (64)

Ajutorul României pentru Republica Moldova, cel mai important dacă îl comparăm cu sprijinul oferit de alte state, s-a transformat într-o telenovelă din patru episoade a cărei regie a fost asigurată de către guvernarea coruptă, antieuropeană şi incompetentă din acest stat.

acum 4 luni · comentarii (31)

Igor Dodon ameninţă că va dărâma Curtea Constituţională din Republica Moldova cu ajutorul poporului, deoarece această instituţie i-a stricat planurile de aservire a statului românesc din stânga Prutului către Rusia printr-un contract de credit de 200 milioane de euro cu clauze neconstituţionale. Cutremurul de pe scena politică din Moldova face primele victime: Partidul Democrat, iar Dodon devine din ce în ce mai nervos.

acum 4 luni · comentarii (50)

Am asistat în ultimele două săptămâni, la Chişinău, la tentativa Preşedintelui pro-rus Igor Dodon de a îşi asigura o majoritate clară şi transparentă pentru a obţine realegerea în alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie. Iar această perspectivă a avut ca principală ţintă PDM, care s-a trezit sfâşiat după acest episod.

acum 7 luni · comentarii (5)

Igor Dodon şi socialiştii pro-ruşi se află din nou în faţa unei alegeri care e în măsură să agite spiritele şi să pună degetul pe rană, separând populaţia Republicii Moldova şi expunând contradicţiile dintre documentele PSRM şi actele guvernării pe care o susţin.

acum 7 luni · comentarii (9)

Regimul Dodon acumulează fără scrupule cea de a doua greşeală fatală. Într-un stat serios, cu un Parlament responsabil şi o opinie publică şi societate civilă vii, demisia responsabililor direcţi nu ar mai fi suficientă, ci ambele gafe ar fi scuturat din temelii Regimul Dodon în deplinătatea sa.

acum 7 luni · comentarii (93)

Republica Moldova şi-a petrecut perioada între Crăciunul pe stil vechi şi Sfântul Vasile cu reţinerea şefului Parchetului Anticorupţie, Viorel Morari, de către procurorul general nou ales/desemnat, Alexandr Stoianoglo, după metoda Igor Dodon, înainte de orice formulă de reformă a justiţiei.

acum 8 luni · comentarii (2)

Republica Moldova a intrat într-o perioadă politică extrem de periculoasă după ce Igor Dodon şi-a impus cabinetul său de miniştri la Chişinău sub eticheta falsă de „guvern tehnocrat”. Preşedintele susţinut de Federaţia Rusă a acaparat toate pârghiile de putere în stat, iar noi putem spune că Moldova a fost ocupată de ruşi în mod democratic.

acum 8 luni · comentarii (22)

Andrei Năstase a pierdut Primăria Chişinău. Pentru prima dată după 1989, Chişinăul a intrat în mâna pro-ruşilor declaraţi, a stângii şi a zonei depăşită, a trecutului. O arată şi structura pe vârste a votanţilor săi, unde viitorul rămâne la dreapta, iar cei peste 55 de ani aleg pro-ruşii în Chişinău.

acum 11 luni · comentarii (43)

Fostul preşedinte al PDM Vlad Plahotniuc a declarat marţi, 27 august, că după 28 de ani de independenţă, Republica Moldova „este din nou dependentă de interesele şi influenţele străine. Ne-am întors de unde am fugit cândva – ne-am întors în captivitatea externă”.

acum 1 an · comentarii (2)

În urmă cu o lună, în timpul instalării la Chişinău a guvernului susţinut de coaliţia formată din blocul ACUM şi socialişti, s-au făcut speculaţii despre o înţelegere între Rusia şi SUA în privinţa Republicii Moldova. Analiştii susţineau că Rusia obţine controlul asupra Chişinăului în schimbul renunţării la sprijinirea regimului Maduro în Venezuela. Agenda vizitei în Europa a subsecretarului de stat, David Hale, dezminte aceste speculaţii.

acum 1 an · comentarii (27)

Cu un calcul machiavelic tradiţional, ambasada Rusiei în România a publicat, în dimineaţa zilei de 28 iunie a.c., un text propagandistic vizând mistificarea ocupării mârşave, dezonorante, cu 79 de ani în urmă, prin recurs la manu militari, a teritoriului dintre Prut şi Nistru. 28 iunie fiind, în 2019, ziua când liderul actual de la Kremlin s-a întâlnit cu omologul de la Casa Albă.

acum 1 an · comentarii (88)

Retragerea lui Vladimir Plahotniuc de la conducerea Partidului Democrat din Moldova (PDM) nu ar trebui „să fie o surpriză“ pentru Chişinău sau Bucureşti, în contextul în care Kremlinul a revenit în forţă prin prisma alianţei „în contra naturii“ formate din Blocul ACUM şi PSRM, care asigură guvernarea statului frate dintre Prut şi Nistru.

acum 1 an · comentarii (4)

Presiunea a fost enormă, iar Plahotniuc a fost silit să se retragă. Soarta lui a devenit foarte puţin importantă, la fel şi destinul viitor al partidului său, ambele entităţi fiind declarate persona non grata în cancelariile marilor puteri care, de la un punct încolo, l-au considerat în mod egal ameninţare directă la adresa intereselor lor de securitate imediată sau extinsă în zona de contact între UE/NATO şi Rusia.

acum 1 an · comentarii (24)

Evenimentele din Chişinău au ajuns pe prima pagină a presei din România, care se întrece în comentarii şi analize făcute în birourile sau studiourile din Bucureşti. Surprins de succesiunea evenimentelor în Chişinău, am decis să profit de ocazie pentru a oferi cititorilor blogului meu informaţii direct de la sursă. Primul interviu l-am realizat cu Doamna Maia Sandu, prim-ministrul noului guvern al Republicii Moldova.

acum 1 an · comentarii (46)