Oligarhul fugar Ilan Șor, din nou, la Moscova. Prorusul atacă Puterea de la Chișinău

0
Publicat:

Oligarhul fugar Ilan Șor, care s-a ascuns în ultimii ani de justiția de la Chișinău în Israel, se află din data de 25 februarie în capitala Rusiei, Moscova, afirmă șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, care admite că așa lui Șor îi este mai uşor să primească indicaţiile Moscovei cu privire la Rep. Moldova. 

Șeful IGP susține că Ilan Șor se află din 25 data de februarie la Moscova. FOTO: Arhivă
Șeful IGP susține că Ilan Șor se află din 25 data de februarie la Moscova. FOTO: Arhivă

,,Dacă ruşii ar fi cooperanţi şi ne-ar da toată informaţia şi dacă ar respecta cadrul legal, aşa cum prevăd acordurile şi tratatele internaţionale şi, în mod special, Convenţia Interpol, ar fi trebuit să-l reţină şi să-l extrădeze", a declarat şeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu.

Plecare după avertizarea șefului spionilor 

Prorusul a plecat la Moscova cu puțin timp înainte ca șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, să avertizeze că Rusia are o strategie privind compromiterea procesului de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, aceasta vizând referendumul pe tema integrării, alegerile prezidențiale, dar și parlamentare, iar gruparea Șor condusă de Ilan Șor ar fi principala aliată a Kremlinului, informațiile nefiind negate sau confirmate până acum de acesta. 

Kremlinul refuză să-l extrădeze

Ilan Șor s-a aflat și la începutul lunii februarie în Federația Rusă, iar autoritățile ruse au refuzat să-l extrădeze, invocând un articol din Constituția Interpolului care prevede neimplicarea organizației internaționale în chestiuni militare, rasiale, religioase și politice. În replică, șeful Biroului Interpol Moldova a declarat că răspunsul părții ruse este ,,unul absurd și aberant”.

,, Federația Rusă ne comunică că nu vor fi luate careva măsuri restrictive vizavi de această persoană. Prin răspunsul său, cei din Federația Rusă, de fapt, confirmă indirect că Ilan Șor s-ar afla acolo. Ei zic că vor aplica prevederile articolului 3 din Constituția Interpolului, adică nu vor purcede la reținere și arestare, însă nu este de competența unui birou, vorbind de cele 196 de state membre să se expună din numele organizației și de aceea consider acest răspuns unul absurd și aberant”, a spus Viorel Țentiu, șeful Biroului Interpol Moldova, menționând că a informat de mai multe ori deja sediul central al organizației internaționale Interpol pentru ca să intervină în această situație.  

Tot atunci, Ilan Șor care ar deține cetățenie rusă a declarat jurnaliștilor ruși că examinează posibilitatea mutării sale din Israel în Rusia. 

Iar informațiile IGP arată că Ilan Șor care deține, inclusiv cetățenia israeliană a părăsit de mai multe ori teritoriul Israelului, iar majoritatea plecărilor au fost în Rusia.

Acesta a fugit în 2019 din țara sa, la scurt timp după ce PDM, formațiunea oligarhului fugar, Vladimir Plahotniuc, a plecat de la guvernare. 

În luna aprilie 2023, oligarhul fugar a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pedeapsă dictată în lipsa sa în cauza penală ,,frauda bancară”.

De la distanță, acesta este activ în politică, organizând manifestațiile antiguvernamentale din Republica Moldova. Liderii de la Chișinău, însă au atenționat în repetate rânduri că manifestațiile fac parte din planul Kremlinului de a destabiliza țara. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite