Scene agresive pe Aeroportul Chișinău, cu implicarea susținătorilor lui Ilan Șor care au revenit din Rusia. Ar fi fost folosiți drept ,,cărăuși de bani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Susținătorii lui Ilan Șor care au revenit în data de 22 aprilie la Chișinău de la Moscova au opus rezistență în timpul controlului bagajelor, fiind agresivi și jignind polițiștii de frontieră și vameșii, informează reprezentanții Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF).

Incidentul a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău. FOTO: Facebook
Incidentul a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău. FOTO: Facebook

UPDATE: Persoanele ar fi revenit acasă cu o sumă imensă de bani, fiind vorba de peste un milion de dolari. Aceasta a fost găsită în urma perchezițiilor efectuate, inclusiv la Aeroportul Internațional Chișinău. 

Potrivit structurilor de drept de la Chișinău, în noaptea de luni spre marți au fost efectuate în jur de 150 de percheziții.

,,În cadrul cărora au fost ridicate 62 de mii de ruble rusește, 3700 de euro și 1.111. 340 de dolari SUA, la fel au fost ridicate 128 de telefoane mobile. Urmărirea penală este în desfășurare”, a menționat Victor Furtună, șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

,,Aceste persoane care asigurau procesul de tranzitare sau transportare acestor sume financiare în scopul grupării criminale beneficiau de o recompensă de la 300 la 500 de euro pentru serviciul care-l realiza.  O parte dintre persoane care au reușit să treacă inițial deja au transmis acelui colector care asigura procesul sub diferite forme: fie în anumite încăperi, chiar în aeroport sau în mijloacele de transport într-un drum spre casă”, a declarat Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal pentru contrabandă în interesul unui grup criminal organizat.

Știrea inițială

Potrivit responsabililor IGPF, pasagerii au opus rezistență în momentul în care ,,li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor”, ei încercând ,,agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare și provocatoare în direcția funcționarilor vamali și a polițiștilor de frontieră”. 

Apelul IGPF

Drept urmare ,,rezistența manifestată a determinat perturbări în procesul de trecere a frontierei de stat, generând aglomerație la alte curse sosite în Republica Moldova”.

,,Reiterăm apelul către călători de a respecta prevederile legale și de a coopera cu autoritățile pentru evitarea astfel de situații și a consecințelor legale ale unui comportament neadecvat. De asemenea, se solicită de a nu implica autoritățile în dispute politice și subliniem necesitatea respectării angajaților responsabili de securitate”, au menționat angajații Inspectoratului General al Poliției cu referire la acest caz.

Persoanele din anturajul pro-rusului Ilan Șor au o altă versiune a celor întâmplate. 

,,La aeroportul din Chișinău, participanții la congresul partidului de opoziție sunt ținuți într-o încăpere sufocantă. De mai bine de trei ore nu li s-a permis să plece acasă. Oamenilor și se face rău. Dar celor care au dat ordinul de a închide oameni nevinovați nu le pasă. Ce vină au camarazii noștri?”, a scris Alexei Lungu, liderul partidului Șansă, pe internet. 

Procuratura investighează

Între timp, Procuratura Generală examinează acțiunile de la Moscova, inclusiv dacă a fost comisă infracțiunea trădare de patrie. 

,,Vreau să vă asigur că, atât Procuratura, cât și organele de urmărire penală și organele de securitate ale statului au în vizor toate acțiunile care se întâmplă în raport cu participarea politicienilor noștri în Moscova și la timpul potrivit fiecare acțiune va fi calificată. Se examinează și componenta de infracțiune „trădare de patrie” în raport cu evenimentele la care asistăm cu toții”, a declarat procurorul general interimar, Ion Munteanu, în timpul unei emisiuni de la Pro TV Chișinău. 

În data de 21 aprilie, oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde de justiția din Rep. Moldova în Rusia, a creat blocul politic Victoria care va participa la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna acestui an, evenimentul fiind organizat într-un hotel de la Moscova în prezența mai multor apropiați de-ai săi, precum deputata Marina Tauber și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul.

Blocul care este contra aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană și pledează pentru apropierea de Rusia a fost criticat de mai mulți reprezentanți ai guvernării de la Chișinău, unii dintre ei susținând că ,,moldovenii au demonstrat că sunt un popor înțelept și nu vor permite ca niște bandiți să pună mâna pe țara noastră și să o pună în genunchi”. 

ISW despre blocul Victoria 

Iar experții Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au afirmat că acesta va permite Kremlinului să se concentreze asupra unui efort politic în Republica Moldova, în loc să mențină relații cu mai mulți actori și partide moldovenești pro-ruse, așa cum a făcut până acum. 

Oligarhul fugar Ilan Șor, care s-a ascuns în ultimii ani de justiția de la Chișinău în Israel, se află din data de 25 februarie în capitala Rusiei, Moscova, el ajungând acolo cu puțin timp înainte ca șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, să avertizeze că Rusia are o strategie privind compromiterea procesului de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, aceasta vizând referendumul pe tema integrării, alegerile prezidențiale, dar și parlamentare, iar gruparea Șor condusă de Ilan Șor ar fi principala aliată a Kremlinului, informațiile nefiind negate sau confirmate până acum de acesta. 

Acesta a fugit în 2019 din țara sa, la scurt timp după ce PDM, formațiunea oligarhului fugar, Vladimir Plahotniuc, a plecat de la guvernare. 

Iar în luna aprilie 2023, pro-rusul a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pedeapsă dictată în cauza penală ,,frauda bancară”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite