Șefa Găgăuziei vrea să o dea în judecată pe Președinta Republicii Moldova pentru calomnie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șefa autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, a acuzat-o pe Maia Sandu de calomnie și intenționează să meargă în justiție.

Evghenia Guțul. Foto: Arhiva Adevărul
Evghenia Guțul. Foto: Arhiva Adevărul

"Voi merge în instanță. Înțeleg că acum se ascunde în spatele imunității ei [prezidențiale], dar totuși", a spus Guțul într-un interviu acordat programului De Facto de pe postul GRT TV. Ea a afirmat că aproape în fiecare zi președintele și membrii parlamentului din Partidul Acțiune și Solidaritate, de guvernământ, o acuză că ar fi avut legături cu infractorii.

După ce a câștigat alegerile de anul trecut, Guțul și-a anunțat intenția de a consolida relațiile de prietenie ale regiunii cu Rusia și a criticat politica de confruntare a Chișinăului cu Moscova. Autoritățile moldovene au încercat să declare alegerile ilegale, dar parlamentul Găgăuziei și-a exprimat solidaritatea cu Guțul, iar în regiune au avut loc mai multe mitinguri în sprijinul noului bașkan. După aceasta, Sandu a refuzat să semneze un decret de aprobare a lui Guțul ca membru al guvernului republicii, așa cum prevede legea. Anterior, Sandu a refuzat să se întâlnească cu fosta șefă a autonomiei, Irina Vlah.

Huţul şi-a declarat disponibilitatea pentru compromisuri

Pe de altă, parte, în mod paradoxal, șefa autonomiei găgăuze a Moldovei, Evghenia Guțul, și-a anunțat disponibilitatea pentru compromisuri pentru restabilirea relațiilor cu actuala conducere a țării.

"Sunt pregătită să mă așez la masa negocierilor, să fac compromisuri pentru ca autonomia noastră să se dezvolte și să-mi realizez promisiunile electorale. Din anumite motive, Președinta Republicii Moldova mă vede ca pe un inamic, deși sunt deschisă dialogului”, a spus Guțul într-un interviu acordat De facto pe canalul GRT TV.

Potrivit acesteia, astăzi nu există dialog între Comrat și Chișinău. „Președintele și membrii guvernului nu vor să se întâlnească nu numai cu mine, ci și cu membrii comitetului executiv și ai Adunării Populare”, a spus Guțul. "Încearcă în toate modurile să ne insulte. În fiecare zi auzim că suntem membri ai unui grup infracțional organizat și altele asemenea", și-a exprimat regretul șefa autonomiei.

Conflictul dintre regiunea autonomă și Chișinău a izbucnit în 2023, după alegerile pentru un nou șef al Găgăuziei, care au fost câștigate de un reprezentant al opoziției. Președintele Republicii Moldova Sandu a încercat să-i declare victoria ilegală, dar parlamentul găgăuz și-a exprimat solidaritatea cu ea, iar în autonomie au avut loc mai multe acțiuni de masă în sprijinul noului lider.

După aceasta, parlamentul Republicii Moldova a limitat finanțarea pentru autonomie, dar această decizie a fost anulată de Curtea Constituțională. De asemenea, Președintele Republicii Moldova a refuzat să semneze un decret de aprobare a lui Guțul ca membru al guvernului, deși acest lucru este impus de legislația țării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite