Militarii moldoveni participă la exercițiul „Sea Shield 24”, în România

0
Publicat:

Un pluton de militari moldoveni participă în perioada 8-12 aprilie la exercițiul multinațional „Sea Shield 2024” desfășurat în România, anunță reprezentanții Ministerului moldovean al Apărării. 

Militarii moldoveni participă la ,,Sea Shield 2024” în România. FOTO: Arhivă
Militarii moldoveni participă la ,,Sea Shield 2024” în România. FOTO: Arhivă

Potrivit responsabililor instituției de la Chișinău, militarii moldoveni execută ,,doar trageri de luptă alături de militarii români la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Babadag”.

,,Scopul exercițiului este creșterea nivelului de interoperabilitate, sincronizarea procedurilor operaționale între militarii din diferite state și dezvoltarea capabilităţilor pentru executarea misiunilor”, informează autoritățile moldovene. 

La exercițiul multinațional „Sea Shield 24” participă militari din Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Turcia și Statele Unite ale Americii.

Iar soldații moldoveni ,,participă la exercițiul menționat în conformitate cu Planul de instruire al Armatei Naţionale pentru anul curent și Planul de activități externe al Ministerului Apărării și Armatei Naționale pentru anul 2024”, punctează reprezentanții Ministerului Apărării.

Detalii despre ,,Sea Shield 24”

Forțele Navale Române organizează în perioada 8 - 21 aprilie exercițiul multinațional „Sea Shield 24” cu participarea a 12 state aliate și partenere.

Astfel, peste 2.200 de militari cu 135 de mijloace tehnice (27 de nave maritime și fluviale, 17 aeronave și 91 de autovehicule și ambarcațiuni) se vor antrena în Marea Neagră, în zona costieră, pe fluviu și în Delta Dunării, pentru misiuni de combatere a activităților ilegale pe mare și fluviu, controlul maritim și fluvial, căutare și salvare pe mare, acordarea asistenței unei nave aflate în dificultate și asigurarea securității la nivelul infrastructurii critice.

„Exercițiul multinațional „Sea Shield 24” este cel mai complex eveniment condus de Forțele Navale Române, prin intermediul Comandamentului Componentei Navale „Viceamiral Ioan Georgescu”, în anul de instrucție 2024, și contribuie la promovarea inițiativelor și intereselor României în plan regional și internațional, precum și la creșterea nivelului de interoperabilitate dintre forțele participante. Totodată, se urmărește optimizarea efortului interinstituțional și sincronizarea ciclurilor de planificare la nivelul Forțelor Navale, în cooperare cu celelalte categorii de forțe”, a informat anterior MAPN.

De asemenea, prin acest exercițiu multinațional se urmărește optimizarea efortului interinstituțional și sincronizarea ciclurilor de planificare la nivelul Forțelor Navale, în cooperare cu celelalte categorii de forțe.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite