Președintele Parlamentului moldovean îndeamnă toate partidele să promoveze aderarea Rep. Moldova la UE

0
Publicat:

Proiectul privind desfășurarea referendumului republican constituțional pe tema aderării la UE a fost înregistrat în Parlament, a anunțat Igor Grosu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate și al Legislativului de la Chișinău, îndemnând partidele să promoveze aderarea țării la Uniune.

Igor Grosu îndeamnă partidele să promoveze aderarea țării la UE. FOTO: Parlament.md
Igor Grosu îndeamnă partidele să promoveze aderarea țării la UE. FOTO: Parlament.md

,,Astfel, potrivit proiectului de lege, referendumul urmează a fi desfășurat pe data de 20 octombrie 2024, iar cetățenii vor răspunde la întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, a declarat Igor Grosu, menționând că în prezent Parlamentul întreprinde acțiuni pentru ca plebiscitul și alegerile prezidențiale să aibă loc în aceeași zi, adică 20 octombrie. 

Iar după ce va trece de votul din Legislativ, proiectul va fi expediat Comisiei Electorale Centrale (CEC) ,,pentru a iniția procedura de desfășurare a referendumului republican în conformitate cu prevederile Codul electoral”.

,,La 20 octombrie, vocea poporului va spune clar în ce direcție vrem să ducem Republica Moldova. Decizia suverană a cetățenilor va fi consfințită și în Constituție. Așa cum am spus cu alte ocazii, noi nu avem timp de pierdut – e timpul ca și în Constituție să fie scris clar că locul nostru este în familia Uniunii Europene, unde pacea este garantată și bunăstarea oamenilor – asigurată. Suntem europeni, istoria noastră ne arată că suntem europeni, valorile de care ne ghidăm confirmă că moldovenii sunt europeni și merităm să avem același nivel de trai, aceleași drepturi și libertăți cum vedem în țările UE”, a mai adăugat președintele Grosu.

Îndemnul președintelui Parlamentului moldovean 

În contextul referendumului, oficialul moldovean a venit cu un îndemn ,,către toate partidele, asociațiile din țară, din diasporă, să participe în promovarea aderării Republicii Moldova la UE. Integrarea Moldovei în familia europeană este un obiectiv mai presus de interesele politice, de partid, un obiectiv care ne unește pe toți pentru că este în beneficiul tuturor moldovenilor. Toți cei care vor ca moldovenii să trăiască bine, să trăiască în pace, să nu se teamă pentru securitatea lor și a familiilor lor, să trăiască în bună înțelegere și în libertate acasă au datoria de a munci pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”.

Vedem cum trăiesc cetățenii europeni, diaspora noastră este acolo, ei simt zi de zi cum este să fii cetățean european, e timpul să devenim și noi cetățeni europeni. Sunt sigur că împreună vom reuși, nu va fi ușor, dar cu multă răbdare și perseverență ne vom asigura că viitorul nostru și al copiilor noștri va fi în pace și bunăstare”, a conchis Igor Grosu. 

Proiect avizat de Curtea Constituțională

Proiectul a fost înregistrat după ce în data de 16 aprilie, Curtea Constituțională (CC) a permis inițierea plebiscitului și de modificare a Constituției, proiectul fiind expediat magistraților CC de 46 de parlamentari ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), adică ai formațiunii Puterii.

Iar în data de 24 decembrie a anului trecut, ziua în care a împlinit trei ani de când se afla la conducerea Republicii Moldova, Maia Sandu a cerut Parlamentului de la Chișinău să inițieze referendumul privind integrarea țării în UE, menționând că va continua să realizeze reformele necesare dacă cetățenii îi vor da votul pentru un al doilea mandat de președinte și anunțând pentru prima dată că va candida la alegerile prezidențiale din 2024.   

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite