Șor anunță în Rusia fondarea unui bloc politic. „S-au creat la Moscova, lângă Kremlin, ca să fie clar pentru cine lucrează”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde de justiția din Rep. Moldova în Rusia, a creat blocul politic „Victoria” care va participa la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna acestui an, evenimentul fiind organizat la Moscova în prezența mai multor apropiați de-ai săi, precum Marina Tauber și Evghenia Guțul.

Ilan Șor a creat la Moscova blocul politic ,,Victoria”. FOTO: Telegram
Ilan Șor a creat la Moscova blocul politic ,,Victoria”. FOTO: Telegram

 „Astăzi a avut loc la Moscova un eveniment cu adevărat istoric: a fost creat blocul „Victoria”. El a unit persoane din opoziție și oameni care nu au fost indiferenți față de soarta Moldovei. Congresul nostru a avut loc la Moscova, unde locuiesc mulți dintre cetățenii noștri, unde vorbesc o limbă pe care moldovenii o înțeleg și o văd Moldova printre prietenii lor. Ne-ar plăcea să-l găzduim la Chișinău sau Orhei, dar acum acest lucru este imposibil. Pentru noi nu există ambiții politice personale. Cel mai important este să ajutăm țara să iasă din această situație umilitoare în care s-a aflat prin eforturile autorităților actuale. Nu ne lăsați lipsiți de neutralitatea noastră, nu lăsați România să ne absoarbă țara”, a scris fugarul Ilan Șor pe pagina sa Facebook.

Oligarhul fugar Ilan Șor este liderul blocului. Marina Tauber, care figurează în mai multe dosare penale este secretară, iar bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, cercetată penal și ea într-o anchetă penală, este secretara executivă.

Anti-UE și pro-Rusia

Iar blocul nou creat „Pobeda”, ceea ce înseamnă Victoria” în limba română va participa la alegerile prezidențiale, dar și la plebiscitul ce vizează aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană din toamna acestui an, acesta fiind contra integrării țării în Uniune și optând pentru apropierea de Rusia.

„Blocul nostru se numește „Victoria” și nu vorbim doar de victorie la viitoarele alegeri. După ei, va începe adevărata muncă. Și acum este important ca rațiunea să câștige”, a mai scris pro-rusul pe internet.

La eveniment au fost prezenți reprezentanții mai multor partide devenite active pe scena politicii de la Chișinău după ce formațiunea Șor a fost scoasă anul trecut în afara legii, printre ei numărându-se Alexei Lungu, președintele formațiunii Șansă și Vasile Bolea, membrul partidului Renaștere. 

Reacții dure

Mai mulți politicieni moldoveni au reacționat dur la anunțul venit de la Moscova. 

,,O țară întreagă i-a văzut pe trădătorii de țară la Moscova. Cred că putem spune clar, la Moscova s-a creat blocul criminal organizat Victoria/Pobeda. S-au creat la Moscova, lângă Kremlin, ca să fie clar pentru cine lucrează și pe cine servesc. Totuși, nu toți sunt acolo pe scenă. O parte se ascund încă la Chișinău, în spatele la tot felul de partide. În următorii ani trebuie să scăpăm de ei”, a scris ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, pe pagina sa de pe Facebook.

„Toate „conservele” lui Șor, astăzi s-au adunat în blocul trădătorilor de țară. Și unde putea să aibă loc adunarea dacă nu mai aproape de punctul de comandă, la Moscova? De remarcat, ce priviri fericite și „victorioase” au toți. Știu probabil că cândva, această imagine va fi probă într-un dosar de trădare de patrie iar protagoniștii, vor sta la răcoare. Poate cu excepția unui singur. Căpetenia grupării, încă se va bronza ceva timp pe plajele Mării Roșii”, a notat cofondatorul blocului ,,Împreună”, Alexandru Bujorean, pe internet. 

Fugar de aproape cinci ani

Oligarhul fugar Ilan Șor, care s-a ascuns în ultimii ani de justiția de la Chișinău în Israel, se află din data de 25 februarie în capitala Rusiei, Moscova, el ajungând acolo cu puțin timp înainte ca șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, să avertizeze că Rusia are o strategie privind compromiterea procesului de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, aceasta vizând referendumul pe tema integrării, alegerile prezidențiale, dar și parlamentare, iar gruparea Șor condusă de Ilan Șor ar fi principala aliată a Kremlinului, informațiile nefiind negate sau confirmate până acum de acesta. 

Ilan Șor s-a aflat și la începutul lunii februarie în Federația Rusă, iar autoritățile ruse au refuzat să-l extrădeze, invocând un articol din Constituția Interpolului care prevede neimplicarea organizației internaționale în chestiuni militare, rasiale, religioase și politice. Tot atunci, Ilan Șor care ar deține cetățenie rusă a declarat jurnaliștilor ruși că examinează posibilitatea mutării sale din Israel în Rusia. 

Acesta a fugit în 2019 din țara sa, la scurt timp după ce PDM, formațiunea oligarhului fugar, Vladimir Plahotniuc, a plecat de la guvernare. 

Iar în luna aprilie 2023, pro-rusul a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pedeapsă dictată în cauza penală ,,frauda bancară”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite